Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 27.07.2014 09:51

kodens79 napisał(a):
M@rlon napisał(a):Mój niepokój wzbudził fakt, że podobno obwodnica Świdnika jest płatna. Zacząłem szukać na stronach słowackich i znalazłem taka mapkę:
http://www.cdb.sk/files/img/zakladne-ma ... alepky.jpg
Wynika z niej, że od marca 2014 r. (data mapy) trzeba mieć nalepkę/vinietę również na ten odcinek. A to przestaje już być śmieszne :evil:
Wiem, wiem, że dotychczas była dla samochodów powyżej 3,5 t, ale teraz Słowacy zmienili całą stronę swoich dróg płatnych i ciężko zrozumieć. Link na pierwszej stronie odnoszący sie do słowackich dróg, już nie jest aktywny.
Co o tym myślicie ?

Przecież ten krótki odcinek możesz minąć,pojedziesz przez miasto i problem z głowy.

Ale to się już zaczyna robić "łogólnie męconce"
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.07.2014 10:00

FUX napisał(a):Kart nie lubią we Włoszech, Niemczech, Austrii, etc.

Może nie lubią kart w tych krajach, ale jakoś do tej pory nie dali mi tego odczuć.

A może czegoś nie zauważyłem :roll: W tym roku szczególnie zwrócę na to uwagę. :wink:
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 27.07.2014 10:02

walp napisał(a):
FUX napisał(a):Kart nie lubią we Włoszech, Niemczech, Austrii, etc.

Może nie lubią kart w tych krajach, ale jakoś do tej pory nie dali mi tego odczuć.

A może czegoś nie zauważyłem :roll: W tym roku szczególnie zwrócę na to uwagę. :wink:

A może rozmowy o kartach w wątku o kartach :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.07.2014 10:03

Doprecyzuję. Dziwnym trafem przy płatnościach na stacjach paliw, sklepach, hotelach terminale „nie działały".
:wink:

Nie, żeby zawsze, ale częste.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 27.07.2014 21:38

Posiedziałem, posiedziałem w internecie i co znalazłem odnośnie obwodnicy Svidnika i innych dróg z winietami:
http://www.dialnicnenalepky.sk/spoplatnene-useky
Wynika z niego jednoznacznie, iz po obwodnicy Svidnika samochody do 3,5 t jeżdżą bez winiet.
kornelito
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kornelito » 28.07.2014 07:41

Potrzebuję informacji dotyczącej winiet na terenie Chorwacji. Pozostałe kraje, z tego co wyczytałem, wyglądają następująco:

Czechy - 440 koron za msc
Austria - 17 euro/20 dni
Słowenia - 30 euro/msc

Jeśli się mylę,proszę o poprawkę. Pozdrawiam!
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.07.2014 07:44

kornelito napisał(a):Potrzebuję informacji dotyczącej winiet na terenie Chorwacji. Pozostałe kraje, z tego co wyczytałem, wyglądają następująco:

Austria - 17 euro/20 dni
Słowenia - 30 euro/msc

Na terenie Chorwacji nie ma systemu winiet. Opłaty za przejazd autostradami pobiera się tylko i wyłącznie na bramkach.

Pozostałe ceny zgadzają się.
Ostatnio edytowano 28.07.2014 07:45 przez walp, łącznie edytowano 1 raz
kornelito
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kornelito » 28.07.2014 07:45

W takim razie jak wygląda system płatności za drogi i pobyt na terenie Chorwacji?
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 28.07.2014 07:45

kornelito napisał(a):Potrzebuję informacji dotyczącej winiet na terenie Chorwacji. Pozostałe kraje, z tego co wyczytałem, wyglądają następująco:

Austria - 17 euro/20 dni
Słowenia - 30 euro/msc

Na terenie Chorwacji NIE MA WINIET. Płacisz za autostrady na poszczególnych bramkach, tzn. wjażdżając pobierasz bilet, a zjedżając podajesz bilet i obsługa pobiera opłatę, której wysokość widzisz na wyświetlaczu.
Uprzedzając Twoje dalsze ewentualne pytania: możesz placić kunami, możesz euro ( wyświetla Ci się kwota w obu walutach) albo kartą płatniczą/kredytową.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 28.07.2014 07:47

kornelito napisał(a):W takim razie jak wygląda system płatności za drogi i pobyt na terenie Chorwacji?

Wysil się troszeczkę i jeśli masz jeszcze wątpliwości po mojej odpowiedzi, to przeczytaj wątek od początku. :evil:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.07.2014 07:49

kornelito napisał(a):W takim razie jak wygląda system płatności za drogi i pobyt na terenie Chorwacji?

Tak jak w Polsce. Przy wjeździe na drogę płatna pobierasz bilecik i płacisz odpowiednią kwotę przy zjeździe.
Możesz sobie obliczyć koszt na stronach http://hac.hr/ lub http://hak.hr
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 28.07.2014 07:51

Chorwacja bramki nie ma vinietki

Austria pojazdy do 3.5t.
roczna 82.70 euro
dwu miesięczna 24.80
10 dni 8.50 euro

Slowenia uwaga większe stawki viniet na "BUS"
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 30.07.2014 21:03

winiete Slowacka trzeba jakos specjalnie uzupelniac ?? Nr rejestracyjny itp ??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.07.2014 21:09

adresik84 napisał(a):winiete Slowacka trzeba jakos specjalnie uzupelniac ?? Nr rejestracyjny itp ??

Po słowacku i obrazkowo :wink:
http://www.dialnicnenalepky.sk/oznacenie-vozidla
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 30.07.2014 21:13

dzieki czyli tylko na tym kuponiku rejestracje wpisac i mozna gonic :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 117
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone