Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SWIFER
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) SWIFER » 11.07.2008 07:50

Wiatam !! Dziękuję za wyczerpujące informacje . Pozdrawiam .!!!!!!!
*kasia*
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) *kasia* » 12.07.2008 21:41

witam
mam pytanko, w postach w styczniu i w maju doczytałam się że autostrada na Chorwacji sięga do Sestanovac. Ponieważ mamy już połowę lipca chciałam zapytać czy coś uległo zmianie?
nie wiem skąd ubzdurało mi się że w 2008 roku ma już sięgać Dubrovnika
Z góry serdeczne dzięki
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.07.2008 22:29

Do Dubrovnika A1 sięgnie ok.2012 roku , ale może wcześniej zostanie oddany kolejny odcinek do Ploče.

Obrazek
kasiula8
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiula8 » 13.07.2008 23:40

Witam serdecznie. Mam idiotyczne pytanie, bo nie mogę ;dogadać się z moim atlasem. Czy na drodze nr 2 (po stronie słowackiej) i 150 (po stronie węgierskiej) jest przejście graniczne, czy muszę jechać D2? A jeśli D2, to jak później dostać się na 86, żeby nie musieć wjeżdżać na M1?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2008 05:40

kasiula8 napisał(a):Witam serdecznie. Mam idiotyczne pytanie, bo nie mogę ;dogadać się z moim atlasem. Czy na drodze nr 2 (po stronie słowackiej) i 150 (po stronie węgierskiej) jest przejście graniczne, czy muszę jechać D2? A jeśli D2, to jak później dostać się na 86, żeby nie musieć wjeżdżać na M1?

A po co tak kombinujesz jak koń pod górę :lol:
2 wchodzi w 150 a przejście graniczne nie jest Ci do niczego potrzebne bo to jest strefa Schengen, więc granice możesz przekraczać w dowolnym miejscu nawet przez rzekę :lol:
Jak masz obawy co do M1 a raczej jej odpłatności to tak dla przypomnienie ten odcinek do wjazdu na 86 jest bezpłatny.
*kasia*
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) *kasia* » 14.07.2008 08:17

[quote="Janusz Bajcer"]Do Dubrovnika A1 sięgnie ok.2012 roku , ale może wcześniej zostanie oddany kolejny odcinek do Ploče.

więc dla pewności:
na dzień dzisiejszy autostrada w Chorwacji sięga do Sestanovac i nic się w tym temacie od stycznia nie zmieniło??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2008 09:03

*kasia* napisał(a):więc dla pewności:
na dzień dzisiejszy autostrada w Chorwacji sięga do Sestanovac i nic się w tym temacie od stycznia nie zmieniło??

Nic się nie zmieniło - na dzień dzisiejszy autostrada tylko do Sestanovca.
Stanek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanek » 14.07.2008 11:12

Pod koniec sierpnia jadę do Orebic. Z tego co wyczytałem to autostaradą dojadę do Sestanovac. Pytanie jaką drogą jechać dalej czy drogą nr 62 w głębi lądu do Ploce tak jak proponuje nawigacja czy drogą nadmorską E65 jak mi rozum nakazuje :) Czy ktoś jechał ? Jakieś za i przeciw ?
kasiula8
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiula8 » 14.07.2008 21:33

Drogi Piotrku B.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Kombinuję, bo "buszując" po forum dowiedziałam się na przykład, że Czesi zaczynają cudować, więc chciałam jechać przez Zwadroń, a tam podobno od Żywca roboty i nie należy się pchać. Więc plan padł. W Cro chcę zachaczyć o Jeziora Plitwickie, co oznacza, że muszę nieco "zboczyć" z autostrady. Z tąd moje pytania i rozterki. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jesteście nieocenionym źródłem wiedzy i rad. Dzięki, że chce Wam się okazywać tyle cierpliwości i pomocy. :D
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 17.07.2008 08:16

Przeczytałem temat od początku do końca - odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem - więc pytam :) - gdzie można kupić winietkę na Słowację wracając z Cro rzez Węgry drogą 86 ? Czy jest jakaś stacja benzynowa zaraz za granicą H/SK , bo D2 przecież już płatna. Czy istnieje możliwość kupienia jej jeszcze przed wjazdem na D2, po węgierskiej stronie ?
pozdrawiam
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 17.07.2008 14:56

Stanek napisał(a):Pod koniec sierpnia jadę do Orebic. Z tego co wyczytałem to autostaradą dojadę do Sestanovac. Pytanie jaką drogą jechać dalej czy drogą nr 62 w głębi lądu do Ploce tak jak proponuje nawigacja czy drogą nadmorską E65 jak mi rozum nakazuje :) Czy ktoś jechał ? Jakieś za i przeciw ?

Wiele zależy od tego w jaki dzień tygodnia będziesz jechał i o jakiej godzinie.
Jezeli to będzie wymiana turnusów (weekendowa) to napewno będzie ciasno na magistrali E65, ale za to jakie widoki: palce lizać !
Jeżeli pojedziesz w tygodniu będzie na pewno luźniej.
Pozdrawiam
Stanek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanek » 17.07.2008 15:25

marcin10 napisał(a): Wiele zależy od tego w jaki dzień tygodnia będziesz jechał i o jakiej godzinie.
Jezeli to będzie wymiana turnusów (weekendowa) to napewno będzie ciasno na magistrali E65, ale za to jakie widoki: palce lizać !
Pozdrawiam

Będzie to 1 września poniedziałek wieczorem (ruszymy rano z okolic Bratysławy) więc już i po sezonie lekko i nie w weekend.
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 17.07.2008 16:33

Stanek napisał(a):
marcin10 napisał(a): Wiele zależy od tego w jaki dzień tygodnia będziesz jechał i o jakiej godzinie.
Pozdrawiam

Będzie to 1 września poniedziałek wieczorem (ruszymy rano z okolic Bratysławy) więc już i po sezonie lekko i nie w weekend.

witam
1 września możesz już jechać E65 czyli jadranką, jest już spokój, nie ma tylu turystów, sprawdzałem to osobiście. Ja jadę 15 sierpnia, ale z autostrady później odbijam na drogę nr 62 na Vrgorac, jeszcze nie jechałem tą drogą, myślę, że nie będzie korków.
jaso
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaso » 20.07.2008 08:11

Odnośnie biletów na autostrady w Chorwacji. Mamy 4 kategorie, I to samochody do 130cm wzrostu. Mój samochód ma 134 cm i zastanawiam się, czy ktoś to dokładnie sprawdza?
Kupować I czy III kategorię (dwa razy droższą)?

Planuję jechać przez Słowację autostradą płatną E75, następnie przez Węgry drogami darmowymi przejście Rajka ->Szombathely -> Zalagerszeg.

I tu pytanie do bardziej doświadczonych kolegów co myslicie o tej trasie i ewentualnie które przejścia graniczne w PL, Słowacji i Wegrzej najlepiej wybrać, żeby nie stać pół nocy?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 20.07.2008 09:27

jaso napisał(a):[...] ewentualnie które przejścia graniczne w PL, Słowacji i Wegrzej najlepiej wybrać, żeby nie stać pół nocy?

8O 8O 8O chłopie jakie przejścia graniczne :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone