napisał(a) Esc » 30.05.2023 09:56
O Węgierskiej sie nie wypowiem bo nie wiem, ale o Czeskiej. Faktycznie wineta jest tylko w formie elektronicznej czyli bez naklejki na szybe ale nie oznacza to ze musisz ja kupic tylko przez internet. Przewaznie dalej na pierwszych stacjach mozna kupic dalej w kasie albo w specjalnych automatach.
A ja podziele sie innym przemyśleniem apropo wczesniejszego kupowania winet bo oczywiscie tez zawsze juz na iles dni w przod kupowalem przez internet aby miec spokoj. Niestety ostatnio miałem taką przygodę, że wlasnie na pierwszej stacji w czechach auto juz nie pojechalo dalej. Kupiona wineta czeska i slowenska nie kupilem jakos austryjackiej. No dobra auto wymienilem ale niestety winetek juz sie nie dalo zmienic. Zdaje sie w kazdym panstwie mozna ale tylko przed dniem daty wyjazdu a nie juz w trakcie - no wiadomo z jednej strony nie ma sie co dziwic ale dalo mi to do myslenia czy zatem warto kupowac te winety wczesniej. Tak wiec poplynalem na czeskiej miesiecznej 440kc i slowenskiej miesiecznej 30E.