Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 30.06.2013 11:50

Witajcie!
Przyznam, że od coraz dłuższej lektury forum jestem coraz bardziej skołowany, więc będę prosił wprost o radę.
Jedziemy pierwszy raz do CRO (Medulin) z okolic Krosna, więc początek trasy jest wiadomy:
1. Na Barwinek
2. Przez Słowację omijając płatny odcinek autostrady po Preszowie, bo nie ma chyba sensu płacić 15euro za tak krótki kawałek
3. Węgry, kupuję winietkę na miesiąc i śmigam do granicy jak najszybciej omijając po drodze Budapeszt, z noclegiem u Pani Teresy
No i dalej mam problem, bo nie wiem czy jechać autostradami chorwackimi, czy odbić na Słowenię. Ta druga opcja jest jasna o tyle, że płacę 30E i mam spokój. Natomiast jeśli chodzi o Chorwacje to już całkiem zgłupiałem, czytam polecane przez was strony z opłatami i nie umiem sobie skalkulować ceny. Ile razy będę musiał płacić przy bramkach? Kto jechał już taką trasą i pomoże?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.06.2013 13:39

creep22 napisał(a):No i dalej mam problem, bo nie wiem czy jechać autostradami chorwackimi, czy odbić na Słowenię. Ta druga opcja jest jasna o tyle, że płacę 30E i mam spokój. Natomiast jeśli chodzi o Chorwacje to już całkiem zgłupiałem, czytam polecane przez was strony z opłatami i nie umiem sobie skalkulować ceny. Ile razy będę musiał płacić przy bramkach? Kto jechał już taką trasą i pomoże?

Jadąc autostradami w Chorwacji:
1. A4 Goričan - Zagrzeb (Sveta Helena) 41 kun
2. A1 Zagrzeb (Lučko) - Bosiljevo (węzeł A1/A6) 31 kun
3. A6 Bosiljevo (węzeł A1/A6) - Rijeka 38 kun
4. A8 Tunel Učka - Kanfanar 36 kun
5. A9 Kanfanar - Pula 12 kun
Przy tej opcji ryzykujesz korki na bramkach i licząc koszt w obie strony (ok. 190 zł) wychodzi drożej niż słoweńska winieta na miesiąc (ok. 130 zł).

Jadąc autostradami słoweńskimi, dojeżdżasz A1 do Koper i od przejścia granicznego chorwacką A9 Umag - Pula. Płacisz raz 37 kun. W tej opcji nadkładasz ok. 60 km. Jeśli jedziesz w weekend, moim zdaniem warto rozpatrzyć tę opcję.
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 30.06.2013 13:43

jadę właśnie w weekend, więc będę musiał pomyśleć
korzystałem z tej stronki: http://map.hak.hr/en/ i te opłaty wyszły mi trochę inne. Cena w sumie prawie taka sama, tyle, że opłaty w innych miejscach i jedynie trzy razy. Jak to w sumie jest- ja decyduje kiedy płacę?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.06.2013 13:58

Masz na myśli odcinki:
Rzeczywiście hak.hr podaje ceny na tych odcinkach odpowiednio 37 i 13 kun.
Ogólnie, kwotowo się zgadza.
Jeżeli chodzi o ilość punktów z opłatami to płacisz na zjazdach Sveta Helena, Rijeka i Pula.
creep22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) creep22 » 30.06.2013 21:09

dokładnie chodziło mi o te trzy miejsca opłat.
Ehelon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ehelon » 02.07.2013 13:57

Czy mógłby ktoś podrzucic mi info czy obwodnice miast Tornala, Figa, Oźdany na Słowacji są płatne ?
Na mapkach na forum sa oznaczone kolorem żółtym tak jakby były płatne ale nie wiem czy to nie jest opłata dla pojazdów pow.3,5 t ????
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 16:08

Ehelon napisał(a):Czy mógłby ktoś podrzucic mi info czy obwodnice miast Tornala, Figa, Oźdany na Słowacji są płatne ?
Na mapkach na forum sa oznaczone kolorem żółtym tak jakby były płatne ale nie wiem czy to nie jest opłata dla pojazdów pow.3,5 t ????
Pozdrawiam

Służę mapą:
http://www.dialnicnenalepky.sk/SpoplatneneUseky.aspx
Obrazek

Płatne są te odcinki, które na mapie są zaznaczone ciagłą linią w kolorze pomarańczowym, CIĄGŁĄ

Tornala odpada, a Figa i Ozdany :?: Nie wiem, gdzie to jest :roll:
Ehelon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ehelon » 02.07.2013 17:39

Figa jest zaraz koło Tornali to ta sama obwodnica. Ozdany to sa tam gdzie te kolejne pomarańczowe kropeczki na drodze nr 50 .
Chodzi głównie o to czy drogi oznaczane kropeczkami czyli obwodnice sa platne bo nigdzie to nie jest napisane, a może i jest tylko moj slowacki a w zasadzie jego calkowita nieznajomość trochę mi utrudnia zapoznanie sie z tematem :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 19:32

Są bezpłatne :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Bezpłatne są odcinki z pomarańczową linią PRZERYWANĄ
Ehelon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ehelon » 03.07.2013 10:02

Super dzięki za info :-)
Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.07.2013 11:28

walp napisał(a):
creep22 napisał(a):No i dalej mam problem, bo nie wiem czy jechać autostradami chorwackimi, czy odbić na Słowenię. Ta druga opcja jest jasna o tyle, że płacę 30E i mam spokój. Natomiast jeśli chodzi o Chorwacje to już całkiem zgłupiałem, czytam polecane przez was strony z opłatami i nie umiem sobie skalkulować ceny. Ile razy będę musiał płacić przy bramkach? Kto jechał już taką trasą i pomoże?

Jadąc autostradami w Chorwacji:
1. A4 Goričan - Zagrzeb (Sveta Helena) 41 kun
2. A1 Zagrzeb (Lučko) - Bosiljevo (węzeł A1/A6) 31 kun
3. A6 Bosiljevo (węzeł A1/A6) - Rijeka 38 kun
Przy tej opcji ryzykujesz korki na bramkach i licząc koszt w obie strony (ok. 190 zł) wychodzi drożej niż słoweńska winieta na miesiąc (ok. 130 zł).

Jadąc autostradami słoweńskimi, dojeżdżasz A1 do Koper i od przejścia granicznego chorwacką A9 Umag - Pula. Płacisz raz 37 kun. W tej opcji nadkładasz ok. 60 km. Jeśli jedziesz w weekend, moim zdaniem warto rozpatrzyć tę opcję.

za winietą Słoweńską i przejazdem przez Słowenię może przemawiać odwiedzenie kilku atrakcyjnych miejsc:
Postojna Jaskinia i Zamek
Skocjanska Jaskinia
Wąwóz Vintgar
Bled Jezioro z Zamkiem
itp, itd, zależy od Waszych planów... no chyba że tam już byliście...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 08.07.2013 10:40

przy koszcie urlopu 3.000-4.000 zł dodatkowe 15 EUR nie zrobi ruiny budżetu, a faktycznie można jechać "bezstresowo" i coś dodatkowo zobaczyć...
można dodać także Predjamski Grad...
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 08.07.2013 20:13

Krótkie pytanie, czy w PL na stacji przy granicy z Czechami można kupić winietę na Czechy czy tylko po drugiej stronie granicy?
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 08.07.2013 20:16

lukasz22i napisał(a):Krótkie pytanie, czy w PL na stacji przy granicy z Czechami można kupić winietę na Czechy czy tylko po drugiej stronie granicy?

Kupisz i tu i tam :papa: :papa: :papa: :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.07.2013 20:20

Niedzwiad napisał(a):
lukasz22i napisał(a):Krótkie pytanie, czy w PL na stacji przy granicy z Czechami można kupić winietę na Czechy czy tylko po drugiej stronie granicy?

Kupisz i tu i tam :papa: :papa: :papa: :papa:

W RP z górką.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 82
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone