Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 14.06.2017 07:41

"...Jednak trzeba czasami przywołać obsługę jak źle naliczy, lub reklamować jak @Cezary..."

Dokładnie tak. Chociaż jeżdżę samochodem, który ma 168 cm wysokości bez, a 215 cm z boxem dachowym, i korzystając wyłącznie z bramek automatycznych, nigdy nie miałem dotychczas problemu z zaliczeniem samochodu opłaty do innej kategorii niż I-wsza. A dodam, iż jeżdżę dosyć dużo po samej Chorwacji oraz Bośni i Hercegowinie, gdyż spędzamy wakacje w systemie: 1 dzień leniuchowania i 1 intensywnego zwiedzania.

Ponadto nasuwa mi się taka uwaga, iż przed dokonaniem opłaty, należy obserwować wyświetlacze, gdzie jest zazwyczaj podawana informacja dot. kategorii oraz opłaty i w razie problemów używać "magicznego" guziczka do wezwania obsługi, bowiem maszyna zawsze może dokonać omyłkowego zaliczenia naszego pojazdu do niewłaściwej kategorii.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.06.2017 08:41

lechocz napisał(a):"... jeżdżę samochodem, który ma 168 cm wysokości bez, a 215 cm z boxem dachowym, i korzystając wyłącznie z bramek automatycznych, nigdy nie miałem dotychczas problemu z zaliczeniem samochodu opłaty do innej kategorii niż I-wsza...

A mi się to przytrafiło w ubiegłym roku pod Zagrzebiem, że zaliczyło nas o kat. wyżej :evil:

lechocz napisał(a):"Ponadto nasuwa mi się taka uwaga, iż przed dokonaniem opłaty, należy obserwować wyświetlacze, gdzie jest zazwyczaj podawana informacja dot. kategorii oraz opłaty i w razie problemów używać "magicznego" guziczka do wezwania obsługi, bowiem maszyna zawsze może dokonać omyłkowego zaliczenia naszego pojazdu do niewłaściwej kategorii.
Bardzo słuszna jest ta uwaga :mrgreen: Nasza uwaga skupiła się na wsadzeniu karty w dziurkę i ruszeniu naprzód po otwarciu bramki ... dopiero przejeżdżając obok wyświetlacza kątem oka przyuważyłam, że chyba cosik za dużo tam się świeci :mrgreen:
Nigdy wcześniej nic takiego nam się nie przytrafiło więc był to element zaskoczenia, różnica jakoś z 40 kun była (zamiast kat. II policzyło III) Na kolejnych bramkach i powrocie już ok :)
roszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roszel » 15.06.2017 14:29

jestem juz na maxa zakrecona... siedze od kilku godzin nad nasza trasa na KRK (moge wkleic) i zglupialam odwiedyilam juy wsyzstkie str z winietkami itd.. ktore polecaliscie i nie wiem juz nic.. jedziemy na 3 autka 2 osobowe i jedno dostawcze Transit... calkowita wzsokosc 2,70... i tak na naszyhm forumi na darsi.si znalazłam info o winietach na Austrie 2 mies 25,90 ale to chyba tzlko na osobowe autko.. a na Enz...jest na 30 dni za 14eur.... to juz nie wiem ktora cena aktualna? no i jaka wtedy byla by cena na austrie na Transita?

slowenia na naszym forum znalazłam miesieczna za 30eur...to tez chyba na osobowe a na 2b 80eur... a na tolltic...i dar.... za 60eur.

Prosze was o pomoc musze to jakos ogarnac....
chetnie wkleje nasza trase... moze ktos kto sie lepiej zna powie mi co nieco o koszcie takiego przejazdu..
myslelismy tez o zakupie wszelkich winiet w ADAC niemieckim macie z tym jakies doswiadczenia.
z gory dzieki za info.
pozdro
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.06.2017 15:45

W Austrii masz winiety na samochody do 3,5t. 8,90euro na 10 dni lub 25,90 na 2 miesiące. Na dwa miesiące się nie opłaca, lepiej kupić dwie dziesięciodniowe http://www.asfinag.at/maut-vignette/vignette/
W Słowenii na samochody osobowe do wysokości 130cm nad przednią osią masz winiety za 15 euro na 7dni lub 30 euro na miesiąc.
Na samochody osobowe wyższe niż 130cm nad przednią osią winiety za 30euro na 7 dni i 60 euro na miesiąc.
Tu masz wykaz aut dla których potrzebne są winiety 2B https://www.dars.si/Dokumenti/3_vinjete ... B3w_PL.pdf

Winiety można spokojnie kupić prze portal tooltickets https://www.tolltickets.com/default.asp ... l-PL&mnu=c
roszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roszel » 15.06.2017 16:06

Dziekuje ci za odp.. do tych windet dochodzily jeszcze tunelu i jakies oplaty w cro.. wiesz jakie go rzedu to sa oplaty Bo nie moglam znalezc?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.06.2017 16:17

Karawankentunnel: 7,- €
Katschbergtunnel: 11,- €
emerel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emerel » 15.06.2017 16:23

Miałem przypadek, że na jednej z bramek w CRO zaliczyło mi wyższą kategorię (na dachu był kajak, pewnie to dlatego). Wysłałem maila do operatora autostrady, dostałem zwrot na kartę :-)
roszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roszel » 15.06.2017 16:27

boboo napisał(a):Karawankentunnel: 7,- €

Te oby des sa w austrii? I to wszystko?
A jak w cro?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.06.2017 16:31

W Chorwacji opłaty na bramkach w zależności gdzie jedziesz
http://www.hak.hr/info/cestarine/
możesz też skorzystać z mapy. Zaznaczasz start i metę i wylicza Ci opłatę za drogi http://map.hak.hr/?lang=hr&s=mireo;road ... 6;13;0;;1#
roszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roszel » 15.06.2017 16:36

Oo super. Zaraz sprawdzam :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.06.2017 17:19

roszel napisał(a):
boboo napisał(a):Karawankentunnel: 7,- €

Te oby des sa w austrii? I to wszystko?
A jak w cro?
w sobotę jestem w Dortmundzie. Możemy się spotkać.
roszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roszel » 15.06.2017 18:23

dids76 napisał(a):W Chorwacji opłaty na bramkach w zależności gdzie jedziesz
http://www.hak.hr/info/cestarine/
możesz też skorzystać z mapy. Zaznaczasz start i metę i wylicza Ci opłatę za drogi http://map.hak.hr/?lang=hr&s=mireo;road ... 6;13;0;;1#

Chyba cos zle za znaczylam Bo Mo tylko te dwie oplaty pokazuje
Załączniki:
Screenshot_2017-06-15-19-08-48.png
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.06.2017 18:25

Wszystko dobrze.
Ten kawałek autostrady z Rupy do Rijeki tyle kosztuje.
A potem już tylko myto za most na Krk.
roszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roszel » 15.06.2017 18:31

boboo napisał(a):Wszystko dobrze.
Ten kawałek autostrady z Rupy do Rijeki tyle kosztuje.
A potem już tylko myto za most na Krk.

Ok czyli tak
Winieta austria
Dwa tunele austria
Winieta slowenia
Dwa odcinki w Cro
Most krk
To na Tyle myslisz czy cos jeszcze?
Ninja332
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ninja332 » 19.06.2017 21:56

Witam
Czy za chorwacką autostradę można płacić euro, czy trzeba mieć kuny?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 160
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone