maxredaktor napisał(a):tre_k napisał(a):Powiedzcie mi jakie muszę kupić winiety, będę jechał: A1 z Polski na Ostrave i Mikulov, dalej Wieden- Graz - Maribor - Karlovac i dalej już po Chorwacji
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Za jazdę w Czechach - winieta 310czk za 10 dni
Za jazdę w Austrii - winieta 8,8 euro też za 10 dni
Tak.tre_k napisał(a):Za jazdę w Słowenia - płaci się za winietę zamiast za autostradę? można ominąć autostradę i wtedy nie płacimy tej winiety? czy jak to jest? obowiązkowo winieta+ opłata za autostradę?
Albo jedziesz autostradą i wtedy kupujesz winietę, albo omijasz autostradę i wówczas nic nie płacisz. W Słowenii nie ma bramek.tre_k napisał(a):Za jazdę w Chorwacji tylko opłata za autostradę na bramkach?
Jaki jest koszt opłat drogowych przejazdu do Chorwacji?
Wszystko się zgadza? To teraz wjeżdżając do Czech A1 muszę mieć już winietę, gdzie ją kupić? zjechać do Cieszyna?
Dalej w Czechach kupię winietę na Austrię? czy dopiero w Austrii? Słowenia tu nie wiem??? Chorwacja na bramkach.
W Chorwacji płaci się za przejazd autostradą na bramkach. Koszt możesz obliczyć sobie sam:
policz-zanim-pojedziesz-t36745.html
Jeśli chodzi o Czechy, to do Ostrawy masz darmową autostradę, winietkę możesz kupić na pierwszej stacji za granicą polską-czeską, czyli na Shellu. Nie musisz zjeżdżać do Cieszyna. Winietki, tylko znacznie drożej, kupisz też na MOPach jeszcze przed granicą.
Generalnie te wszystkie informacje są od dawna dostępne na forum, poświeć chwilę na przeczytanie najważniejszych wątków.
walp napisał(a):tre_k napisał(a):Za jazdę w Słowenia - płaci się za winietę zamiast za autostradę? można ominąć autostradę i wtedy nie płacimy tej winiety? czy jak to jest? obowiązkowo winieta+ opłata za autostradę?
Od 1 lipca 2008 za przejazdy wszystkimi drogami szybkiego ruchu i autostradami, którymi zarządza DARS, bez względu na ich długość należy posiadać ważną winietę. Nie ma bramek. Tygodniowa winieta kosztuje 15 euro, miesięczna 30 euro.
Oczywiście możesz wybrać przejazd drogami, na których opłata nie obowiązuje.
TO jak jest w końcu mam mieć tą winietę w Słowenii? jak jadę tym objazdem polecanym na forum?