Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłata za van'a

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 12.08.2008 07:29

Panie i Panowie!
Auta takie jak:
Opel Zafira, Citroen Picasso, Renault Scenic, Ford C-max, I.T.D. To nie są minivany!!! Minivany to półka wyżej. Czyli...

Chrysler Voyager, Chevrolet Trans Sport, Chevrolet Venture, Pontiac Montana, Ford Aerostar, Ford Windstar, Ford Galaxy, VW Sharan, Seat Alhambra I.T.P.

...zaraz mi się dostanie od właścicieli aut z pierwszej kategorii przekonanych, że kupili minivany...

Natomiast prawdziwych pełnowymiarowych van'ów (np. Chevrolet Expres) w Europie się nie produkuje.

Reasumując. Pierwsza kategoria powinna być traktowana na bramkach jako auta OSOBOWE.
Ostatnio edytowano 12.08.2008 08:10 przez Wiła wianki, łącznie edytowano 1 raz
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 12.08.2008 07:33

Wiła wianki napisał(a):Reasumując. Pierwsza kategoria powinna być traktowana na bramkach jako auta OSOBOWE.

A co jest w takim razie wyznacznikiem? Widzimisię bramkarza, rozstaw osi, wysość/długość/szerokość - bo nie wydaje mi się żeby 'bramkarze' mieli listę marek pojazdów zaliczających się do każdej z kategorii :lol:
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 12.08.2008 17:41

Widzimisię bramkarza często niestety decyduje - teraz jeżdżę Xsarą Picasso i to jest oczywiście I kategoria, ale parę lat temu byliśmy Vito i tu brali jak chcieli - raz I raz II kategoria. Gospodarz na naszą prośbę zadzwonił do obsługi autostrady i odpowiedzieli, że Vito to na pewno II kat.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2008 18:14

el_guapo napisał(a):.....A co jest w takim razie wyznacznikiem? Widzimisię bramkarza....

wysokość i ilość osi a nie nazwa pojazdu, "widzimisię" itp. czynniki :wink:
LINK do źródła
:papa:
Krakus_z_Podgórza
Plażowicz
pytanie o Partnera

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krakus_z_Podgórza » 12.08.2008 19:11

No a ja się zapytam, jak potraktują mojego Partnera :lol:
Bez żadnych uśmieszków i dwuznaczności
:)
Oczywiście mialem na myśli Peugeota Partnera (dla 5 osób)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.08.2008 06:43

Piotrek_B napisał(a):
el_guapo napisał(a):.....A co jest w takim razie wyznacznikiem? Widzimisię bramkarza....

wysokość i ilość osi a nie nazwa pojazdu, "widzimisię" itp. czynniki :wink:
LINK do źródła
:papa:

Sęk w tym że ta kategoryzacja nic nie mówi:
"Pojazdy z 2 osiami, nie wyższe niż 1,30m mierzone od przedniej osi; z wyjątkiem Vanów"

Interpretacja dowolna... 8O
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 13.08.2008 07:39

nie zgodzę się z kolegą wiła wianki
byłem dwa lata temu posiadaczem chryslera voyagera ( na szczęście już nie jestem ) i podczas pobytu w cro na bramkach kasowali mnie jak za osobówkę
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 13.08.2008 11:59

Sami Chorwaci mieli z tym problem taki, że musiało interweniować Ministerstwo.

Dlatego od 17 lipca 2008 obowiązuje nowa definicja samochodu "kombi" (maksymalna wysokość większa niż 1,9m i całkowita masa dopuszczalna poniżej 3,5 tony). Od tej daty samochody Mercedes Vito, Citroen Jumpy, VW Caddy Maxi i podobne mają być klasyfikowane w pierwszej kategorii. A na przykład Hyundai H1 załapuje sie do drugiej kategorii bo ma 192,5cm wysokości.

Źródło: "CESTARINA iz druge u prvu skupinu" Autor: Dražen Ribar (Glas Slavonije 12.08.2008)

PS1. Chorwackie "kombi" oznacza samochód towarowo-osobowy.
PS2. Jak coś popieprzyłem z tłumaczeniem to niech mnie biegli w języku poprawią.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 13.08.2008 21:59

Morski Pas - tako też to odczułem:

2006 - Opel Combo Tour - I kategoria
2007 - Opel Combo Tour - I kategoria
2008 - Toyota Previa - dalej I kategoria :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 14.08.2008 07:55

mazda MPV - kategoria pierwsza - auto większe od Sharana - wielkości Voyagera,

pzdr, Krystof
tczarnecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tczarnecki » 23.08.2008 11:40

tabelka, którą pokazaliście właściwie jednoznacznie definiuje co jest co. Ale gdy teraz byłem, to faktycznie decydowało widzimisie sprzedawcy. Jadąc VW Multivanem na promie byłem traktowany jako I, a na autostradach różnie.
mspalony
Globtroter
sprawdziłem na własnej skórze most Mirna na Istrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) mspalony » 01.09.2008 14:35

cd. mojego postu z 11 sierpnia 2008 r.:
w dniu 13 sierpnia 2008 r. sprawdziłem na własnej skórze - punkt poboru opłat na moście na rzece Mirna na Istrii - CHRYSLER VOYAGER (z rowerami na haku) zakwalifikowany do I KATEGORII. Dodam, że bramkarz wydał resztę prawidłowo.
Ale był to jedyny raz jaki skorzystałem z płatnych dróg w Cro - wakacje wyłącznie na Istrii.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi