Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
HOBBY 650
Plażowicz
Re: Winiety online w cenie... winiet :) -Portal tolltickets.

Nieprzeczytany postnapisał(a) HOBBY 650 » 29.05.2017 11:12

panowie jakie opłaty za przejazd przez niemcy austrie słowenie do chorwacji sam+kemping około 6-7 ton zestaw
proszę o odpowiedz
jacobbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacobbb » 30.05.2017 21:49

Pääkäyttäjä napisał(a):
paulr napisał(a):A jak ma być remontowana? na całym odcinku od Brna do granicy ze Słowacją?

Wymiana nawierzchni juz sie chyba skończyła. I nie płyty a cementobeton ;)
Za d2.dd.cz (to chyba powinno się znaleźć w info o drogach):

Od 20.4.2017 16:00 - 12.8.2017 6:00

D2, mezi km 1.2 a 1.7, ve směru Kúty, práce na silnici, provoz převeden do protisměru, zúžení vozovky na dva jízdní pruhy, Od 20.04.2017 16:00 Do 12.08.2017 06:00, částečná uzavírka dálnice D2 za účelem provádění opravy mostu ev. č. D2-002.1, a to uzavírka pravého pásu dálnice Ve směru na Břeclav je doprava od km cca 0,742 svedena do jednoho jízdního pruhu a přejezdem středního dělicího pásu (dále jen „SDP“) v km 1,142 – 1,242 je převedena ve dvou pomocných pruzích

Od 20.4.2017 16:00 - 12.8.2017 6:00

D2, mezi km 2 a 1, ve směru Brno, práce na silnici, zúžená vozovka na dva jízdní pruhy, Od 20.04.2017 16:00 Do 12.08.2017 06:00, částečná uzavírka dálnice D2 za účelem provádění opravy mostu ev. č. D2-002.1,

Most naprawiają, ruch przeniesiony na jedną jezdnię i zwężenie do dwóch pasów - to jeszcze jest w Brnie, za Ikeą. Innych utrudnień nie przewidują. Poniżej plany naprawy D2:

d2.PNG

Pięknie dziękuje.
jacobbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacobbb » 06.06.2017 21:02

Witam, kolejne pytanie mam o utrudnienia w Słowenii od Ptuj do granicy w Macelj, nie widzę nic na stronie dars.si i nie ma informacji kiedy prace zostaną zakończona a autostrada oddana do użytku. Ktoś, coś wie może na ten temat? Czy w tym roku także uzbroić się na czekanie i problemy na tej trasie?

dars.si/Dokumenti/About_motorways/National_motorway_construction_programme_282.aspx
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2017 21:07

jacobbb napisał(a):Witam, kolejne pytanie mam o utrudnienia w Słowenii od Ptuj do granicy w Macelj, nie widzę nic na stronie dars.si i nie ma informacji kiedy prace zostaną zakończona a autostrada oddana do użytku. Ktoś, coś wie może na ten temat? Czy w tym roku także uzbroić się na czekanie i problemy na tej trasie?

Autostrada do granicy z Chorwacją jeszcze w budowie.
Można jechać objazdami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2017 21:09

jacobbb napisał(a):Witam, kolejne pytanie mam o utrudnienia w Słowenii od Ptuj do granicy w Macelj, nie widzę nic na stronie dars.si i nie ma informacji kiedy prace zostaną zakończona a autostrada oddana do użytku. Ktoś, coś wie może na ten temat? Czy w tym roku także uzbroić się na czekanie i problemy na tej trasie?

dars.si/Dokumenti/About_motorways/National_motorway_construction_programme_282.aspx

Pogodba za drugo etapo avtoceste od Podlehnika do MMP Gruškovje je bila podpisana 25.4.2016, celotna avtocesta pa bo tako predvidoma končana do konca leta 2018.
jacobbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacobbb » 06.06.2017 21:16

Pääkäyttäjä napisał(a):

Pogodba za drugo etapo avtoceste od Podlehnika do MMP Gruškovje je bila podpisana 25.4.2016, celotna avtocesta pa bo tako predvidoma končana do konca leta 2018.

Pięknie dziękuje! Znaczy objazd przez Cvetlin.
jacobbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacobbb » 06.06.2017 21:17

Janusz Bajcer napisał(a):

Można jechać objazdami.

Spodziewałem się, że nie skończą. No nic, jadę przez Cvetlin i objeżdzam.

Pozdrawiam,

B
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 07.06.2017 06:20

jacobbb napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

Można jechać objazdami.

Spodziewałem się, że nie skończą. No nic, jadę przez Cvetlin i objeżdzam.

Pozdrawiam,

B

Jechałem tam zeszłego roku. Też budowali. Może nie dało się jechać 90km/h bo i roboty i szczyt sezonu w piątkowe popołudnie ale największym problemem nie była budowana obok autostrada a granica. Bo to tylko przed nią utworzył się kilku minutowy korek.
azure
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) azure » 08.06.2017 06:01

nafali napisał(a):
nafali napisał(a):Witam,
Chcemy pojechać w tym roku do Splitu z łódką na przyczepie podłodziowej. I, powstaje problem jak się przygotować pod opłaty drogowe, czyli czy np. trzeba wykupić system elektronicznego poboru opłat w każdym z krajów po drodze?.
Niby jesteśmy w EU ale z tego co widzę, każdy kraj ma kompletnie inne przepisy.
Samochód: DMC 3.2t, wys. (przednie koło) < 1.3 m
Przyczepa: DMC 1.8t
Prawo jazdy B+E.
Już wiem, że w Polsce muszę wykupić ViaToll. A jak to wygląda w innych krajach po drodze? Ktoś jechał z podobnym składem? Czy można zakupić zestawy elektroniczne po drodze, czy trzeba za wczasu kupić przed wyjazdem? Czy winiety dodatkowe na przyczepę załatwiają sprawę? Jeśli tak to, w których krajach?

Pozdrawiam,
Andrzej.

Nikt nie jechał do Cro z przyczepą gdzie zestaw > 3.5t?

witam tez sie wybieram z łodzia do chorwacji moj nr tel 726499662 prosze kontakt
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 11.06.2017 16:36

krasiu666 napisał(a):
surfing napisał(a):
wikusia napisał(a):Wikusia, Pawłowice- Orebic ,12.08-26.08

peugeot 807 naklejka :papa:

Do której kategorii na autostradzie w Chorwacji zaliczają Peugeot 807 z boxem na dachu?

Chrysler grand Voyager byłem nim 3 razy z boksem i nigdy nie mi nic nie powiedział żebym coś doplacał

Dzięki, byłem ciekawy jak to jest w praktyce, nasze auta bez boxa mają poniżej 190cm wysokości,
ale z boxem przekraczają 2 metry, czyli co na dachu nie ma znaczenia dla opłaty i vany z boxami kajakami, deskami. rowerami zostają w Chorwacji w I kategorii opłat (wys do 190cm).
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 11.06.2017 20:00

Kiedyś ktoś pisał, że pomiaru dokonuje się nad przednią osią.
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 12.06.2017 15:13

Koledzy mam podobny problem tj. van + box i o ile w Chorwacji sprawa została opisana powyżej , to jak jest ze Słoweńcami i ich winietami ?
Będę wdzięczny za odpowiedz i ew własne doświadczenia , bo za 2 dni wyjezdzam do CR
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.06.2017 15:18

Rafi70 napisał(a):Koledzy mam podobny problem tj. van + box i o ile w Chorwacji sprawa została opisana powyżej , to jak jest ze Słoweńcami i ich winietami ?
Będę wdzięczny za odpowiedz i ew własne doświadczenia , bo za 2 dni wyjezdzam do CR

Słowenia właśnie ma pomiar nad przednią osią (1,3m) tu masz wykaz aut które muszą mieć winietę 2B
https://www.dars.si/Dokumenti/3_vinjete ... B3w_PL.pdf
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 12.06.2017 15:28

wielkie dzięki , mogę spać spokojnie , łapię się na 2A ;-)
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 14.06.2017 06:30

Jednak trzeba czasami przywołać obsługę jak źle naliczy, lub reklamować jak @Cezary

Cezaryna napisał(a):Uwaga, ostrzeżenie !
Jeśli jedziesz SUV-em lub innym wysokim autem, które nie przekracza jednak 1,90 cm wysokości, ale wieziesz na dachu sprzęt, np. windsurfingowy, unikaj bramek samoobsługowych.
Automat po pomiarze całości pobiera opłatę za auta z grupy wyższych, czyli sporo drożej.
Przerabiałem w zeszłym roku.
Niemniej jednak, ponieważ to wakacje i czasu było sporo, napisałem reklamację na mail operatora.
Ten poprosił o datę, godzinę (plus minus) pobrania opłaty oraz numer rejestracyjny pojazdu i ... oddał nadwyżkę na konto karty, którą płaciłem.

Pozdrav.

surfing napisał(a):
krasiu666 napisał(a):
surfing napisał(a):
wikusia napisał(a):Wikusia, Pawłowice- Orebic ,12.08-26.08

peugeot 807 naklejka :papa:

Do której kategorii na autostradzie w Chorwacji zaliczają Peugeot 807 z boxem na dachu?

Chrysler grand Voyager byłem nim 3 razy z boksem i nigdy nie mi nic nie powiedział żebym coś doplacał

Dzięki, byłem ciekawy jak to jest w praktyce, nasze auta bez boxa mają poniżej 190cm wysokości,
ale z boxem przekraczają 2 metry, czyli co na dachu nie ma znaczenia dla opłaty i vany z boxami kajakami, deskami. rowerami zostają w Chorwacji w I kategorii opłat (wys do 190cm).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 159
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone