Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłata drogowa w Albanii - czy jest coś takiego?

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 02.02.2012 19:34

Dzień dobry

Mam pytanie o opłatę drogową w Albanii.
Na wikitravel.org znalazłem taką informację:
"There is a 10-euro/person tax, which must be paid upon entering Albania. After payment of the tax to the police, the customs officer will issue a "road tax certificate", which you must keep until you leave the country. When you exit the country, you'll pay €2/day and return the certificate."

Czy ktoś z szanownych forumowiczów płacił tą opłatę drogową?

Pozdrav
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 02.02.2012 21:42

Kiedyś była opłata w wysokości 1 euro za samochód za dzień, nie było nic w wysokości 10 euro. Z tego co pamiętam w tym roku to znieśli bo 2 razy wjeżdżałem do Albanii i jakoś nie pamiętam że płaciłem, a jeżeli to była to kwota b.niska (choć nie wydaje mi się).

Pozdro!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.02.2012 21:57

W tamtym roku była, szukaj TU
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 02.02.2012 22:09

Pewnie informacje tam już są nieaktualne:
- Pamiętajmy, że przy wjeździe powinno nam zostać wypisane zaświadczenie o naszym samochodzie, które jest starannie sprawdzane przy opuszczaniu kraju;

Kartka została zniesiona już w 2010, w 2009 jeszcze obowiązywała.

A tu z wikitravel napisane jest że opłata została zniesiona:
"There is a €1 road tax for the first 60 days of your stay. For every additional day it is €1 per day. Be sure to receive a receipt and keep it with you, as guards may request it upon exiting the country as proof of payment. The former €10 entrance fee per person has been abolished."

Czyli albo jest 0 albo 1 euro na miesiąc za auto :)

Pozdrawiam!
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 02.02.2012 23:16

ja wjezdzalem w tamtym roku do Albanii i przejachalem z poludia na polnoc bez jakichkolwiek oplat , takze na granicy zadnego dokumentu nie wypisano ani nie zadano przy wyjezdzie z Albanii,po prostu jakbym przekraczal granice z CRO, dodam takze ze wjezdzalem na dowod osobisty :D
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 03.02.2012 01:31

Potwierdzam że nie było żadnych udziwnień z tym że ja jechałem motocyklem :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.02.2012 08:08

tamtam napisał(a):Czy ktoś z szanownych forumowiczów płacił tą opłatę drogową?

2006 - 1 euro/dzień pobytu + opłata dezynfekcyjna chyba 2 euro za przejazd przez rów z brudną wodą na granicy z MNE.
2010 - bez żadnych opłat

Pzdr
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 04.02.2012 17:27

kulka53 napisał(a):
tamtam napisał(a):Czy ktoś z szanownych forumowiczów płacił tą opłatę drogową?

2006 - 1 euro/dzień pobytu + opłata dezynfekcyjna chyba 2 euro za przejazd przez rów z brudną wodą na granicy z MNE.
2010 - bez żadnych opłat

Pzdr

Dziękuje za informację.

Pozdrav
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 05.02.2012 21:29

Kiedyś wjechałem z MNE a potem wyjechałem do GR i nie było opłaty ale jak wracałem to na granicy do MNE celnik mnie skasował, chyba 2 euro, monety trafiły do jego kieszeni, nie było sensu się kłócić, to nie majątek, ale po powrocie, dla zasady napisałem maila do ich ambasady o fakcie. To był rok 2008, może znieśli wszelkie opłaty, bo i tak nie trafiały do skarbu Państwa.
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 06.02.2012 22:35

joajer napisał(a):Kiedyś wjechałem z MNE a potem wyjechałem do GR i nie było opłaty ale jak wracałem to na granicy do MNE celnik mnie skasował, chyba 2 euro, monety trafiły do jego kieszeni, nie było sensu się kłócić, to nie majątek, ale po powrocie, dla zasady napisałem maila do ich ambasady o fakcie. To był rok 2008, może znieśli wszelkie opłaty, bo i tak nie trafiały do skarbu Państwa.

W 2008 roku była jeszcze opłata 1 euro za dzień i dawali kwitek dla wjeżdżających do Albanii.
W 2011 nie było opłat i można przekraczać granice na dowód - sprawdzone :D
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 08.02.2012 21:36

witam,
2011 lipiec, żadnych opłat, bardzo pozytywne wrażenia na granicy przy wjeżdzie i opuszczaniu Albanii
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.04.2012 11:53

A tamtejsze autostrady są płatne na bramkach czy winietka?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.04.2012 11:54

DarCro napisał(a):A tamtejsze autostrady są płatne na bramkach czy winietka?

8O

Nie są płatne :cool:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.04.2012 14:06

kulka53 napisał(a):
DarCro napisał(a):A tamtejsze autostrady są płatne na bramkach czy winietka?

8O

Nie są płatne :cool:

nie są płatne bo nie mają autostrad. Płatne są tylko mandaty.
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.04.2012 14:44

Jeśli chodzi o drogi, to tam sie to wszystko strasznie szybko zmienia, jakby mieli mieć Euro 2012. :D

Informacje o głównych drogach z zeszłego roku, moga juz nie mieć pokrycia w rzeczywistości, nie mówiąc już o starszych.
Następna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies