Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.09.2012 09:52

Mnie w tym roku bilecik podało z górnej "dziurki", tej dla sam. ciężarowych (kolega jechał za mną i miał to samo). Trochą się nagimnastykowałem żeby go pobrać, ale na szczęście przy zjeździe policzyło jak za sam osobowy.
Grzegorz1985
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz1985 » 19.09.2012 19:24

Witam.
W pt wybieramy się z żoną na 1 podróż do Cro.
Od 2 dni planuję jak objechać płatne odcinki w Słowenii, a tu nagle czytam, że są już 10dniowe winiety za 10euro. Czy ktoś mógłby to potwierdzić ?? Tyle jestem w stanie zapłacić zamiast szukać objazdów.

Pzdr 4all
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.09.2012 19:28

Grzegorz1985 napisał(a):Witam.
Od 2 dni planuję jak objechać płatne odcinki w Słowenii, a tu nagle czytam, że są już 10dniowe winiety za 10euro. Czy ktoś mógłby to potwierdzić ?? Tyle jestem w stanie zapłacić zamiast szukać objazdów.

Pzdr 4all

A gdzie to wyczytałeś??????
Z tego co wiem są 7-mio dniowe za 15 euro i miesięczne za 30 euro.
No chyba że się pomyliła Ci się Słowenia ze Słowacją bo tam są 10-cio dniowe za 10 euro :wink: :D
Grzegorz1985
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz1985 » 19.09.2012 19:34

No i właśnie tak to jest jak się w podstawówce wagarowało i się czytać ze zrozumieniem nie douczyło. :(
Czyli jednak nie na darmo oglądam mapy od 2 dni :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.09.2012 19:39

Grzegorz1985 napisał(a): Tyle jestem w stanie zapłacić zamiast szukać objazdów.

Grzegorz1985 nie będziesz musiał niczego szukać. Ten objazd jest naprawdę prosty, a szczególnie jak pojedziesz wg opisu, który podał mi właśnie dids76. :)
Za zaoszczędzone ojro możesz np. zjeść obiadek w Słowenii. Polecam lokal Gostišče Pri sivi čaplji między Lenart a Ptuj. :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.09.2012 20:03

Jako że po sezonie i trochę mi się nudzi to tutaj masz opis objazdu:

Po kolei wygląda to tak:

- Z autostrady A9 zjeżdżasz zjazdem 226 na drogę B69 Kierunek MURECK

- Cały czas drogą B69 aż do Mureck, po przejeździe przez miasteczko , praktycznie na samym jego końcu droga będzie szła po łuku w lewo, a Ty pojedziesz prosto. Jest oznakowanie na Słowenię

- Zaraz będzie most graniczny przez rzekę Mura

- Za mostem skręcisz w prawo na drogę 433 kierunek LENART

- mały odcinek pod górkę z kilkoma serpentynami

- Cały czas drogą 433 aż do Lenart

- W Lenart na pierwszym skrzyżowaniu w prawo (na drogę nr 3) i zaraz potem w lewo (droga nr 229) kierunek Ptuj

-Jedziesz cały czas drogą 229 (za Lenart przejeżdżasz nad autostradą A5), aż do Ptuj

W Ptuj:

- Będzie łuk drogi w prawo, za tym łukiem będzie droga w lewo ( droga nr 713, DORNAWSKA CESTA), skręcisz w tą drogę

- Na drugim rondzie w prawo, pierwszy wyjazd

-Dojeżdżasz do następnego ronda i jedziesz przez nie prosto na nowy most obwodnicy Ptuja

- Przez wszystkie następne ronda prosto aż dojedziesz do autostrady (JEST TO NIEPŁATNY ODCINEK)

-wjeżdżasz wjazdem w kierunku ZAGRZEB i jesteś już na normalnej drodze w kierunku przejścia granicznego.

Kolega Walp polecił Ci jedzonko w Słowenii, to i ja Ci polecę ;)
Jeśli lubicie pizzę to polecam Pizzerię PRI MICI, Janezovci 12B. Bardzo dobra pizza i menu w języku polskim :)
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 22.09.2012 20:15

dids76 napisał(a):
Grzegorz1985 napisał(a):Witam.

Pzdr 4all

A gdzie to wyczytałeś??????
Z tego co wiem są 7-mio dniowe za 15 euro i miesięczne za 30 euro.
No chyba że się pomyliła Ci się Słowenia ze Słowacją bo tam są 10-cio dniowe za 10 euro :wink: :D

Pierwsze słyszę. Jechałem tydzień temu do Chorwacji i musiałem kupić na 30 dni. Gdyby było coś takiego, myślę że widniałaby stosowna informacja.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.09.2012 10:39

może akurat nie było winiet 7 dniowych w sprzedaży...po prostu "wyszły"..bywa i tak...
czyzyk64
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czyzyk64 » 11.10.2012 10:07

dids76 , a jak z jakościa drogi na tym odcinku pomijajacym autostrade w Słoweni , mozna spokojnie jechać, ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.10.2012 11:19

czyzyk64 napisał(a):dids76 , a jak z jakościa drogi na tym odcinku pomijajacym autostrade w Słoweni , mozna spokojnie jechać, ?

Spokojnie możesz jechać. Trochę nierówny pierwszy odcinek za granicą A/SLO i jest tam kilka serpentyn. Potem już ok.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 12.10.2012 11:57

Już na wjeździe do Ptuja są drogowskazy na Zagrzeb, same doprowadzą do końca płatnego odcinka, nie trzeba liczyć rond i zjazdów. Przejazd jest dobrze oznakowany.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 13.10.2012 23:02

dids76 napisał(a):Jeśli lubicie pizzę to polecam Pizzerię PRI MICI, Janezovci 12B. Bardzo dobra pizza i menu w języku polskim :)

Wybrałem "Salami" - duże plastry salami, duże pomidory, wypiekana w fajnym piecu. Cena 5,90euro. Kawa 0,70euro, kawa z mlekiem 0,90euro. :oczko_usmiech:
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 14.10.2012 00:23

W tym roku pierwszy raz jechałem objazdem za Grazem wpisalem w navi mureck przy wjezdzie do mureck wpisalem Lenart i wjezdzajac do Lenart wbiłem Ptuj w Ptuju juz z powrotem nasza wioseczke w Dalmacji.Droga dla ogarnietego kierowcy prosta jak budowa cepa.Strata (wg nawigacji) na obiezdzie jakies 15-20 minut takze cos tak 1 euro za minute to troche nie warto polecam wszystkim miły przerywnik po monotonii austriackiej autobahny czy chorwackiej autocesty
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 03.04.2013 12:11

Witam, czy mi się wydaje czy ceny za przejazd autostradą w Cro poszły w górę (za stroną www.hac.hr).
Odcinek A2 Durmanec - Zagreb (Lucko) to koszt 27 kn
Odcinek A1 Zagreb (Lucko) - Dugopolje to koszt 181 kn
Razem ok. 115 PLN w jedną stronę :/
Poprawcie mnie, jak coś źle napisałem....
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.04.2013 12:40

zack napisał(a):Witam, czy mi się wydaje czy ceny za przejazd autostradą w Cro poszły w górę (za stroną http://www.hac.hr).
Odcinek A2 Durmanec - Zagreb (Lucko) to koszt 27 kn
Odcinek A1 Zagreb (Lucko) - Dugopolje to koszt 181 kn
Razem ok. 115 PLN w jedną stronę :/
Poprawcie mnie, jak coś źle napisałem....

Ceny jak w zeszłym roku, jechałem przełom sierpnia i września.
Jeśli jedziesz A2 od granicy to musisz liczyć Trakošćan - Zaprešić i kosztuje on 48Kn.
Đurmanec to drugi wjazd.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ) - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone