adrianek90 napisał(a):A orientujecie się jaka może mniej więcej wyjść opłata za autostradę w sierpniu od granicy z Węgrami do Zagvozg?
walp napisał(a):piotrulex napisał(a):Chyba dla tych co do Dubrovnika jadą
Ci co z północy na Istrie jeżdżą raczej nie byliby zadowoleni
Niekoniecznie. Wszystko zależy od cen. Gdyby były na poziomie np austriackich (marzenie ), to 10-dniowa kosztowałaby ok. 65 kun.
Jadąc chorwackimi autostradami od granicy słoweńskiej, przez Lučko, Rijekę do Puli, zapłacimy dziś (przed wakacyjną podwyżką) 173 kuny w jedną stronę.
arek_sosnowiec napisał(a):walp napisał(a):piotrulex napisał(a):Chyba dla tych co do Dubrovnika jadą
Niekoniecznie. Wszystko zależy od cen. Gdyby były na poziomie np austriackich (marzenie ), to 10-dniowa kosztowałaby ok. 65 kun.
Jadąc chorwackimi autostradami od granicy słoweńskiej, przez Lučko, Rijekę do Puli, zapłacimy dziś (przed wakacyjną podwyżką) 173 kuny w jedną stronę.
Dokładnie. A przecież często jest tak, że płacimy za autostradę nie tylko w drodze "do" i "z" wakacji ale również przemieszczając się podczas zwiedzania okolicznych atrakcji. Mogłoby się więc okazać, że winiety wyjdą taniej. Dodatkowy plus to brak korków na bramkach. Oczywiście wszystko to przy założeniu, że ceny tych winiet będą na sensownym poziomie.
piotrulex napisał(a):Przepraszam, nie pomyślałem że rozmawiamy o marzeniach
Skoro tak to ja też marzę o winiecie ale na 14 dni i za jakieś 50kn
A co ...
Podać jeszcze kilka moich marzeń?
piotrulex napisał(a):arek_sosnowiec napisał(a):walp napisał(a):piotrulex napisał(a):Chyba dla tych co do Dubrovnika jadą
Dokładnie. A przecież często jest tak, że płacimy za autostradę nie tylko w drodze "do" i "z" wakacji ale również przemieszczając się podczas zwiedzania okolicznych atrakcji. Mogłoby się więc okazać, że winiety wyjdą taniej. Dodatkowy plus to brak korków na bramkach. Oczywiście wszystko to przy założeniu, że ceny tych winiet będą na sensownym poziomie.
Przepraszam, nie pomyślałem że rozmawiamy o marzeniach
A co ...
walp napisał(a):piotrulex napisał(a):Przepraszam, nie pomyślałem że rozmawiamy o marzeniach
A co ...
Nie, nie interesują mnie Twoje marzenia.
Używając takiego określenia, miałem na myśli te realne, oparte na obowiązujących w krajach europejskich opłatach za winiety:
Bułgaria 7-dniowa 8 euro, Austria 10-dniowa 8,8 euro, Rumunia 7-dniowa 3 euro, Sławacja 10-dniowa 10 euro, Słowenia 7-dniowa 15 euro, Czechy 10-dniowa 12 euro, Węgry 10-dniowa 9,5 euro.
Twoje marzenie 50 kun (niecałe 7 euro) za 14 dni jest może mało realne, chociaż .... Szwajcarzy jeżdżą cały rok za niecałe 40 euro.
To teraz zostawiając te moje i twoje marzenia, przyjmijmy, że Chorwaci wprowadzą bardzo drogie winiety na poziomie Słowenii.
Za tygodniową zapłacilibyśmy 15 euro, czyli ok. 112 kun. Jedziemy do przykładowej Puli chorwackimi autostradami od granicy słoweńskiej.
Kupujemy 2 tygodniowe winiety za 224 kuny. Jadąc w obecnej sytuacji, na bramkach zapłacimy w obie strony 346 kun!
piotrulex napisał(a):No ale fakt, rozmowa o niczym
piotrulex napisał(a):Chyba dla tych co do Dubrovnika jadą
piotrulex napisał(a):
Ni myśl tylko o sobie
Nie tylko PL jeździ do cro więc raczej niezręcznie jest rozpatrywać ich ceny pod kątem ile przeciętny Polak by zapłacił
Włoch zdecydowanie mniej jedzie ich autostradami, nasi znajomi ze Szwajcarii z którymi się w cro od lat spotykamy również z winiet nie byliby zadowoleni
paulr napisał(a):Chorwacja raczej nie wprowadzi winiety bo by się jej to nie opłacało. Lepiej kasować na bramkach. Bo zyskują więcej. A co do winiet i istrii.
Jadę do Poreć. Od granicy ze Słowenią około 40kilometrow autostrady... Ile by musiała kosztować więc winieta?
paulr napisał(a):Chorwacja raczej nie wprowadzi winiety bo by się jej to nie opłacało. Lepiej kasować na bramkach. Bo zyskują więcej.
piotrulex napisał(a):paulr napisał(a):Chorwacja raczej nie wprowadzi winiety bo by się jej to nie opłacało. Lepiej kasować na bramkach. Bo zyskują więcej. A co do winiet i istrii.
Jadę do Poreć. Od granicy ze Słowenią około 40kilometrow autostrady... Ile by musiała kosztować więc winieta?
Tyle samo co do Dubrovnika
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi