panowie jakie opłaty za przejazd przez niemcy austrie słowenie do chorwacji sam+kemping około 6-7 ton zestaw
proszę o odpowiedz
Pääkäyttäjä napisał(a):paulr napisał(a):A jak ma być remontowana? na całym odcinku od Brna do granicy ze Słowacją?
jacobbb napisał(a):Witam, kolejne pytanie mam o utrudnienia w Słowenii od Ptuj do granicy w Macelj, nie widzę nic na stronie dars.si i nie ma informacji kiedy prace zostaną zakończona a autostrada oddana do użytku. Ktoś, coś wie może na ten temat? Czy w tym roku także uzbroić się na czekanie i problemy na tej trasie?
jacobbb napisał(a):Witam, kolejne pytanie mam o utrudnienia w Słowenii od Ptuj do granicy w Macelj, nie widzę nic na stronie dars.si i nie ma informacji kiedy prace zostaną zakończona a autostrada oddana do użytku. Ktoś, coś wie może na ten temat? Czy w tym roku także uzbroić się na czekanie i problemy na tej trasie?
dars.si/Dokumenti/About_motorways/National_motorway_construction_programme_282.aspx
Pääkäyttäjä napisał(a):jacobbb napisał(a):Witam, kolejne pytanie mam o utrudnienia w Słowenii od Ptuj do granicy w Macelj, nie widzę nic na stronie dars.si i nie ma informacji kiedy prace zostaną zakończona a autostrada oddana do użytku. Ktoś, coś wie może na ten temat? Czy w tym roku także uzbroić się na czekanie i problemy na tej trasie?
dars.si/Dokumenti/About_motorways/National_motorway_construction_programme_282.aspx
Pogodba za drugo etapo avtoceste od Podlehnika do MMP Gruškovje je bila podpisana 25.4.2016, celotna avtocesta pa bo tako predvidoma končana do konca leta 2018.
Janusz Bajcer napisał(a):jacobbb napisał(a):Witam, kolejne pytanie mam o utrudnienia w Słowenii od Ptuj do granicy w Macelj, nie widzę nic na stronie dars.si i nie ma informacji kiedy prace zostaną zakończona a autostrada oddana do użytku. Ktoś, coś wie może na ten temat? Czy w tym roku także uzbroić się na czekanie i problemy na tej trasie?
Autostrada do granicy z Chorwacją jeszcze w budowie.
Można jechać objazdami.
jacobbb napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):jacobbb napisał(a):Witam, kolejne pytanie mam o utrudnienia w Słowenii od Ptuj do granicy w Macelj, nie widzę nic na stronie dars.si i nie ma informacji kiedy prace zostaną zakończona a autostrada oddana do użytku. Ktoś, coś wie może na ten temat? Czy w tym roku także uzbroić się na czekanie i problemy na tej trasie?
Autostrada do granicy z Chorwacją jeszcze w budowie.
Można jechać objazdami.
Spodziewałem się, że nie skończą. No nic, jadę przez Cvetlin i objeżdzam.
Pozdrawiam,
B
nafali napisał(a):nafali napisał(a):Witam,
Chcemy pojechać w tym roku do Splitu z łódką na przyczepie podłodziowej. I, powstaje problem jak się przygotować pod opłaty drogowe, czyli czy np. trzeba wykupić system elektronicznego poboru opłat w każdym z krajów po drodze?.
Niby jesteśmy w EU ale z tego co widzę, każdy kraj ma kompletnie inne przepisy.
Samochód: DMC 3.2t, wys. (przednie koło) < 1.3 m
Przyczepa: DMC 1.8t
Prawo jazdy B+E.
Już wiem, że w Polsce muszę wykupić ViaToll. A jak to wygląda w innych krajach po drodze? Ktoś jechał z podobnym składem? Czy można zakupić zestawy elektroniczne po drodze, czy trzeba za wczasu kupić przed wyjazdem? Czy winiety dodatkowe na przyczepę załatwiają sprawę? Jeśli tak to, w których krajach?
Pozdrawiam,
Andrzej.
Nikt nie jechał do Cro z przyczepą gdzie zestaw > 3.5t?
krasiu666 napisał(a):surfing napisał(a):wikusia napisał(a):Wikusia, Pawłowice- Orebic ,12.08-26.08
peugeot 807 naklejka
Do której kategorii na autostradzie w Chorwacji zaliczają Peugeot 807 z boxem na dachu?
Chrysler grand Voyager byłem nim 3 razy z boksem i nigdy nie mi nic nie powiedział żebym coś doplacał
Rafi70 napisał(a):Koledzy mam podobny problem tj. van + box i o ile w Chorwacji sprawa została opisana powyżej , to jak jest ze Słoweńcami i ich winietami ?
Będę wdzięczny za odpowiedz i ew własne doświadczenia , bo za 2 dni wyjezdzam do CR
Cezaryna napisał(a):Uwaga, ostrzeżenie !
Jeśli jedziesz SUV-em lub innym wysokim autem, które nie przekracza jednak 1,90 cm wysokości, ale wieziesz na dachu sprzęt, np. windsurfingowy, unikaj bramek samoobsługowych.
Automat po pomiarze całości pobiera opłatę za auta z grupy wyższych, czyli sporo drożej.
Przerabiałem w zeszłym roku.
Niemniej jednak, ponieważ to wakacje i czasu było sporo, napisałem reklamację na mail operatora.
Ten poprosił o datę, godzinę (plus minus) pobrania opłaty oraz numer rejestracyjny pojazdu i ... oddał nadwyżkę na konto karty, którą płaciłem.
Pozdrav.
surfing napisał(a):krasiu666 napisał(a):surfing napisał(a):wikusia napisał(a):Wikusia, Pawłowice- Orebic ,12.08-26.08
peugeot 807 naklejka
Do której kategorii na autostradzie w Chorwacji zaliczają Peugeot 807 z boxem na dachu?
Chrysler grand Voyager byłem nim 3 razy z boksem i nigdy nie mi nic nie powiedział żebym coś doplacał
Dzięki, byłem ciekawy jak to jest w praktyce, nasze auta bez boxa mają poniżej 190cm wysokości,
ale z boxem przekraczają 2 metry, czyli co na dachu nie ma znaczenia dla opłaty i vany z boxami kajakami, deskami. rowerami zostają w Chorwacji w I kategorii opłat (wys do 190cm).
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi