Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.06.2013 20:29

Raul73 napisał(a):Proszę bardzo

dids76 napisał(a):Tu zobacz
http://www.hak.hr/info/cestarine/

Dzięki :papa:
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 10.06.2013 11:47

Proszę wyjaśnijcie, czy jako blondynka, dobrze sprawdzam :)
Klikam http://www.hak.hr/info/cestarine/ wybieram jako start Zagrzeb i jeżeli jadę w ok. Omisza , to wybieram zjazd w Sestanovac ? I wg. tego co wprowadziłam wychodzi 197 kun ?Będziemy jechać osobówką :)
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 10.06.2013 11:58

Ja też próbuję wyliczyć ile mnie ta przyjemność będzie kosztowała a wjeżdżam do Cro od Ptuj czyli do Zagrzebia A2 i jadę do Igrane czyli od Zagrzebia do końca A1, rozumiem że też zjazd na Sestanowac?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 10.06.2013 12:01

lukasz22i napisał(a):Ja też próbuję wyliczyć ile mnie ta przyjemność będzie kosztowała a wjeżdżam do Cro od Ptuj czyli do Zagrzebia A2 i jadę do Igrane czyli od Zagrzebia do końca A1, rozumiem że też zjazd na Sestanowac?

Tak :-) Jeśli lubicie ekstremalne sporty :wink: , to polecam wcześniejszy zjazd Blato na Cetinie. Wyjeżdżasz w Omisu, więc potem niestety jeszcze kawałek do Makarskiej. Adrenalina - niezapomniana :-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2013 12:06

kemilia napisał(a):Proszę wyjaśnijcie, czy jako blondynka, dobrze sprawdzam :)
Klikam http://www.hak.hr/info/cestarine/ wybieram jako start Zagrzeb i jeżeli jadę w ok. Omisza , to wybieram zjazd w Sestanovac ? I wg. tego co wprowadziłam wychodzi 197 kun ?Będziemy jechać osobówką :)

Blondynka dobrze sprawdziła.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.06.2013 12:09

lukasz22i napisał(a):Ja też próbuję wyliczyć ile mnie ta przyjemność będzie kosztowała a wjeżdżam do Cro od Ptuj czyli do Zagrzebia A2 i jadę do Igrane czyli od Zagrzebia do końca A1, rozumiem że też zjazd na Sestanowac?

Jeśli jedziesz do Igrane, to możesz pojechać jeden lub dwa zjazdy dalej i zjechać w Zagvozd albo Ravča - to jeśli zależy na czasie.
Możesz też zjechać w Šestanovac i dojechać Jadranką przez Makarską. :wink:
Ostatnio edytowano 10.06.2013 12:12 przez walp, łącznie edytowano 1 raz
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 10.06.2013 12:10

Janusz Bajcer napisał(a):
kemilia napisał(a):Proszę wyjaśnijcie, czy jako blondynka, dobrze sprawdzam :)

Blondynka dobrze sprawdziła.

Dziękuję :)
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 10.06.2013 12:11

viltob08 napisał(a):

Tak :-) Jeśli lubicie ekstremalne sporty :wink: , to polecam wcześniejszy zjazd Blato na Cetinie. Wyjeżdżasz w Omisu, więc potem niestety jeszcze kawałek do Makarskiej. Adrenalina - niezapomniana :-)

Poproszę o rozwinięcie określenia ekstremalne" :)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 10.06.2013 12:17

kemilia napisał(a):
viltob08 napisał(a):

Poproszę o rozwinięcie określenia ekstremalne" :)

Widoki przecudne, serpentyny też :roll:, wąska droga ograniczona z jednej stroną przepaścią nie zawsze ograniczoną barierkami, a z drugiej ( nie wiem po jakie licho) wykopanym rowem głębokości 0,5-1m. Czasami skałka, do której trzeba się przykleić jak mamy jakąś mijankę z naprzeciwka. Przed nami jechała straż pożarna na sygnale i jechaliśmy praktycznie cały czas za sobą :-)
Jeśli będziecie jechali za dnia i w miarę wypoczęci, to polecam dla samch widoków, zamku pirackiego w oddali i koryta rzeki Cetiny. My byliśmy, widzieliśmy, ale już raczej nie powtórzymy :-)
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 10.06.2013 12:20

Łosz Matko- chyba nie dałabym rady- mogłoby to źle się dla mnie skończyć.
Przedstawię propozycję mężowi- może się skusi. Dzięki za cenne info
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2013 12:39

P
kemilia napisał(a):Łosz Matko- chyba nie dałabym rady- mogłoby to źle się dla mnie skończyć.

Na youtube jest filmik. Wpisz - blato na cetinu.
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 10.06.2013 13:00

Janusz Bajcer napisał(a):P
kemilia napisał(a):Łosz Matko- chyba nie dałabym rady- mogłoby to źle się dla mnie skończyć.

Na youtube jest filmik. Wpisz - blato na cetinu.

widoczki boskie i wcale aż tak ekstremalnie to nie wygląda :)
Powracając do tematu, wyszło mi, że jadąc trasą: Polska- Czechy-Austria- Słowenia z ominięciem płatnych- Chorwacja Marusici ( w 2 str.):
* opłaty w Czechach winietka miesięczna 440 CZK
* Austria 2 razy winietka 10-dniowa czyli 2x8,30€ tj. 16,60 €
* autostrada w Cro x 2 po 197 kun = 394 kuny.
Ale chyba coś pominęłam, bo licząc pi razy drzwi wychodzi jakieś 400 zł ???? Proszę o korektę. Dziękuję
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2013 13:08

Pominiety odcinek autostrady od granicy SLO do Zagrzebia
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.06.2013 13:27

48 HRK w jedną stronę. :wink:
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 10.06.2013 13:36

walp napisał(a):48 HRK w jedną stronę. :wink:

Matko !!!! Dziękuję Ci.. bo szukam po róznych wątkach ( m.in. tu : oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe-t17828.html#p249563) i róznych www (http://iggy.mypage.pl/index.php - tu to wcale się nie potrafię odnaleźć )) i nic nie znalazłam :(Serdeczne dziękuję !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone