Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zulusman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zulusman » 24.06.2013 12:54

Kupując winietke w slowenii, jade ładnie i uciesznie, szybko i bezpiecznie a nie tulam sie.
Chorwacka autostrada tam i spowrotem wyjdzie troszkę drożej, ale patrz pkt. poprzedni.
Jadę do UMAG, a jak nie znajdę nic ciekawego, będę kierował się na południe. Tak, jade w ciemno :)

Będzie żywioł i tyle....emocje odpowiednio dozowane etc. :)
Auto przygotowane, żonka pakuje torby, a ja ide powoli spać.
Dzieki za wypowiedzi.

P.S. Wyjazd w terminie 01.07 jest imho chory, ale ja jade za kilka godzin.
Mam nadzieję załapać się na jakąś imprę na miejscu i dobrze bawić się już ze znajomymi chorwatami :)

P.S.2 Wydaje mi się, że jadąc chorwacja jest też nieco dalej. Co do stania na bramkach, ktoś myślał o tych koło Zagrzebia - potrafia dać popalić.
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 24.06.2013 13:03

P.s.1. Czemu chory? Może będą częstowali darmową rakiją na granicy? :) :) :)
Zulusman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zulusman » 24.06.2013 13:07

A kilometr dalej panowie z alko....dzieki :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 24.06.2013 13:12

Zulusman napisał(a):A kilometr dalej panowie z alko....dzieki :D

Zawsze może pasażer skorzystać :lol:
janek.pl
Croentuzjasta
winietki kompleksowo

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek.pl » 27.06.2013 06:57

Witajcie.
Jutro wyjeżdżam na urlop. W zeszłym roku jechałem trasą przez Gliwice Brno. Ponieważ brakowało większego kawałka autostrady robiłem objazd przez Chałupki. Tam była taka budka gdzie można było kupić winietki na Czechy, Austrię i Słowenię. Wiem że drożej ale wolałem kupić wszystkie i mieć spokój. Powrotne też. Czy teraz taka sprzedaż jest gdzieś przy drodze między węzłami Świerklany - mszana ?
Użytkownik usunięty
Re: winietki kompleksowo

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2013 11:01

Kup w najbliższym PZMOT-cie i po kłopocie.
Ale mi się rymnęło :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.06.2013 11:06

janek.pl napisał(a):Witajcie.
Jutro wyjeżdżam na urlop. W zeszłym roku jechałem trasą przez Gliwice Brno. Ponieważ brakowało większego kawałka autostrady robiłem objazd przez Chałupki. Tam była taka budka gdzie można było kupić winietki na Czechy, Austrię i Słowenię. Wiem że drożej ale wolałem kupić wszystkie i mieć spokój. Powrotne też. Czy teraz taka sprzedaż jest gdzieś przy drodze między węzłami Świerklany - mszana ?

jadać A1 po kilku km w Czechach jest stacja a tam winiety, dojazd oczywiście bezpłatny aż do końca Ostravy. Jadac dalej na Wiedeń na granicy CZ-A jest sklep z winietami. Bez kłopotu i bez prowizji jaką pobiera PZMot
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 27.06.2013 11:13

Ja kupuje w PZM. Za miesięczną na Czechy i dwie 10 dniowe na Austrię w PZM wychodzi 180,5 zł. Kupując na stacjach oszczędziłbym ok 37 zł wg średnich kursów walut więc nawet się nie zastanawiam.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.06.2013 12:00

toomas napisał(a):Ja kupuje w PZM. Za miesięczną na Czechy i dwie 10 dniowe na Austrię w PZM wychodzi 180,5 zł. Kupując na stacjach oszczędziłbym ok 37 zł wg średnich kursów walut więc nawet się nie zastanawiam.

Czechy 310 koron x 0,17 = 52 zeta
Austria 8,40 euro x 4,50 x 2 = 76 zeta
RAZEM 128

180 - 128 = 52 zeta oszczędnosci

Oszczędność to może źle powiedziane. Kupujac po trasie płaci sie normalnie, u nas się poprostu przepłaca

52 zeta ktoś powie niewiele. Pewnie tak. Ja za to zrobie jakieś 170km lub opłacę 1/3 doby na wypasionym campie dla rodziny

Grosz do grosza, ziarnko do ziarnka ...
otojestkasia
Podróżnik
winiety pytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) otojestkasia » 27.06.2013 13:15

Mam pytanie.Wyjezdzam 3 lipca do Chorwacji,powrót 13 lipca.Ilu dniowa winiete wykupic i gdzie?Wyjezdzam z Wrocławia.Bardzo prosze o odpowiedz.
StellaMa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) StellaMa » 27.06.2013 13:33

A może orientujesz się, czy ta stacja w Czechach jest czynna w niedzielę?
otojestkasia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) otojestkasia » 27.06.2013 13:45

Witam.Mam pytanie odnośnie winiet.Wyjeżdzamy 3 lipca do Chorwacji,powrót 13 lipca.Wyjazd z Wrocławia.Ilu dniowe winiety mamy kupić i gdzie.Jedziemy pierwszy raz i jesteśmy w tym temacie zieloni.Prosze o pomoc :)
Użytkownik usunięty
Re: winiety pytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2013 14:03

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2013 14:08

piotrulex napisał(a):
Oszczędność to może źle powiedziane. Kupujac po trasie płaci sie normalnie, u nas się poprostu przepłaca

52 zeta ktoś powie niewiele. Pewnie tak. Ja za to zrobie jakieś 170km lub opłacę 1/3 doby na wypasionym campie dla rodziny

Grosz do grosza, ziarnko do ziarnka ...

A ile to piwa :!:

Jak ktoś jedzie na Istrię czy Kvarner, to doda tego jeszcze oszczędności na winiecie słoweńskiej,
w PZMocie 78 i 146 złotych.
Kupując za euro według kursu 4.35
odpowiednio 65 i 130 złotych

to ma żelazny argument, jak się żona czy dziewczyna zapyta, za co tyle piwa się kupiło w sklepie:
za zaoszczędzone :P

Jak ktoś lubi PZMot to kupic w PZMocie :roll:

Jak ktoś nie lubi przepłacać, to tu są kompleksowe :wink: informacje o winietkach:
- Czechy
http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/dalnicni-znamky
- Słowacja
http://www.dalnicni-znamky.com/dalnicni ... ensko.html
- Austria
http://www.austria.info/uk/how-to-get-t ... 34817.html
- Słowenia
http://www.dars.si/Dokumenti/Cestnina/N ... a_228.aspx
- Węgry
http://www.motorway.hu/Shared/Languages ... ENGYEL.pdf

A ha, stacja benzynowa Shell na autostradzie w Boguminie, po przejechaniu granicy, jest czynna całą dobę :!: :!:
Użytkownik usunięty
Re: winiety pytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2013 14:09

Brawo,brawo....może jeszcze jeden temat odnośnie winiet...załamka to mało...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 78
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone