Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.08.2013 21:19

Tak wychodzi.
SundanceKid
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SundanceKid » 04.08.2013 19:49

Witam,

mam pytanie, a właściwie dwa - podejrzewam, że już było, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi w tym obszernym wątku.

1. Będę jechał autostradą z Austrii przez Słowenię i tutaj pytanie - czy po przejechaniu granicy austracko-słoweńskiej trzeba już mieć od razu winietę czy też od granicy jest jakiś fragment autostrady bezpłatny, aż do miejsca gdzie można kupić winietę na Słowenię?

Mam plan zatrzymać się na stacji w Sentilj, zaraz za granicą - czy mogę tam dojechać bez słoweńskiej winiety i dopiero tam na stacji ją kupić?

2. Czy w Austrii mogę kupić od razu dwie winiety - jedną 10 dniową "przedziurkowaną" w momencie zakupu, a drugą dopiero do oznaczenia? Jak je się oznacza? Czy przy zakupie takiej winiety "przyszłościowej" trzeba określić sprzedawcy na kiedy ma być przedziurkowana czy samemu się ją jakoś 'dziurkuje-oznacza"?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.08.2013 19:51

SundanceKid napisał(a):Witam,

mam pytanie, a właściwie dwa - podejrzewam, że już było, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi w tym obszernym wątku.

1. Będę jechał autostradą z Austrii przez Słowenię i tutaj pytanie - czy po przejechaniu granicy austracko-słoweńskiej trzeba już mieć od razu winietę czy też od granicy jest jakiś fragment autostrady bezpłatny, aż do miejsca gdzie można kupić winietę na Słowenię?

Mam plan zatrzymać się na stacji w Sentilj, zaraz za granicą - czy mogę tam dojechać bez słoweńskiej winiety i dopiero tam na stacji ją kupić?

2. Czy w Austrii mogę kupić od razu dwie winiety - jedną 10 dniową "przedziurkowaną" w momencie zakupu, a drugą dopiero do oznaczenia? Jak je się oznacza? Czy przy zakupie takiej winiety "przyszłościowej" trzeba określić sprzedawcy na kiedy ma być przedziurkowana czy samemu się ją jakoś 'dziurkuje-oznacza"?

Kupisz winiety na stacji. Austriackie kup dwie, obie przedziurkowane na obowiązujący okres. Jak nalepisz nową to starą musisz zdjąć.
SundanceKid
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SundanceKid » 04.08.2013 19:59

Dzięki za info. Problem w tym, że nie wiem kiedy dokładnie będę wracał. Czy na tej stacji w Sentilj można tez kupić winietę austriacką? Wygodniej byłoby mi ją dopiero kupić jak już rzeczywiście będę wracał. W drodze powrotnej mam tam przystanek na zatankowanie LPG.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.08.2013 20:05

SundanceKid napisał(a):1. Będę jechał autostradą z Austrii przez Słowenię i tutaj pytanie - czy po przejechaniu granicy austracko-słoweńskiej trzeba już mieć od razu winietę czy też od granicy jest jakiś fragment autostrady bezpłatny, aż do miejsca gdzie można kupić winietę na Słowenię?

Winietę słoweńską możesz kupić na granicy austriacko-słoweńskiej (Sentilj), albo w budce (kiosku) albo na stacji benzynowej. Możesz też dla spokoju kupić winietę wcześniej, na terenie Austrii. Pamiętaj, aby nie ryzykować jazdy bez winiety. :wink:
SundanceKid
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SundanceKid » 04.08.2013 20:11

Jasne, słoweńską winietę kupię od razu 30 dniową, bo cena jest taka sama jak dwóch 7-dniowych. Nie wiem tylko gdzie kupić winietę austriacką w drodze powrotnej - w Sentilj czy wcześniej gdzieś (w Mariborze?) albo dopiero po austriackiej stronie?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.08.2013 20:23

Po austriackiej stronie bym Ci nie radził. Austriacka policja lubi "polować" tuż za granicą.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.08.2013 20:23

SundanceKid napisał(a):Jasne, słoweńską winietę kupię od razu 30 dniową, bo cena jest taka sama jak dwóch 7-dniowych. Nie wiem tylko gdzie kupić winietę austriacką w drodze powrotnej - w Sentilj czy wcześniej gdzieś (w Mariborze?) albo dopiero po austriackiej stronie?

Po austriackiej stronie. Jest budka z winietami. Ale masz taki rozrzut, że nie trafisz w 10cio dniowy okres? :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.08.2013 20:28

greenrs napisał(a):Po austriackiej stronie bym Ci nie radził. Austriacka policja lubi "polować" tuż za granicą.

Obrazek
Tu można.
SundanceKid
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SundanceKid » 04.08.2013 20:32

Po austriackiej stronie. Jest budka z winietami. Ale masz taki rozrzut, że nie trafisz w 10cio dniowy okres? :)

Mam to szczęście, że dysponuję 3 tygodniowym urlopem. Jadę na kemping i dopiero zobaczę jak długo będę chciał zostać, tydzień czy dłużej. Bezpieczniej jest po prostu kupić winietę dopiero na powrocie, żeby mieć wolną rękę w razie czego wcześniejszego lub późniejszego wyjazdu.

Tu można

Jakie to ma współrzędne? Mógłbyś dać linka z namiarem na mapie google?
EDIT: ok, już znalazłem, to na samej granicy. Dzięki!
Ostatnio edytowano 04.08.2013 20:42 przez SundanceKid, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2013 20:34

SundanceKid napisał(a):Witam,

Ad 1
Jadąc od strony Austrii najpierw zobaczysz to:
Obrazek
To dawne budynki policajów austriackich na granicy

Potem zobaczysz to:
Obrazek
To dawne budynki policji słoweńskiej na granicy
Tam się zatrzymaj i tam kup winietę w kiosku lub zaraz obok na stacji benzynowej :!:

Jak pojedziesz dalej bez winiety, to kilkaset euro nie twoje. Kilka kilometrów za granicą są dawne bramki i tam sprawdzają WSZYSTKIE auta
Jak nie osobiście, to każde auto jest rejestrowane w kamerach

ad 2 Nie wolno samemu dziurkować. Jak nie wiesz, kiedy będzie powrót, to kupisz w tym samym miejscu winietę austriacką przy powrocie :!:
SundanceKid
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SundanceKid » 04.08.2013 20:37

Super, dzięki za bardzo dokładną odpowiedź.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.08.2013 20:43

Lednice napisał(a):Tam się zatrzymaj i tam kup winietę w kiosku lub zaraz obok na stacji benzynowej :!:

Stacja po lewej stronie z tego co pamiętam...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2013 20:48

Jak jedzie się na południe, to po prawej.
Pamiętam, bo 2 lata temu tam byłem w WC i tankowałem.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.08.2013 20:51

Lednice napisał(a):Jak jedzie się na południe, to po prawej.
Pamiętam, bo 2 lata temu tam byłem w WC i tankowałem.

Chyba są dwie. Po każdej stronie :)
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone