Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 09.07.2013 16:42

walp napisał(a):
Niedzwiad napisał(a):Ja tak robie. Pitolę tą górkę. 5 zeta w tą czy w tamtą.

Niedzwiad napisał(a):Pitole ten pzm:) a znasz moze ceny ze stacji benzynowych ptxy granicy??

Widzę Niedzwiad, że masz dziś dzień pitolenia. :oczko_usmiech:
Zrób tak jak radzono wcześniej i nie będziesz musiał pitolić ani górki, ani PZM-u :mrgreen:

hehhehe... to co? Kupować już na stacji w każdym panstwie po drodze???
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.07.2013 16:44

Robie tak od wieeellluuu lat.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 09.07.2013 16:48

ja też, to chyba nie jest problem stanąć na stacji i kupić winietę :?:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 09.07.2013 17:07

FUX napisał(a):Robie tak od wieeellluuu lat.

a czeska winieta na tydzień ew. miesiąc ile kosztuje?? Problem ze stawaniem hehehhe.. W Jastrzebiu postój i tankowanie full więc po co stawać znowu za kawałek? Jak będę tak stawał co chwilę to może po tygodniu dojadę :x :x :x :x
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 09.07.2013 17:25

Robienie problemu z tego kto gdzie parkuje tankuje i
winietki kupuje.... ZADZIWIAJĄCE.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.07.2013 18:56

Niedzwiad napisał(a):hehhehe... to co? Kupować już na stacji w każdym panstwie po drodze???

Jasne, że tak. Przecież zatrzymujesz się na stacjach na małe pee wee, więc tak można rozplanować postoje, że przy okazji zaopatrzysz się w winietki. :wink:
cronaturki napisał(a):Robienie problemu z tego kto gdzie parkuje tankuje i

Ależ nikt nie robi problemu. Tak tu sobie miło rozmawiamy o pitoleniu. :oczko_usmiech:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 09.07.2013 19:15

lukasz22i napisał(a):
skylogg napisał(a):Przed przejściem w Boboszowie jest stacja, można było płacić kartą, ale z winietami to bywa loteria.
Nam (i wielu innym zawiedzionym) nie udało kupić. Dopiero w Mohlenicach. No ale jazda była nocna, a w CZ tylko niektóre stacje działają całodobowo.

Dzięki, ja właśnie też jadę nocą i na granicy planuję był k. 24ej.

Mówicie o Orlenie w Międzylesiu. Winiety są ale tam przepłacisz. Jedź spokojnie na czeską stronę i jeśli w nocy te sklepiki zaraz przy granicy będą zamknięte to w Zabrehu masz 2 stacje 24h: Slovnaft i Shell i tam kupisz po normalnej cenie. Do Mohelnic (początek płatnej masz stamtąd jeszcze z 15km i jeszcze jedną stację w zapasie w razie "W").
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 09.07.2013 20:19

walp napisał(a):
Niedzwiad napisał(a):hehhehe... to co? Kupować już na stacji w każdym panstwie po drodze???

Jasne, że tak. Przecież zatrzymujesz się na stacjach na małe pee wee, więc tak można rozplanować postoje, że przy okazji zaopatrzysz się w winietki. :wink:
cronaturki napisał(a):Robienie problemu z tego kto gdzie parkuje tankuje i

Ależ nikt nie robi problemu. Tak tu sobie miło rozmawiamy o pitoleniu. :oczko_usmiech:

... a że pitolić lubimy to sobie pitolimy hehheheh :papa: :papa: :papa:
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 09.07.2013 22:51

Mosqito napisał(a):
lukasz22i napisał(a):
skylogg napisał(a):Przed przejściem w Boboszowie jest stacja, można było płacić kartą, ale z winietami to bywa loteria.
Nam (i wielu innym zawiedzionym) nie udało kupić. Dopiero w Mohlenicach. No ale jazda była nocna, a w CZ tylko niektóre stacje działają całodobowo.

Dzięki, ja właśnie też jadę nocą i na granicy planuję był k. 24ej.

Mówicie o Orlenie w Międzylesiu. Winiety są ale tam przepłacisz. Jedź spokojnie na czeską stronę i jeśli w nocy te sklepiki zaraz przy granicy będą zamknięte to w Zabrehu masz 2 stacje 24h: Slovnaft i Shell i tam kupisz po normalnej cenie. Do Mohelnic (początek płatnej masz stamtąd jeszcze z 15km i jeszcze jedną stację w zapasie w razie "W").

Dzięki :papa:
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 10.07.2013 07:17

lukasz22i napisał(a):
arb napisał(a):
lukasz22i napisał(a):Ja będę leciał z Wrocławia na południe, przez Boboszów. Jest tam jakaś stacja przy granicy bo nie pamiętam, ostatni raz jechałem tamtędy 4lata temu.

Zaraz za granicą masz sklepiki po prawej stronie. W nich bez problemu dostaniesz winiety, ale nie pamiętam już za ile...

...i czy można kartą bo tak zamierzam płacić :) generalnie interesowała mnie stacja benzynowa w PL bo i tak staje, najwyżej zapytam, jak nie będzie to zakupię w Czechach. Teraz zauważyłem że przed Międzylesiem jest jakaś stacja Orlenu a potem za Międzylesiem, jakaś no-name chyba.

Więc z tego co sprawdziłem to w tych czeskich sklepikach płaciłem zawsze złotówkami. Pewnie trochę na górkę, ciężko mi teraz powiedzieć bo nie mam już żadnych papierów z wyjazdu. Natomiast z tego co pamiętam - winiety zawsze tam były i gość miał ich całe sterty, więc powinien odpaść element zaskoczenia pt. "jak to? nie ma winiet?"
yacus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yacus » 11.07.2013 17:31

Więc i ja mam pytanie. Na dniach (dokładnie w niedzielę) wyjeżdżam pierwszy raz do Cro. Pytanie moje dotyczy winiet na Węgry i Słowację. Na Słowacji mam nadzieję jest zaraz za granicą jakaś stacja, gdzie można kupić 10-dniową winietę płacąc kartą? Natomiast w Sahy wypada mi tankowanie. Czy na stacji Slovnaft również mogę kupić winietę Węgierską 10-dniową i zapłacić kartą? Czy tylko będąc w Węgrzech?
st0ok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) st0ok » 11.07.2013 18:45

Dla jadacych noca od strony A1 na bohumin, ostrave uwaga na czeskie wieniety na pierwszych stacjach SHELL'a. Jadac w nocy z 30 na 1 lipca, braklo miesiecznych winiet, na stacji w strone polski rowniez nie mieli zadnych, dopiero po 30 min szukania w ostravie(wiekszosc stacji zamknieta w nocy, albo nie mieli winiet) udalo nam sie zakupic na jakiejs duzej stacji OMV gdzies w centrum ostravy przy A1.

Cena miesiecznej 440 CZK, platnosc karta po przeliczeniu 76,09 zl

W zeszlym roku jechalem w podobnych godzinach niedziela/poniedzialek i wszystko mieli na stanie.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 12.07.2013 20:40

yacus napisał(a):Więc i ja mam pytanie. Na dniach (dokładnie w niedzielę) wyjeżdżam pierwszy raz do Cro. Pytanie moje dotyczy winiet na Węgry i Słowację. Na Słowacji mam nadzieję jest zaraz za granicą jakaś stacja, gdzie można kupić 10-dniową winietę płacąc kartą? Natomiast w Sahy wypada mi tankowanie. Czy na stacji Slovnaft również mogę kupić winietę Węgierską 10-dniową i zapłacić kartą? Czy tylko będąc w Węgrzech?

na jakie przejście Polsko-Słowackie lecisz?
stuffik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stuffik » 13.07.2013 10:54

a jadąc od strony Jastrzębia autostradą A1 jest szansa na kupienie winiety czeskiej ale po czeskiej stornie?
czy od razu wpadamy na drogę płatną?
dodam, że będę jechał ok 21
będę wdzięczny za informacje
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 13.07.2013 11:01

stuffik napisał(a):a jadąc od strony Jastrzębia autostradą A1 jest szansa na kupienie winiety czeskiej ale po czeskiej stornie?
czy od razu wpadamy na drogę płatną?
dodam, że będę jechał ok 21
będę wdzięczny za informacje

Ja planuje kupić na pierwszej stacji paliw po stronie Czeskiej :boss:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone