Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłata za autostrady-ile?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 23.05.2006 13:29

Janusz Bajcer napisał(a):...
I jeszcze ciekawostka tunelowa-najdłuższy tunej świata - 24.200 km
http://home.no.net/lotsberg/data/norway ... unnel.html
Mala Kapela i Sveti Rok w Cro to przy tym tuneliki :wink:
Pozdrawiam

Czy aby na pewno? A Eurotunel?

No chyba, że bierzemy pod uwagę tunele z możliwością przejazdu samochodem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2006 15:04

W Eurotunelu samochody i autokary przewożone są w pociągach
http://www.eurotunnel.pl/index.php?str=informacje
A norweski tunel , który samochody "pokonują na własnych kołach" jest najdłuższy na świecie - biorąc pod uwagę tego typu tunele.
Pozdrawiam
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 23.05.2006 15:38

...heh Janusz jesteś królem nowinek i ciekawostek :P...

...za to ja się pochwalę, że byłem pod tym tunelem, zjeżdzając z lodowca Jotunheimen piekną drogą przez Ovre Ardal...jednak kłopoty z instalacją LPG w samochodzie zmusiły nas do jak najszybszego dotarcia do Oslo, w przeciwnym razie na pewno skusiłbym się na przejazd tym tunelem...ale już sama wartość 24km robi wrażenie...jak cała przepiękna Norwegia, amatorom fantastycznych chorwackich widokow polecam by choć raz wybrali się na północ do kraju fiordów - wrażenia również niezapomniane...Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2006 17:35

Wiem , że Norwegia jest piękna, każdy kto tam był tak twierdzi, ale jak dla mnie niestety za droga. :(
Ale może kiedyś jak zdrowie i jakiś niespodziewany spadek :wink: (zastrzyk gotówki) się trafi, to kto wie...... :lol:
Pozdrawiam i szczerze zazdroszczę wspaniałej wycieczki, ja w Twoim wieku mogłem tylko "pozwiedzać demoludy" :(
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 23.05.2006 21:28

...Janusz, żebyś nie myślal ze jakiś ze mnie "gówniarz" przy kasie :P to szybciutko sprostuję, że owa wycieczka do Norwegii byla zupelnie przypadkiem...bylismy na jagodach w Szwecji w celach zarobkowych i jako ze jagod bylo niewiele i kiepsko placili po 4 dniach stwierdzilismy ze to bezsens, ale zawsze mozemy wrocic do domu z niezapomnianymi wrazeniami...wiec droge powrotna wydluzylismy o 3 dni w Norwegii...koszty po 3-dniowym zbieraniu jagod zamknely sie w 500pln za osobe...:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2006 22:27

To ja też sprostuję - nie uważam Cię za "gówniarza przy kasie".
Chodziło mi przede wszystkim o obecne możliwości wyjazdów w różne strony świata-
wy młodzi macie teraz większe możliwości i na dodatek znacie języki.
I podoba mi się Twój tok myślenia: pojechać,popracować,pozwiedzać
- oj szkoda , że nie mam teraz 20 lat.
Pozdrawiam.
Ps. - ale odbiegliśmy trochę od tematu :wink: :lol:
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 24.05.2006 07:13

..eh tez chciałbym miec znów 20 :P...
Asia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia » 25.05.2006 09:45

A tak w temacie opłat za autostrady, ciekawa jestem kiedy "obrotni" Polacy opracują metodę wymiany winiet podobnie jak to się ma z karnetami narciarskimi. Kupujesz na cały dzień, jeździsz pół i odsprzedajesz. Na autostradę w Austrii też kupujesz winietę na 10 dni, ale na pobyt dłuższy znowu musisz kupić drugą.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 25.05.2006 10:29

Do Asi!!
To jest pomysl proponuje ustalić miejsca wymiany.
Ja w ubiegłym roku oddałem winietkę wjeżdzając na Węgry w takiej słynnej knajpce w miejscowości Csonra. Jest przy głównym rondzie nie sposób pominąć.
Asia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia » 25.05.2006 10:40

No! Wiedziałam, że temat zainteresuje niektórych. Te miejsca muszą być w miarę charakterystyczne, ja np. wiem o przejściu w Znojmie. Tam po Ausriackiej stronie jest takie centrum handlowe Excalibur. Przy nim są duże parkingi i np. przy ustawionym tam samolocie mozna taki punkt ustalić. Kto ma jeszcze jakiś pomysł?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 28.05.2006 12:50

Przydatna mapka z cenami autostrad w Chorwacji
http://www.oeamtc.at/netautor/download/ ... oatien.pdf
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Opłata za autostrady-ile? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone