Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Youlca
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Youlca » 06.08.2009 13:18

Nie, nie ma z tym problemu, stacji jest naprawdę sporo.

Kiedyś jadąc po raz pierwszy przejechaliśmy przez zagapienie kilkanaście kilometrów płatną już trasą bez winiety, zanim doczytaliśmy, że trzeba zakupić :lol: i nie było żadnych nieprzewidzianych konsekwencji.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.08.2009 13:18

Z tego co pamiętam to nie jest.
ŁukaszB
Autostopowicz
Re: Winietki na autostrady węgierskie

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszB » 06.08.2009 13:35

jurekiteresa napisał(a):Witam

Wyjeżdżamy jutro tą trasą:

http://www.google.pl/maps?f=d&source=s_ ... 34589&z=10

Pytanie gdzie można najprościej kupić winietki na węgierskie autostrady?

Pozdrawiam

Jurek

Witam,

15 sierpnia wyjeżdżam z Rudy Śląskie do Breli - trochę dalej niż Primosten.
Napisz dlaczego nie jedziesz przez Austrię? bo właśnie myślę nad tą trasą.
jurekiteresa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekiteresa » 06.08.2009 15:41

Witam

Myślałem na początku o drodze przez Austrię.
Gdyby ta autostrada w Słowenii biegała przez całą Słowenię to byłbym skory zapłacić te 30 euro ale jeśli to jest coś w stylu a4 Kraków - Katowice to nie ma sensu.
Kombinację żeby to ominąć też nie są warte tego całego stresu.
Dodatkowo te przejście + bramki koło Zagrzebia (korki) skutecznie odstraszają bo jadę akurat z piątku na sobotę.
Trasa przez autostrady węgierskie jest prosta bez kombinacji i wychodzi czasowo podobnie więc dlatego tak wybrałem.
Oczywiście moi znajomi polecają skrócenie tej trasy przez drogę 86.
Pomyślę o tym jak zobaczę jaki będzie ruch.

Pozdrawiam

Jurek
ŁukaszB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszB » 06.08.2009 16:10

Dziękuję za odpowiedź,

Przemyślę Twoją trasę i chyba identyczną pojadę,

pozdrawiam
deryl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deryl » 09.08.2009 09:04

Witam,

Być może głupie pytanie, ale ...

Czy M1 i M7 przejeżdżam na 1 winietce ?

Planuję kupić 2 , każda na 4 dni.
julas.wrc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) julas.wrc » 09.08.2009 09:05

Pytanie... Czy w Chorwacji też się wykupuje winietę?? czy płaci się za każdy odcinek autostrady?? Bo jeżeli się płaci to wg onet.pl są cholernie drogie..
deryl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deryl » 09.08.2009 09:10

julas.wrc napisał(a):Pytanie... Czy w Chorwacji też się wykupuje winietę?? czy płaci się za każdy odcinek autostrady?? Bo jeżeli się płaci to wg onet.pl są cholernie drogie..

ro temu z zagrzebia do okolic Splitu placilismy jakies 170 kuna
czy to drogo za taki odcinek ? Mozesz jechac przez Karlovac Plitwickie itd, stara cesta.
ryszard8002
Plażowicz
trasa przez Slowenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard8002 » 09.08.2009 09:19

gospodarz napisał(a):
wlodek napisał(a):ale nic nie kumam z ich języka. http://www.dars.si/

a inglisz kumasz?
http://www.dars.si/Dokumenti/Toll_297.aspx

ja inglisz kumam.Jade 31 sierpien do Trogir.Trasa Niemcy Austria (w Leibnitz kimam)Slowenia i do Trogir.Na jakiejs stronie czytalem - do 31 sierpien 2009 trasa miedzy Austria a Chorwacja do Zagrzebia(przez Maribor i Ptuj) bedzie juz autostrada.Ciekawi mnie jaka jest foktyczna sytuacja teraz.Czy jechac tak jak mapa na linku pokazuje tzn przez Malibor czy jak czytalem wczwsniej przed Malibor zjechac na A5 i potem kierowac sie na Ptuj i Zagrzeb.Nie mam zamiaru omijac autostrad i zaplace za ta winiete.
jimmi
Croentuzjasta
Bez winiet

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 09.08.2009 10:56

julas.wrc napisał(a):Pytanie... Czy w Chorwacji też się wykupuje winietę?? czy płaci się za każdy odcinek autostrady?? Bo jeżeli się płaci to wg onet.pl są cholernie drogie..

Dokładnie, płacisz tylko za przejechany odcinek. Nie ma winiet.
julas.wrc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) julas.wrc » 09.08.2009 11:00

170 kuna to jest prawie 100zł a jak ja mam zamiar zatrzymać się na wyspie RAB i potem jechać dalej na południe aż do Makarskiej to jest sporo kasy. Ja chyba wybiorę lokalne drogi...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2009 17:42

deryl napisał(a):Witam,

Być może głupie pytanie, ale ...

Czy M1 i M7 przejeżdżam na 1 winietce ?

Planuję kupić 2 , każda na 4 dni.

Domyślam się, że chodzi o węgierskie autostrady M1 i M7.

Opłata jest jedna na wszystkie odcinki autostrad (winietek ma)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2009 17:47

julas.wrc napisał(a):Ja chyba wybiorę lokalne drogi...

Twój wybór :D tylko licz się z tym ze lokalne drogi są kręte i wąskie, większość tych pokonasz z prędkością 50 km/godz.
julas.wrc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) julas.wrc » 09.08.2009 18:04

Więc zapytam o radę... Wiem że drogi są kręte i wąskie, ale jak mamy zamiar z Polski dostać się od razu na wyspę RAB, tam chcemy spędzić kilka dni ( 5-6 ) potem udać się do Zadaru, a następnie do Splitu i Makarskiej w odległości kolejnych 6 dni to opłaca się chyba przejechać od miasta do miasta wzdłuż wybrzeża... Co sądzicie?? Są to odległości max. 150 km a po drodze można dużo więcej zobaczyć... proszę o radę.
jjangraa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jjangraa » 09.08.2009 18:47

Dwa lata temu przejechalismy trasą nadmorską z Zadaru do Dubrownika,z przystankami po drodze w Murter, na Korculi, w Baskiej Wodzie .Piękna trasa i choć drogi kręte,warto tak jechać.We wrześniu też się tam wybieramy zaczynając od Istrii (okolice Puli) potem okolice Zadaru, Trogir,Makarska(okolice) i poniżej Dubrownika. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone