GrzegorzGłogów napisał(a):witam
ile mogę zapłacic za autostradę wjeżdzajac do CHorwacji od Słowenii a lecąc az do Dubrownika.
jutro wyjezdzam i mniej więcej chciałem sobie policzyć koszt całej autostradyw Chorwacji
GrzegorzGłogów napisał(a):witam
ile mogę zapłacic za autostradę wjeżdzajac do CHorwacji od Słowenii a lecąc az do Dubrownika.
jutro wyjezdzam i mniej więcej chciałem sobie policzyć koszt całej autostradyw Chorwacji
GrzegorzGłogów napisał(a):rozumiemiem ze ta najwyzsza kwota
GrzegorzGłogów napisał(a):rozumiemiem ze ta najwyzsza kwota
gusia-s napisał(a):Odnośnie opłaty zdziwił nas jeden manewr w tym roku .
Otóż odcinek autostrady od Zagrzebia do Trakošćan kosztuje normalnie w II kat. 72 kuny. Potrzebowaliśmy zatankować LPG więc zjechaliśmy z autostrady na węźle Začretje Sv. Kriż i zapłaciliśmy do tego miejsca 28 kun. Zatankowaliśmy na pobliskim tifonie i zaraz wróciliśmy spowrotem na autostradę na ten sam węzeł w ten sposób (w sumie 1,7 km ta pętelka) i za kolejny odcinek autostrady już do końca do Trakošćan policzyło nam tylko 21 kun też w kat. II, więc w sumie za cały odcinek wyszło 49 kun Gdybyśmy nie zjeżdżali zapłacilibyśmy normalnie 72 kuny a przecież przebyliśmy normalnie całą autostradę.
Po powrocie spr. w cenniku i rzeczywiście tak to wychodzi:
A2 - Mokrice do A2 - Začretje 28 kun
A2 - Začretje do A2 - Trakošćan 21 kun.
Może opłaca się tak co raz zjechać na tym długim odcinku za Zagrzebiem w kierunku na Dubrownik to i na jakąś pizze się uklepie zwierzaków
Nie dość, że taniej te parę kun na autostradzie to LPG na tym Tifonie też tańszy o 20 lip na litrze w porównaniu do autostrady
gusia-s napisał(a):Odnośnie opłaty zdziwił nas jeden manewr w tym roku .
Otóż odcinek autostrady od Zagrzebia do Trakošćan kosztuje normalnie w II kat. 72 kuny. Potrzebowaliśmy zatankować LPG więc zjechaliśmy z autostrady na węźle Začretje Sv. Kriż i zapłaciliśmy do tego miejsca 28 kun. Zatankowaliśmy na pobliskim tifonie i zaraz wróciliśmy spowrotem na autostradę na ten sam węzeł w ten sposób (w sumie 1,7 km ta pętelka) i za kolejny odcinek autostrady już do końca do Trakošćan policzyło nam tylko 21 kun też w kat. II, więc w sumie za cały odcinek wyszło 49 kun Gdybyśmy nie zjeżdżali zapłacilibyśmy normalnie 72 kuny a przecież przebyliśmy normalnie całą autostradę.
Po powrocie spr. w cenniku i rzeczywiście tak to wychodzi:
A2 - Mokrice do A2 - Začretje 28 kun
A2 - Začretje do A2 - Trakošćan 21 kun.
Może opłaca się tak co raz zjechać na tym długim odcinku za Zagrzebiem w kierunku na Dubrownik to i na jakąś pizze się uklepie zwierzaków
Nie dość, że taniej te parę kun na autostradzie to LPG na tym Tifonie też tańszy o 20 lip na litrze w porównaniu do autostrady
A to było przed czy po finałowym meczut_i_t_o napisał(a):Jechałem Peugeotem Expertem Tepee (9-os.) - katalogowa wysokość - 1,95m, czyli łapie się na kat. II, tak jak wszystkie mini-busy.
Na ostatnim zjeździe przed Ploce (Mali Prolog) gość popatrzył na auto i... policzył kat. I, czyli zamiast zapłacić 396 Kn, zapłaciłem 257 Kn.
Następnym razem to ja się przygotuję Wszystko sobie wyliczę kalkulatorem i będę kręcić bączki na zjazdachdids76 napisał(a):kojacek napisał(a):Wygląda na to, że zjeżdżając i wjeżdżając na każdym kolejnym zjeździe przejechalibyście cały odcinek Zagrzeb-granica za 40Kn
Wystarczy zjechać przedostatnim i płacisz 27Kn zamiast 48Kn
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi