Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 18.07.2013 07:25

:D dzięki :* co ... 4 ,5 ? głów to nie jedna :)
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 18.07.2013 08:22

czy odcinek w Słowacji Banska Bystrica - Zvolen można jakos objechać? Jadąc na Shahy to jedyny płatny, szkoda winiete kupować...?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.07.2013 08:56

Naturalnie, że tak. GPS auto mapa - świetnie mnie poprowadziła równoległą drogą do płatnego odcinka R1. Popatrz w map google - jest zaznaczony ciemniejszym żółtym kolorem odcinek płatny i obok prowadzi droga bezpłatna nr 69. - kolor żółty jasny.

Zalecam auto mapę.
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 18.07.2013 10:12

o tak, znalazłam , dzięki
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 18.07.2013 20:29

Witajcie, ja już w ok. Krapiny u "juriniaków". Słowenia objechana z AutoMapą i objazdem wrzuconym przez kolegę Dracro, poszło idealnie i bez problemu, 30e w kieszeni. :papa:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.07.2013 20:32

lukasz22i napisał(a):Witajcie, ja już w ok. Krapiny u "juriniaków". Słowenia objechana z AutoMapą i objazdem wrzuconym przez kolegę Dracro, poszło idealnie i bez problemu, 30e w kieszeni. :papa:

Jak kwaterka? Będę tam 04.08.
deathmanLFC
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) deathmanLFC » 22.07.2013 17:00

Witam

Jestem tu "świeżynką" :) i biegam już pół dnia po tematach, do Cro wybieram się drugi raz w tym roku. Miałem przyjemność spędzić długi wekend majowy na Makarskiej (było cudownie). Jadąc za pierwszym razem nie zwróciłem uwagi, mianowicie wiem, że to pytanie Was dobije ale mogę zwykłą kartą zapłacić na bramkach samoobsługowych w Cro?, jadąc do Cro korzystałem z kredytówki brata (siedział obok :P) płacąc za autostrady właśnie w ten sposób, ale kredytówka potrzebuje tylko dyspozycję, a zwykła pin, więc nie wiem czy mi przyjmie zwykłą, czytałem że to podobno działa na zwykłych ale nie jestem pewien....

BTW: tym razem obrałem Trogir, ze względu zbyt późną decyzję o wyjeździe do Cro ponownie zaczynam 03.08 do 17.08 :) swoją drogą objazd Słoweni zrobiłem z zamkniętymi oczyma, zresztą jak i wiele innych rzeczy o których dowiedziałem się tutaj, ale wcześniej się nie rejestrowałem, choć odnoszę wrażenie, że będzie to częstszy kierunek moich wypraw wakacyjnych :)

pozdrawiam
całek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) całek » 22.07.2013 17:12

Dzień dobry. Ludziska podpowiecie czy można kupić winiety na austrie i słowenie na stacji Shell zaraz za granicą po czeskiej stronie A1. Czy ich ceny są takie jakby się je kupowało w danych krajach. dzęki
deathmanLFC
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) deathmanLFC » 22.07.2013 17:15

Można, w maju kupowałem.... ceny normalne....
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.07.2013 17:17

całek napisał(a):Dzień dobry. Ludziska podpowiecie czy można kupić winiety na austrie i słowenie na stacji Shell zaraz za granicą po czeskiej stronie A1. Czy ich ceny są takie jakby się je kupowało w danych krajach. dzęki

Można kupić :-), ale z cenami to już różnie :-) Płacąc kartą za czeską skasowali dokładnie 440 koron, ale za austriacką już wg przelicznika euro do korony i skasowali trochę więcej ( 255koron za 10 dniową ). Znajomi płacący euro zapłacili za czeską winietę za 21 euro 8O , a austriacką za 14,30 euro :roll:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.07.2013 17:17

całek napisał(a):Dzień dobry. Ludziska podpowiecie czy można kupić winiety na austrie i słowenie na stacji Shell zaraz za granicą po czeskiej stronie A1. Czy ich ceny są takie jakby się je kupowało w danych krajach. dzęki

czechy-austria-ceny-winiet-na-2013-t39684-150.html
deathmanLFC
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) deathmanLFC » 22.07.2013 17:26

Jeśli dobrze pamiętam, to ściągnęło za obie winietki 10dn Czechy i 10dn Austria około 120 zł.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 26.07.2013 12:23

Mam taką uwagę z tegorocznego przejazdu autostradami w CRO.
Mianowicie nie byłem pewien do jakiej kategorii w cenniku kwalifikuje się mój pojazd (VW Transporter), ponieważ granica wysokości pojazdu pomiędzy I a II kategorią to 190cm, a mój pojazd ma akurat w okolicy 190-191cm czyli... na tej granicy balansuje.
Ponieważ za drugą kategorię płaci się trochę więcej i gdyby jechać przez prawie cały kraj to ta różnica będzie wzrastać- chciałem się przekonać jak to jest i przy pierwszej bramce jak przyszło do płacenia- od razu naliczono mi jak za II kategorię. Spytałem więc dlaczego i czy oni mają tam jakąś "miarę" wysokości pojazdów.
Okazało się, że:
- nie ma urządzeń pomiarowych (czyli tak trochę na zapas i uznaniowo typują)
- jeśli są wątpliwości co do wysokości pojazdu (paradoksalnie, ale pojazdy typu van, mały dostawczy czy minibusik mogą balansować właśnie na granicy 190cm i ją przewyższyć np. po zmianie opon na nowe- trzeba pokazać dokument w którym jest wpisana wysokość pojazdu! Dowód rejestracyjny przede wszystkim.
Jak się okazuje- nie wszystkie dokumenty zawierają dokładną wysokość pojazdu. (to zależy od kraju).
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 26.07.2013 14:30

Różnie z tym bywa jednym skasuje normalnie a innym cennik wyżej kolega jechał T4 w czerwcu i płacił normalnie .
Znajomi z Ukrainy w niedziele wyjechali T4 i płacili stawkę wyżej .
Od czego to zależy sam nie wiem.
Ale słyszałem już na forum że nawet jak masz za bardzo wysunięty Box na dachu też mogą cię skasować z II.
Może mają jakieś urządzenia do pomiaru ?
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 03.08.2013 21:10

dids76 napisał(a):A tu próbował ? :mrgreen:
http://www.hak.hr/info/cestarine/
Ewentualnie na mapie:
http://map.hak.hr/

Glupie pytanie ale czy dobrze wyliczyłem, że od granicy w Macelj do zjazdu na Sibenik za osobówkę wyjdzie 202 kuny? 48 za odcinek Macelj - Zagrzeb i 154 za Zagrzeb - Sibenik?
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone