wowek99 napisał(a):A czy autostrada z Budapesztu na południe do Chorwacji przez balaton, jest to bodajże M7 wymaga winiety?? Bo pamiętam jak w 2000 roku jechałem do Chorwacji to nie trzeba było za nią płacić??
Janusz Bajcer napisał(a):wowek99 napisał(a):A czy autostrada z Budapesztu na południe do Chorwacji przez balaton, jest to bodajże M7 wymaga winiety?? Bo pamiętam jak w 2000 roku jechałem do Chorwacji to nie trzeba było za nią płacić??
A pamiętasz gdzie w 2000 roku byłeś w Chorwacji, jakimi drogami jechałeś i ile kilometrów autostradami
Janusz Bajcer napisał(a):
Osiem lat budowy autostrad w innych krajach (a szczególnie w Chorwacji) to "przepaść" w stosunku do tego , jak są budowane autostrady w Polsce
asikx napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):
Osiem lat budowy autostrad w innych krajach (a szczególnie w Chorwacji) to "przepaść" w stosunku do tego , jak są budowane autostrady w Polsce
Janusz, trochę dystansu . Autostradę Zagrzeb - Split budowano lat trzydzieści z okładem
Pozdrawiam
Rafał
Janusz Bajcer napisał(a):
OK Rafale - tylko zobacz kto przyśpieszył
http://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrada_A1_(Chorwacja)
Nie lubisz tego źródła , ale chyba te dane są prawdziwe.
Czyli od Karlovaca do Dubrovnika w 10 lat - i do tego w bardzo trudnym terenie, dwa tunele ponad 5 km i kilka mniejszych, wiele wiaduktów i mostów.
Czapki z głów przed Chorwatami
Janusz Bajcer napisał(a):Intencje zrozumiałem - myślę, że Ty też
A procedury znam - bo w "drogach robię"
Tylko , że na opór zakopiańskich górali -
jak na razie nawet spec-ustawa nie pomaga.
Na nich potrzebna by była ich ciupaga
Jeżeli dobrze zrozumiałem to na każdy odcinek autostrady trzeba mieć osobną winietę?? Przykładowo będę jechał M3 do budapesztu i dalej M7, czyli muszę mieć dwie osobne winietki na te autostrady??
Gdzie najlepiej je kupić ?? Bramki a może stacje benzynowe?
black_diablo napisał(a):Jeżeli dobrze zrozumiałem to na każdy odcinek autostrady trzeba mieć osobną winietę?? Przykładowo będę jechał M3 do budapesztu i dalej M7, czyli muszę mieć dwie osobne winietki na te autostrady??
Winietę kupujesz na określony okres czasu (4dni, 2tyg, miesiąc) a nie za odcinek.Gdzie najlepiej je kupić ?? Bramki a może stacje benzynowe?
Nie ma bramek ale są kamery, kupujesz na stacji benzynowej i przyklejasz na przednią szybę.
Janusz Bajcer napisał(a):A procedury znam - bo w "drogach robię"
Tylko , że na opór zakopiańskich górali -
jak na razie nawet spec-ustawa nie pomaga.
Na nich potrzebna by była ich ciupaga
W "Warszawce" mówi się, że duży wpływ na cała sytuację ma mieć osoba biskupa warszawsko - praskiego Henryka Hosera - wuja obecnego właściciela szkółki.
A w tej sytuacji użycie nawet największej ciupagi nie jest możliwe.
Pozdrawiam
Rafał
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi