Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.06.2014 20:15

kodens79 napisał(a):Podjazd pod bramkę wsuwasz w odpowiednie miejsce bilet obok wsuwasz kartę po chwili wyskakuje karta odbierasz kwitek i jedziesz .Tak ja zawszę robię :)
Na Lućko śmigasz na pasy No Cash.

Aby otrzymać kwitek musisz z tego co pamiętam, nacisnąć jeszcze jeden guzik.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.06.2014 21:52

Mlody003 napisał(a):te kiero czyli mam rozumieć że duże szanse są że opłata jak za samochód do 3,5t no bo wydaje mi się ze nie przekracza 3,5 tony
?

to lepiej być pewnym masy,
B2: buses and campers (with trailers) with a maximum total permissible weight over 3.5 tons
B2: busy(autobusy) i kampery (z przyczepą), o maksymalnej dopuszczalnej masie całkowitej ponad 3,5 tony.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 06.06.2014 21:56

płacił ktoś kiedyś na takiej bramce kartą prepaid?
Mlody003
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mlody003 » 07.06.2014 11:08

to lepiej być pewnym masy,
B2: buses and campers (with trailers) with a maximum total permissible weight over 3.5 tons
B2: busy(autobusy) i kampery (z przyczepą), o maksymalnej dopuszczalnej masie całkowitej ponad 3,5 tony.

masa auta około 2200 więc spoko więc opłata wedle d1 nie b2 bo jakichś ograniczeń względem wysokości auta na Węgrzech nie ma prawda ? dziękuje za pomoc , a gdzie warto się zatrzymać w okolicach rijeka gdzie polecacie ?
radzik128
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzik128 » 10.06.2014 08:11

a gdzie i jak opłaca się za przejazd przez tunele w Austrii ? :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.06.2014 08:20

radzik128 napisał(a):a gdzie i jak opłaca się za przejazd przez tunele w Austrii ? :roll:

A którędy jedziesz? Bo jeśli standardowo, czyli Wiedeń - Graz to tam niema płatnych tuneli.
radzik128
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzik128 » 10.06.2014 08:27

z okolic Szczecina Niemcy-Austria -Słowenia .... pierwszy raz i to w ciemno
sierra7
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sierra7 » 10.06.2014 18:42

witam!
Na forum nie mogłam znaleźć informacji.
Podobno na trasie Austria-Słowenia-Cro można ominąć w Słoweni autostradę. Czy wicie może jaką drogą najlepiej i najkrócej?Kolega jechał i mówił, że rok temu jeszcze w tamtym miejscu ulica była, ale żeby sie zorientować na ten rok czy przypadkiem nie wybudowali tam już autostrady...
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.06.2014 18:48

sierra7 napisał(a):witam!
Na forum nie mogłam znaleźć informacji.
Podobno na trasie Austria-Słowenia-Cro można ominąć w Słoweni autostradę. Czy wicie może jaką drogą najlepiej i najkrócej?Kolega jechał i mówił, że rok temu jeszcze w tamtym miejscu ulica była, ale żeby sie zorientować na ten rok czy przypadkiem nie wybudowali tam już autostrady...
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

OMG :roll: :roll: Wiedziałem że się zacznie :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:
Masz tutaj wersję z "obrazkami" :oczko_usmiech:
video-objazd-autostrady-slo-t29291-150.html

No i w promocji wersja na powrót:
video-objazd-autostrady-slo-t29291-180.html
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.06.2014 18:49

hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 10.06.2014 19:05

dids76 napisał(a):OMG :roll: :roll: Wiedziałem że się zacznie :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:

Oj tak i się zaczęło tak jak z autostradami tak i z jedzeniem i kosztami :lol:

Ale się tak zastanawiam czy ludzie którzy pytają o te sprawy jadą z pomocą navi czy na papierowej mapie :?: bo przecież chyba każda navi ma opcję omijaj drogi płatne, dodać do teko czytanie znaków info. o drodze płatnej i te parę kilometrów leci jak ta lala :mrgreen:
A i tak na CB jak się rodaka dopatrzy w okolicy Grazu to się dogada jak jechać :mrgreen:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 10.06.2014 19:28

radzik128 napisał(a):a gdzie i jak opłaca się za przejazd przez tunele w Austrii ? :roll:

radzik128 napisał(a):z okolic Szczecina Niemcy-Austria -Słowenia .... pierwszy raz i to w ciemno

...będziesz miał dwa tunele po drodze ,za dwa wyniesie opłata jakieś 13-14 EU :wink:
...przez ten najdłuższy 10km ... opłata wynosi ponad 8EU :wink:
Przed wjazdem do tuneli są budki i tam pobierają myto :lol:
Ze Szczecina cały czas są autostrady , na niektórych odcinkach są roboty ale i tak się jedzie 80km/h
W niektórych miejscach trzeba być czujnym bo w odległości 1km zmienia się trzy autostrady :wink:
Warto mieć nawigację z asystentem pasa ruchu, bardzo to ułatwia przy dużym ruchu :)
horas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) horas » 11.06.2014 07:17

hej,
pamiętam, że jadąc 5 lat temu do CRO ze Szczecina przez D, A, SLO w Austrii były dwa tunele płatne...płaciłem wtedy gotówką w budce...nie wiem czy była/jest możliwość płatności kartą (może ktoś potwierdzi, sam jestem zainteresowany) ?

koszty łatwo możesz sprawdzić http://iggy.mypage.pl/index.php

jeszcze tylko 40 dni......i witaj ponownie Chorwacjo :D
sierra7
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sierra7 » 11.06.2014 08:49

dziękuje za odpowiedź :)
Myślę, że nie warto wyśmiewać:P Jadę pierwszy raz do Chorwacji i dlatego zasięgam porad nawet o takie dla Was''smieszne'' rzeczy. Znajomy tak polecil a nie chce na slepo wierzyc, więc się Was pytam. Dokładnie chodziło o tą trasę do Ptuj, która w innym wątku już jest wyjaśniona.Choć nikt nie napisał czy dalsza droga od Ptuj do granicy Cro jest bezpłatna w tym roku.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.06.2014 08:53

sierra7 napisał(a): czy dalsza droga od Ptuj do granicy Cro jest bezpłatna w tym roku.

Nie jest to autostrada więc jest niepłatna.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 105
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone