Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 28.08.2013 14:45

Na granicy Austriackiej w Drasenhofen przy płaceniu kartą za winietki pobierają dodatkowo 1 ojro.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2013 17:18

Jaisu napisał(a):Witam wszystkich serdecznie
od blisko 40 dni prowadzimy przygotowania do pierwszego wyjazdu do Chorwacji i jestem mile zaskoczony jak wiele cennych i praktycznych informacji można znaleźć na tym forum. Wiele przeczytałem, wiele na pewno pozostało do przeczytania, ale i tak najwięcej się dowiem jak już dojedziemy do CRO :)

Słowem wstępu jedziemy w ciemno w najbliższy weekend w okolice Makarskiej w 4 osoby. Wszystko już prawie przygotowane, w dużym stopniu także dzięki Waszej pomocy...

Do rzeczy: Mamy dylemat czy wymieniać złotówki w kantorze w Polsce na poszczególne waluty krajów tranzytowych, aby bez stresowo wykupić poszczególne winiety. Czy jest to dobry pomysł, czy np. nie będzie problemu żeby po wjechaniu do danego kraju kupić winietę na stacji za pomocą karty płatniczej?

Dzięki za odpowiedz i mam nadzieję że po powrocie też będę mógł służyć dobrą radą tym, co zaczynają swą przygodę ze CRO :)

Wszystko zależy od tego, gdzie się winiety kupuje.
Jak na stacji benzynowej, to bez problemu płaci się kartą. :!:
Jak w budce przy drodze, to trzeba mieć gotówkę.

Moim zdaniem głupio jechać zupełnie bez koron czeskich czy węgierskich forintów ( zależy jaka trasa ).
Trzeba mieć trochę waluty choćby po to, żeby po drodze coś zjeść czy kupić do picia albo się wysikać. Nie w każdym lokalu gastronomicznych respektują karty.
Euro i tak się przyda przy płaceniu za kwaterę.
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 28.08.2013 18:08

Lednice napisał(a): Trzeba mieć trochę waluty choćby po to, żeby po drodze coś zjeść czy kupić do picia albo się wysikać. Nie w każdym lokalu gastronomicznych respektują karty.
Euro i tak się przyda przy płaceniu za kwaterę.

Dokładnie.
Jaki to był dramat po 10 godzinach jazdy nie móc się w ludzkich warunkach wysikać na Shellu przed zjazdem 226 ;) Kibelek zamknięty a wejście do restauracyjnego płatne po euro. Panowie owszem - jakoś sobie poradzili, ale dla Pań to był dramat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2013 18:37

W tym roku w Czechach, koło Brna, szefowa WC w zajeździe brała tylko korony :roll:
No, euro też wzięła zamiast 10 koron, poświęciła się :wink:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.08.2013 19:12

Lednice napisał(a):W tym roku w Czechach, koło Brna, szefowa WC w zajeździe brała tylko korony :roll:
No, euro też wzięła zamiast 10 koron, poświęciła się :wink:

Trza mieć na wszelki wypadek centy.
8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2013 19:16

Centów nie brała. Tym bardziej złotówek :wink:
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 30.08.2013 16:51

Pokaże mi ktoś łopatologicznie gdzie mam przykleić winiety? Qrna tak patrze na nie i sam nie wiem..Słoweńska na dole po stronie kierowcy chyba albo na górze, czeska po przeciwnej na dole ( tam trzeba na obu częściach wpisać numer rejestracyjny? czym? długopisem? Na austriackiej to taki rysunek jest ze nie wiem gdzie mam ją przykleić..po stronie kierowcy chyba ale na dole? na górze? Sorrki za głupie pytanie ale pierwszy raz winiety przyklejam :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.08.2013 17:21

Flacha napisał(a):Na austriackiej to taki rysunek jest ze nie wiem gdzie mam ją przykleić..po stronie kierowcy chyba ale na dole? na górze? Sorrki za głupie pytanie ale pierwszy raz winiety przyklejam :)

Rysunek jest akurat taki, że wszystko jest jasne.
Ze strony tolltickets: "Prawo nie określa dokładnie miejsca, gdzie należy przykleić winietę na przedniej szybie. Ważna winieta może być umieszczona wszędzie (oprócz przyciemnianych pasów) pod warunkiem, że jest tam umocowana poprawnie. Rysunek z tyłu winiety przedstawia zalecenia ASFINAG." Czyli w górnej części szyby, pod lusterkiem albo na tej samej wysokości przy lewym słupku.
Na pozostałych też jest wszystko pokazane. :wink:
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 30.08.2013 18:20

W tej czeskiej numer rejestracyjny na obu czesciach winiety trzeba wpisac?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.08.2013 18:25

Flacha napisał(a):W tej czeskiej numer rejestracyjny na obu czesciach winiety trzeba wpisac?

tak
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2013 19:05

Flacha napisał(a):W tej czeskiej numer rejestracyjny na obu czesciach winiety trzeba wpisac?

Teoretycznie tak, ale ja zawsze wpisuję numer rejestracyjny tylko na kuponie kontrolnym i nikt się nigdy nie doczepił.

Ważne żeby kupon kontrolny był pod ręką.
Numer na naklejce i na kuponie jest ten sam

Na każdej winietce jest bardzo ładnie namalowane, gdzie ją przykleić
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 30.08.2013 20:04

Mój znajomy miał problemy w trakcie kontroli z czeską winietką, bo wpisał numer tylko na kuponie. Złapali go za prędkość i przy okazji sprawdzili winietkę. Co do miejsca przyklejenia winietek, to popatrz jak są przyklejone w autach "tubylców" i zrób tak samo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2013 20:23

To miał problem z powodu prędkości :roll:

Jak się stawiał, to się doczepili winietki.

Winietki są kontrolowane często, jeżdżę w Czechach często, bardzo często i gdyby się mieli doczepić braku wpisania dowodu rejestracyjnego na nalepkę, to by się chyba doczepili z 1000 razy :roll:
Winietka jest ważna, naklejona na szybę, jest kupon kontrolny i koniec.

W tej relacji pani przykleja nalepkę bez wpisania dowodu i pokuty nie dostała
Obrazek
MateuszJ
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszJ » 01.09.2013 13:49

Witam. W piątek wyjeżdżam do Makarskiej i będę miał do pokonania dwa płatne odcinki w Chorwacji.
- Czy wymienić pieniądze na kuny u mnie w mieście na pierwszy odcinek, a potem na drugi, dłuższy gdzieś po drodze na autostradzie ?( jeśli jest taka możliwość).
- Czy wymienić u mnie w mieście całość na kuny ?
- Czy wymienić dopiero gdzieś w Chorwacji ?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.09.2013 14:10

MateuszJ napisał(a):Witam. W piątek wyjeżdżam do Makarskiej i będę miał do pokonania dwa płatne odcinki w Chorwacji.
- Czy wymienić pieniądze na kuny u mnie w mieście na pierwszy odcinek, a potem na drugi, dłuższy gdzieś po drodze na autostradzie ?( jeśli jest taka możliwość).
- Czy wymienić u mnie w mieście całość na kuny ?
- Czy wymienić dopiero gdzieś w Chorwacji ?

Zapłać kartą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 89
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone