JacYamaha napisał(a):I najważniejsze: Czy wogóle warto jechać przez BiH ?
Zamiast Keszthely-Letenye-Zagrzeb-Karlovac-Knin-Sinj-Split kierować się Keszthely-Nagyatad-Barcs-Virovitica-Banja Luka-Bugojno-Livno-Split.
bonar napisał(a):Witam
Dopiero wróciłem z Ciovo i byliśmy w Dubrowniku, nikt nie sprawdzał ZK. Pogranicznik wziął tylko paszport do ręki i jechać dalej.
Tym bardziej w środku sezonu nie powinni bawić się w sprawdzanie ZK.
pozdrav
JacYamaha napisał(a):
P.S. A propos promu-czy ktoś wie jakie są połączenia i ceny?
JacYamaha napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie-jak z opłatami w BiH ? Czy potrzebna jest zielona karta ?
Mam postój na Węgrzech a potem jadę dalej w okolice Splitu.
I najważniejsze: Czy wogóle warto jechać przez BiH ?
Zamiast Keszthely-Letenye-Zagrzeb-Karlovac-Knin-Sinj-Split kierować się Keszthely-Nagyatad-Barcs-Virovitica-Banja Luka-Bugojno-Livno-Split.
Janusz Bajcer napisał(a):
Na taki przejazd przez BiH zielona karta konieczna.
Natomiast jak jedzie się z terenu Chorwacji do Dubrownika - tam i z powrotem , to zielona karta nie jest konieczna, ale już na przejazd do Mostraru czy Medjugorje - TAK.
JacYamaha napisał(a):a dalej jak lepiej-na Cieszyn czy na Zwardoń?
Czy na jadąc do Cieszyna (Strazov-Cieszyn) trzeba mieć winietę ?
hepik napisał(a):JacYamaha napisał(a):a dalej jak lepiej-na Cieszyn czy na Zwardoń?
Czy na jadąc do Cieszyna (Strazov-Cieszyn) trzeba mieć winietę ?
Na pewno nie Zwardoń.Odcinek Zwardoń-Żywiec -rozkopany,budowa trwa.Chyba,że chce się przejechać po imponującym wiadukcie nad doliną w okolicach Milówki.
W sumie jazda przez Zwardoń,Żywiec ,Bielsko,Katowice może zająć ze 3 godziny.
Jeszcze lepiej w Trzyńcu na Leszną Górną,wyjeżdżasz w Ustroniu i dalej Wiślanką.Mały problem(przejazd przez Jabłonków)
Na słowackiej autostradzie Bratysława-Żylina bez zmian.W Povażskiej Bystrzycy się praktycznie kończy i trzeba przez centrum.
Radosc napisał(a):Rozumiem, że te zielone są płatne, ale tam jest jeszcze siateczka dróg w kolorze powiedzmy różowym.
http://www.cestnina.si/doc/pdf/cestnins ... 1.2006.pdf
Jeżeli te zielone i różowe drogi są płatne to przejazd bez opłaty przez Słowenię można porównać do przejścia przez ruskie pole minowe
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi