Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 03.06.2021 06:21

mnie w tamtym roku sprawdzali na powrocie i w Słoweni na granicy zaraz za bramkami dobrze że kupiłem jeszcze w CHorwacji bo łapali zaraz na granicy i ściągali na bok i leciały mandaty.Na granicy Spielfield to samo robili Austriacy
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 07.06.2021 09:41

Nie wiem, jak to teraz wygląda, ale kilka lat temu zaraz po wjeździe do Słowenii po prawej stronie był budynek, gdzie można było kupić austriackie i słoweńskie winiety.
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 07.06.2021 11:14

nadal tak jest, jest to budynek DARS
niemanudyjestzabawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) niemanudyjestzabawa » 08.06.2021 12:37

Witam, czy ktoś może mnie uświadomić jakie są ceny za winiety w Czechach, Austrii, Słoweni (bo rozumiem że objazd na Ptuj nieaktualny?) i Chorwacji?

Byłam kilka lat temu i właśnie robię kalkulacje ile w ogóle wyniósłby nas ten wyjazd.
Czy to prawda, że są jakieś korytarze tranzytowe? Gdzie mogę znaleźć o tym dokładne info?
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 08.06.2021 12:44

niemanudyjestzabawa napisał(a):Witam, czy ktoś może mnie uświadomić jakie są ceny za winiety w Czechach, Austrii, Słoweni (bo rozumiem że objazd na Ptuj nieaktualny?) i Chorwacji?

Byłam kilka lat temu i właśnie robię kalkulacje ile w ogóle wyniósłby nas ten wyjazd.
Czy to prawda, że są jakieś korytarze tranzytowe? Gdzie mogę znaleźć o tym dokładne info?

oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe-t17828.html

oraz
aktualne-informacje-jak-dojechac-do-chorwacji-sezon-2021-t56190.html
kseby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kseby » 11.06.2021 15:24

Masterjam napisał(a):
Ural napisał(a):Nowa Interaktywna Mapa Autostrad Chorwackich. Tej wersji szczerze mówiąc nigdy nie widziałem. Ze zdjęciami, kamerami, parkingami pokazanymi bardzo przejrzyście.
Wersja 2021

https://www.hac.hr/en/interactive-map

Nie bardzo kumam ich system opłat , z uwagi że nie korzystałem z chorwackich autostrad (zawsze to była Istria).
czy ktos mnie poprawi , wjeżdżam od strony Słowenii w A2-Trakostan i wg trasy punkt końcowy mam A6- Ostrovica , i za ten przejazd wylicza mi 14 kun , to chyba niemożliwe, punkt docelowy Selce

https://goo.gl/maps/RKQ4wk1WisQ5EBgh8

Coś w tym przypadku strona głupieje i nie potrafi zliczyć 2 odcinków Trakoscan-Zapresic i Lucko-Ostrovica. Wychodzi 109 kun.
Dziwne bo ja wpiszę Gorican-Split to ładnie sumuje 2 opłaty.

Selce ładne i zachęcam do odwiedzenia pobliskiej Crikvenicy - przeurokliwe miasteczko i co ważne ZERO jeżowców w wodzie.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 11.06.2021 18:27

@Masterjam:
1. A2 - Trakostan (Macelj) - Zaprosić (Zagreb) - 48 kuny przed sezonem
2. A1/6 - Zagreb (Lucko) - Ostrovica - 61 kun przed sezonem

W sumie 109 kun. Ew. ok. 120 kun jeśli wejdzie taryfa letnia.

Sprawdzałem na apce HAK.
Na tej interaktywnej mapie wychodzi tak samo.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 11.06.2021 19:15

kseby napisał(a):
Coś w tym przypadku strona głupieje i nie potrafi zliczyć 2 odcinków Trakoscan-Zapresic i Lucko-Ostrovica. Wychodzi 109 kun.
Dziwne bo ja wpiszę Gorican-Split to ładnie sumuje 2 opłaty.

Selce ładne i zachęcam do odwiedzenia pobliskiej Crikvenicy - przeurokliwe miasteczko i co ważne ZERO jeżowców w wodzie.

Może dlatego, że pierwszy odcinek zarządzany jest przez Autocesta Zagreb - Macelj d.o.o., a drugi, tak jak pozostałe chorwackie autostrady, przez Hrvatske autoceste d.o.o.. To trochę tak jak u nas. :wink:
Marcin1976*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1976* » 13.06.2021 08:44

Witam!
Może ktoś ma doświadczenie podróży busem 9-osobowym, chodzi mi oczywiscie o opłaty za autostrady. Niby wszystko jasne ale różne opinie krążą na temat opłat w Cro.
Czechy->Austria->Słowenia->Cro
Opel Vivaro
Będę wdzięczny za sprawdzone informacje.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.06.2021 09:42

Marcin1976* napisał(a):Witam!
Może ktoś ma doświadczenie podróży busem 9-osobowym, chodzi mi oczywiscie o opłaty za autostrady. Niby wszystko jasne ale różne opinie krążą na temat opłat w Cro.
Czechy->Austria->Słowenia->Cro
Opel Vivaro
Będę wdzięczny za sprawdzone informacje.

Czechy i Austria winiety jak dla osobowych. Słowenia winieta 2B czyli 30 euro na tydzień lub 60 euro na miesiąc. Chorwacja powinno liczyć tak jak osobowe :wink:
marian666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marian666 » 14.06.2021 07:47

Koleżanki i koledzy. Czy w Austrii jadąc autostradą z Polski do Chorwacji (korzystając z autostrady w Słowenii) płaci sie za jakiś tunel czy tylko za winietę autostradowa?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.06.2021 07:49

marian666 napisał(a):Koleżanki i koledzy. Czy w Austrii jadąc autostradą z Polski do Chorwacji (korzystając z autostrady w Słowenii) płaci sie za jakiś tunel czy tylko za winietę autostradowa?

Jeżeli jedziesz trasą Wiedeń - Graz - Maribor to nie.
marian666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marian666 » 14.06.2021 08:01

dids76 napisał(a):
marian666 napisał(a):Koleżanki i koledzy. Czy w Austrii jadąc autostradą z Polski do Chorwacji (korzystając z autostrady w Słowenii) płaci sie za jakiś tunel czy tylko za winietę autostradowa?

Jeżeli jedziesz trasą Wiedeń - Graz - Maribor to nie.

Dziękuje za szybka odpowiedz :)
kke
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kke » 14.06.2021 10:35

Pytanie o Austriackie winiety Online :?:

Dobrzy ludzie, przy zakupie winiety Online jako osoba prywatna (konsument) jest to kretyńskie ograniczenie, że winiety trzeba kupić 18 dni do przodu. Czy narażam się na jakieś nieprzyjemności jeśli kliknę że kupuje jako przedsiębiorca ( firmy nie posiadam ) rezygnując z opcji odstąpienia od umowy i będę się cieszył winietą od razu po zakupie ?
Z tego co widzę część polskich serwisów sprzedających winiety oferuje właśnie takie winiety...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.06.2021 10:40

kke napisał(a):Pytanie o Austriackie winiety Online :?:

Dobrzy ludzie, przy zakupie winiety Online jako osoba prywatna (konsument) jest to kretyńskie ograniczenie, że winiety trzeba kupić 18 dni do przodu. Czy narażam się na jakieś nieprzyjemności jeśli kliknę że kupuje jako przedsiębiorca ( firmy nie posiadam ) rezygnując z opcji odstąpienia od umowy i będę się cieszył winietą od razu po zakupie ?
Z tego co widzę część polskich serwisów sprzedających winiety oferuje właśnie takie winiety...

Nigdy nie słyszałem aby ktoś miał jakiekolwiek nieprzyjemności kupując winietę jako przedsiębiorca nie będąc nim. Jeżeli sytuacja z tranzytem przez Węgry nie rozwiąże się do mojego wyjazdu to też tak właśnie zrobię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 195
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone