napisał(a) kincior » 13.07.2008 14:49
Witam,
jako, że wyjazd już niebawem, a do tego planowany pobyt 3 dniowy nad Balatonem - to trasa całkowicie dla mnie nie znana pod każdym względem, szczególnie jeżeli chodzi o opłaty za drogi na Węgrzech
O ile w miarę mam rozpracowane jak jechać przez Czechy, Słowację:
- Kudowa Słone - Nachod
- droga nr 14 Czechy do Svitavy
- E461 do Brna
- D2/E65 do Bratysławy
- D2 do granicy z Węgrami i węgierskiej drogi nr 15.
No i dalej mały problem:
- wjechać na autostradę M1 od m. Rajka? Gdzie w takim wypadku zakupić winietkę węgierską (po przekroczeniu granicy)? Dojazd prawdopodobnie do Gyor. chyba, ze jakieś objazdy dróg płatnych?
- dojazd nad Balaton od strony północnej (Veszprem -Keszthely), pobyt 3 dni i dalej na Ciovo.
- i jak najlepiej jechać z tego Balatonu (wersja z winietką)? Prosto do Cro i wjazd na A4 w Gorican? Czy może jednak Keszthely, drogą nr 75 do Redics (75 chyba za free), wjazd na 86 - Lendava - Cakovec i na A4?
Skory jestem zakupić winietkę na drogi wegierskie, tym bardziej, że zagrzeję tam 3 dzionki - koszt to chyba 1560 forintów (23pln). Obawiam się jednak, że zakręcę się z jej zakupem i wyłapią mnie ichnie kamerki i służby. Chodzi mi o to, czy mogę zwyczajnie zakupić taką winietkę na jakiejś stacji przed wjazdem na płatne drogi, a nie kombinować z SMS-ami.
Proszę o lekką pomoc, szczególnie tych, którzy podobnie jak ja (dopiero zamierzam) robili przerwy nad Balatonem.