Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 20.06.2013 08:50

Po przekroczeniu granicy w Sahy stajesz na 1 stacji benzynowej (po lewej stronie) czynna jest 24h, można płacić kartą. Idziesz do kasy i facet już wie po co przyszedłeś :) tylko zapyta na ile dni, nawet się już nauczył tych kilku słów po Polsku. A na tej stacji w okresie wakacji na 100% spotkasz co najmniej 2-3 samochody z Polski.
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 22.06.2013 10:10

Witam. Wczoraj (21.06.2013r.) kupione winiety na Czechy, Austrię i Słowenię w PeZetMocie we Wrocławiu kosztowały 337zł. Te same winiety kupowane w tych krajach tranzytowych po aktualnym kursie korony i euro kosztują około 277zł. Różnica zatem wynosi około 60zł. Decyzja należy do każdego z nas, czy warto przepłacić te 60zł. W moim wypadku (jeździmy zawsze busem w dwie rodziny, więc koszt na pół) przepłacam o 30zł, dlatego się zdecydowałem. Pamiętam też któryś z naszych poprzednich wyjazdów, kiedy pierwsza stacja paliwowa w Słowenii po przekroczeniu granicy zrobiła sobie przerwę. Noc, sporo ludzi czekających, brak informacji, do której przerwa, po otworzeniu ślamazarna sprzedaż. Wtedy zrezygnowałem i pojechałem drogą niepłatną. Trafiłem na korek po kolizji drogowej, co spowodował spora stratę czasu. Potem ten cały korek dojechał w jednym czasie na granicę Hr. W drodze powrotnej kupiłem winietę na Słowenię i od tego czasu jeżdżę głównymi (płatnymi) drogami. Proszę też wziąć pod uwagę, że w tym roku (od wielu lat tego nie było) Chorwacja jest najpopularniejszym kierunkiem Polaków. Wybiera się do niej około 14% wszystkich planujących zagraniczny wyjazd wakacyjny. My jedziemy na noc z 30.06/01.07. Największy ruch tradycyjnie będzie poprzedniej nocy, a co za tym idzie, największa sprzedaż winiet na stacjach paliwowych w krajach tranzytowych. Może się tak zdarzyć, że po prostu gdzieś braknie winiet "najtańszych" i do wyboru będzie szukanie innej stacji lub zakup droższej np. półrocznej. Takie przypadki już miały miejsce w przeszłości. Oczywiście ponosząc pół kosztów winiet (dwie rodziny) łatwiej się podejmuje decyzję, ale jeżeli dla kogoś 60zł przepłacenia, przy całkowitym koszcie wyjazdu, nie jest zbyt dużym obciążeniem, to polecam PZMot lub inny wcześniejszy zakup internetowy ze stron polecanych tu na Cro.pl. Nam zostało 8 DDW, cel: Poljica koło Mariny. Życzę Wszystkim bezpiecznej podróży i udanego pobytu.
indicolite
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) indicolite » 22.06.2013 13:35

dids76 napisał(a):
mateuszsos napisał(a):Witam jutro wyjeżdżam do Chorwacji zwracam się z pytaniem gdzie kupić jadąc autostradą a1 a w Czechach przez Mikulov winietki na Czechy i Austrię na granicy

Było już z pińćset razy :?
Na Czechy kupisz po czeskiej stronie już na D1 na stacji Shell. Na Austrię w Wielfersdorf na OMV.
Obie stacje całodobowe, na obu możesz płacić kartą

aha, uprzedzając następne putania :wink: do zjazdu Ostrava Rudna, na D1 nie potrzeba winiety

mam nadzieję że na tych stacjach kupię bez problemu winietkę - bo jadę jutro na noc (wyjazd około 17/18 z łodzi) i teraz trochę żałuję że może tych winiet wcześniej sobie nie załatwiłam :roll:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.06.2013 14:45

indicolite napisał(a):
dids76 napisał(a):
mateuszsos napisał(a):Witam jutro wyjeżdżam do Chorwacji zwracam się z pytaniem gdzie kupić jadąc autostradą a1 a w Czechach przez Mikulov winietki na Czechy i Austrię na granicy

Było już z pińćset razy :?
Na Czechy kupisz po czeskiej stronie już na D1 na stacji Shell. Na Austrię w Wielfersdorf na OMV.
Obie stacje całodobowe, na obu możesz płacić kartą

aha, uprzedzając następne putania :wink: do zjazdu Ostrava Rudna, na D1 nie potrzeba winiety

mam nadzieję że na tych stacjach kupię bez problemu winietkę - bo jadę jutro na noc (wyjazd około 17/18 z łodzi) i teraz trochę żałuję że może tych winiet wcześniej sobie nie załatwiłam :roll:

Z pewnością kupisz. My też zwykle wyjeżdżaliśmy na noc i winiety zawsze były dostępne i o 23.00 i o 3.00 nad ranem. :papa:
Zulusman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zulusman » 23.06.2013 22:05

Mili panstwo. O ile austria i zechy sa dosc jasne, to bone sie tylko o winietke ze slowenii. Czy interesowanie sie dopiero w Spielfield to za pozno czy w sam raz? A moze juz w okolicach Leibnitz poszukiwac?
Wyjazd jutro ok 18-19 (z Rybnika) wiec na zakupy przez net za pozno.prozse o rade
Prose wybaczyc ewentualne literowki, pisze z niewygodnego tablet be t9 :(
Edit:
Cell to istria, star autostrada w slowenii, zawsze omijalem slowenskie autostrady przez Mureck, Lenardt, Ptuj.
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 24.06.2013 09:56

A czy wziął pod uwagę kolega fakt,że 01.07 Chorwacja wstępuje do UE i wiele osób chcąc zaoszczędzić sobie czasu na granicy Słoweńsko-Chorwackiej pojedzie właśnie w tym terminie?
Ostatnio edytowano 24.06.2013 10:06 przez maksikaz, łącznie edytowano 1 raz
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 24.06.2013 10:01

maksikaz napisał(a):A czy wziął pod uwagę kolega fakt,że 01.07 Chorwacja wstępuje do UE i wiele osób chcąc zaoszczędzić sobie czasu na granicy Słoweńsko-Chorwackiej pojedzie właśnie w tym terminie?

....co to zmienia :?: 8O
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 24.06.2013 10:05

Zulusman napisał(a):Mili panstwo. O ile austria i zechy sa dosc jasne, to bone sie tylko o winietke ze slowenii. Czy interesowanie sie dopiero w Spielfield to za pozno czy w sam raz? A moze juz w okolicach Leibnitz poszukiwac?
Wyjazd jutro ok 18-19 (z Rybnika) wiec na zakupy przez net za pozno.prozse o rade

Ja zawsze kupuję na słoweńskiej granicy i nigdy nie było z tym problemu. Jak przejediesz słoweńską kontrolę, to patrz w prawą stronę. Tam jest punkt z winietkami.
Ostatnio edytowano 24.06.2013 10:07 przez huling, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.06.2013 10:07

Zulusman napisał(a):Cell to istria, star autostrada w slowenii, zawsze omijalem slowenskie autostrady przez Mureck, Lenardt, Ptuj.

Możesz ominąć jak zawsze ... i na Istrię pojedziesz chorwackimi autostradami.
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 24.06.2013 10:08

I będzie stał na wszystkich chorwackich bramkach :)
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 24.06.2013 10:09

Nic nie zmienia, ale wiele osób w tym ja mogło zrozumieć,że jadąc dzień wcześniej napotka na potężne korki....Ja myślę dokładnie odwrotnie i dlatego " bałem" się jazdy w terminie kolegi....
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 24.06.2013 10:11

Janusz Bajcer napisał(a):Możesz ominąć jak zawsze ... i na Istrię pojedziesz chorwackimi autostradami.

...a za autostrady , nie zapłaci więcej niż za winiete :?: :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 24.06.2013 10:13

huling napisał(a):I będzie stał na wszystkich chorwackich bramkach :)

...na autostradzie nie ma bramek :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.06.2013 10:14

mervik napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Możesz ominąć jak zawsze ... i na Istrię pojedziesz chorwackimi autostradami.

...a za autostrady , nie zapłaci więcej niż za winiete :?: :wink:

Kwota porównywalna, kiedyś sprawdzałem :oczko_usmiech:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.06.2013 10:19

Zgadza się, kwota jest porównywalna, sam niedawno kalkulowałem. Właśnie ze względu na to, lepiej jechać przez Słowenię. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 77
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone