Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.01.2015 17:07

Jeśli nie ma zmian, to na dzień dzisiejszy cenniki aktualne.
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 25.01.2015 17:11

Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli nie ma zmian, to na dzień dzisiejszy cenniki aktualne.

Czyli nie jest powiedziane, że się mogą zmienić w trakcie roku?
Wydawało mi się, że cena ustalana jest na początku roku i jej się trzymają :)
Dzięki za info
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 26.01.2015 02:52

w zeszłym roku potaniały, w jakimś miesiącu nie pamiętam dokładnie, tak więc może i w tym tak być że podczas wakacji będzie więcej albo mniej:)
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 27.01.2015 22:08

Słoweńcy zaszaleli. W ubiegłym roku nie jechałem ale wcześniej płaciłem 15e za tydzien a teraz widzę że zrobili 30e :!: . W Cro narazie bez zmian jak dla mnie(2 kategoria). Trafic przekracza limit wys. o 3 cm. Rozważam dwie opcje -upuścić powietrze w kołach albo zabrać worek ziemniaków(w końcu WLKP) :lol:
Ostatnio edytowano 29.01.2015 12:39 przez Miril, łącznie edytowano 1 raz
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 27.01.2015 23:21

widziałem 2 osoby w kombi z warszawy co mieli worek ziemniaków w Chorwacji:) bo w 2 osoby przyjechali kombi załadowani jak by w 4 osoby na 4 tygodnie przyjechali. ale to był pasat... więc raczej mieścili się w wysokości....
V-i-v-a-l-d-i
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) V-i-v-a-l-d-i » 27.01.2015 23:50

A może oni z nadwagą ?
albo
oszczędzali na wyjazd i nie "stykło" na nowe amorki ?
;)
shabana
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) shabana » 25.03.2015 17:48

Co do wątku:oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe- dotyczącego opłat za autostrady na Węgrzech jest mały błąd. Autor przy podawaniu cen i okresów ważności trochę się "machną" bo na Węgrzech nie ma winiety 10 dniowej, tylko 7 dniowa za 2 975 HUF
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 25.03.2015 21:21

shabana napisał(a):Co do wątku:oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe- dotyczącego opłat za autostrady na Węgrzech jest mały błąd. Autor przy podawaniu cen i okresów ważności trochę się "machną" bo na Węgrzech nie ma winiety 10 dniowej, tylko 7 dniowa za 2 975 HUF

ale ta winieta "tygodniowa" obowiązuje przez okres 10 dni...widziałem osobiście na wydruku...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2015 22:00

shabana napisał(a):Co do wątku:oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe- dotyczącego opłat za autostrady na Węgrzech jest mały błąd. Autor przy podawaniu cen i okresów ważności trochę się "machną" bo na Węgrzech nie ma winiety 10 dniowej, tylko 7 dniowa za 2 975 HUF

Nic się nie "machnął" :wink:
Na Węgrzech dla winietek od dawna obowiązuje "tydzień dziesięciodniowy" :idea:
Just_Bart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Just_Bart » 30.04.2015 13:31

Witam,
Czy możecie pomóc z policzeniem opłat w Chorwacji? Nie do końca to rozumiem.
Niby wszędzie jest lista płatnych odcinków ale nijak się to ma do niektórych tras.
Wybieram się do Rogoznicy (zatem tu jestem pewien, że zjazd Sibenik) ale, gdzie jest wjazd patrząc od Słowenii? Czy zapłacę tylko za odcinek Zagrzeb - Sibenik (A1), czy jeszcze od granicy do Zagrzeba?
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 30.04.2015 13:51

Just_Bart napisał(a):Witam,
Niby wszędzie jest lista płatnych odcinków ale nijak się to ma do niektórych tras.
Wybieram się do Rogoznicy (zatem tu jestem pewien, że zjazd Sibenik) ale, gdzie jest wjazd patrząc od Słowenii? Czy zapłacę tylko za odcinek Zagrzeb - Sibenik (A1), czy jeszcze od granicy do Zagrzeba?

Wjeżdżając od Słowenii przez Macelj do Zagrzebia - 48 kun i następnie od Zagrzebia (Lucko) do zjazdu za Krka (Sibenik) - jeszcze 147 kun - oczywiście jeśli jedziesz osobówką bez przyczepy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.04.2015 13:54

Just_Bart napisał(a):Witam,

Od Słowenii do Zagrzebia jedziesz A2 >>> http://hac.hr/hr/cestarina/cjenik/zagreb-macelj

potem A1 >>> http://hac.hr/hr/cestarina/cjenik/zagre ... -dubrovnik
Just_Bart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Just_Bart » 30.04.2015 14:51

A ja się martwiłem o koszty winiety w Słowenii :) W CRO to dopiero są ceny :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.04.2015 19:29

Just_Bart napisał(a):A ja się martwiłem o koszty winiety w Słowenii :) W CRO to dopiero są ceny :)

Jak za drogo - możesz jechać drogami lokalnymi :wink: :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2015 20:28

Just_Bart napisał(a):A ja się martwiłem o koszty winiety w Słowenii :) W CRO to dopiero są ceny :)

200 kun za Chorwację = 100 złotych = 25 euro

Jednak trochę więcej kilometrów się jedzie niż z granicy SLO-A do granicy SLO-HR omijając Maribor za 15 euro :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 122
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone