Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.01.2025 14:10

Po złości pewnie zaokrąglą w górę do 11 ojro. I wprowadzą od października. Zawsze to 5 ojro do przodu. W te i we wte to już 10. Nareszcie koszty wakacji niebagatelnie się zmniejszą. 43 PLN i jak łatwo Polaka zadowolić 8) A i Słoweńcy na przelotówce MLP odetchną od zagranicznych samochodów :)
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 26.01.2025 14:18

Widzisz nie doczytałeś na google, że nie mogą zaokrąglić do 11 euro. Jakby to napisać leczenie kompleksów, nie wyszło, znowu nie udało się zaistnieć, wyśmiać innych.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.01.2025 14:22

ziemniak napisał(a):Widzisz nie doczytałeś na google, że nie mogą zaokrąglić do 11 euro. Jakby to napisać leczenie kompleksów, nie wyszło, znowu nie udało się zaistnieć, wyśmiać innych.

Oj Kubuś, Kubuś... :lezekwicze:
pap81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 26.01.2025 18:15

Dawno temu dla oszczędności kombinowałem aby przyoszczędzić objeżdżając słoweńskie autostrady przez Ptuj. Teraz biorąc pod uwagę np. koszty przejazdu na płatnych autostradach w Polsce ceny winiet nie są takie straszne. Tym bardziej że można wszystko załatwić przez strony internetowe poszczególnych operatorów. W sumie zliczając wszystkie poniesione koszty związane z wakacjami to opłaty za autostrady stanowią mały procent z całości wydatków.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.01.2025 19:20

pap81 napisał(a):Dawno temu dla oszczędności kombinowałem aby przyoszczędzić objeżdżając słoweńskie autostrady przez Ptuj. Teraz biorąc pod uwagę np. koszty przejazdu na płatnych autostradach w Polsce ceny winiet nie są takie straszne. Tym bardziej że można wszystko załatwić przez strony internetowe poszczególnych operatorów. W sumie zliczając wszystkie poniesione koszty związane z wakacjami to opłaty za autostrady stanowią mały procent z całości wydatków.

:spoko:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 18.02.2025 20:40

Pik71 napisał(a):W tym roku chyba Słowenia musi wprowadzić winiety jednodniowe ponieważ mija termin według przepisów UE.
Według wskaźnika wynika że jednodniowa powinna kosztować 10,57 €

Jako jedyni nie zmienili cen na ten rok. Pewnie zrobią to niedługo. A wtedy jednodniowa winieta będzie droższa ;)

PS. Przydałaby się aktualizacja cen w oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe-t17828.html#p249563

kraj okres cena
Austria 1 dzień € 9,30
Austria 10 dni € 12,40
Austria 2 miesiące € 31,10
Austria roczna € 103,80
Czechy 1 dzień 210 CZK
Czechy 10 dni 290 CZK
Czechy 30 dni 460 CZK
Czechy roczna 2 440 CZK
Słowacja 1 dzień € 8,10
Słowacja 10 dni € 10,80
Słowacja 30 dni € 17,10
Słowacja roczna € 90,00
Węgry 1 dzień 5 320 HUF
Węgry 10 dni 6 620 HUF
Węgry 1 miesiąc 10 710 HUF
Węgry roczna 59 210 HUF
Słowenia 1 dzień € -
Słowenia 7 dni € 16,00
Słowenia 1 miesiąc € 32,00
Słowenia roczna € 117,50
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 19.02.2025 10:12

Pik71 napisał(a):W tym roku chyba Słowenia musi wprowadzić winiety jednodniowe ponieważ mija termin według przepisów UE.
Według wskaźnika wynika że jednodniowa powinna kosztować 10,57 €

Tylko nasi niby bratankowie mają to w d...e. U nich jednodniowa jakieś 13 EUR. Z paliwem też nieźle dają. Z racji swojego miejsca zamieszkania niejako jestem "skazany" na przejazd przez ten kraj jadąc na południe. Omijam - racjonalnie kalkulując oczywiście - co się da.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.02.2025 11:02

Dlaczego skazany? Bez problemu możesz jechać (podobnie jak ja, tylko my tej trasy nie lubimy) przez Węgry całkowicie omijając Chorwację.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.02.2025 11:31

piekara114 napisał(a):Dlaczego skazany? Bez problemu możesz jechać (podobnie jak ja, tylko my tej trasy nie lubimy) przez Węgry całkowicie omijając Chorwację.
Jadąc do Grecji ma to sens.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.02.2025 11:46

boboo napisał(a):
piekara114 napisał(a):Dlaczego skazany? Bez problemu możesz jechać (podobnie jak ja, tylko my tej trasy nie lubimy) przez Węgry całkowicie omijając Chorwację.

Jadąc do Chorwacji już niekoniecznie :?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 19.02.2025 12:05

dids76 napisał(a):
boboo napisał(a):

Jadąc do Chorwacji już niekoniecznie :?

Brzmi ciekawie :mg:

Naprawdę nie da się całkowicie ominąć Chorwacji, jadąc do Chorwacji?

Bez szans?

:verryhappy:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.02.2025 22:20

Ale babol strzeliłam :lool: :lool: :lool: :oops:
Oczywiście chodziło mi o Słowenię, o której wspomniał @romuald22 Spokojnie może ją ominąć startując z Żywca...
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 20.02.2025 09:29

Oczywiście. Nudne węgierskie drogi zmieniają się w malownicze w Bośni czy Serbii.
Węgrzy mają jedną zaletę. Tanie baseny (jak ktoś lubi). W zeszłym roku zrobiłem sobie przerwę w podróży w Zalaegerszeg.
Żeby było w temacie. Jeżeli ktoś jedzie przez Węgry "wte i wewte" i nie zmieści się w winiecie 10-dniowej to kupowanie jednodniowej winiety jest bez sensu. Dwie jednodniowe kosztują tyle co miesięczna. A człowiek ma psychiczny komfort na wypadek jakiś niespodziewanych sytuacji. (odpukać)

Co do jazdy samochodem do Grecji to z Żywca byłbym szaleńcem z kilometrowym nadstanem by ominąć Węgry.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.02.2025 09:50

Osobiście nie znoszę jazdy przez Węgry i jak jeździłam do Chorwacji to w zdecydowanej większości Austria i Słowenia - kilka razy objazd też testowaliśmy, ale koszt winiet w całości kosztów jest śmiesznie mały, więc częściej wybieraliśmy główne drogi.

Jadąc do Grecji sensownej opcji nie ma i niestety męczymy się jadąc przez Węgry...

romuald22 napisał(a): Jeżeli ktoś jedzie przez Węgry "wte i wewte" i nie zmieści się w winiecie 10-dniowej to kupowanie jednodniowej winiety jest bez sensu. Dwie jednodniowe kosztują tyle co miesięczna. A człowiek ma psychiczny komfort na wypadek jakiś niespodziewanych sytuacji. (odpukać)
U nas zdecydowanie miesięczna, nic na styk, po co się potem stresować... zwłaszcza na wakacjach....czy planować przejazd co do minuty...
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 23.02.2025 23:59

dlaczego nie ma alternatyw - samolot ???

miałem pomysł żeby jechać ale mi przeszło, na prawdę samolotem jest wygodniej i szybciej - zamiast 4 dni w drodze z noclegiem mamy 5h lotu
jeśli to nie będzie sierpień to wypożyczenie samochodu nie zabije budżetu - nie powinno.

Na Cro śmigałem na 10 dniówkach - 9 noclegów, 2 dni w samochodzie, 8 na miejscu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 221
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies