Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaca sie brać z sobą napoje??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bary i swinki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bary i swinki » 06.04.2006 17:51

Woda z kranu w Chorwacji jest jak najbardziej zdatna do picia normalnie z tym że trzeba słuchać informacji bo zdaża sie ze są powodzie czy inne duperele jak w zeszłym roku i wtedy woda którą mamy w kranie bywa zanieczyszczona z czego można łatwo wywnioskowac że jest niezdatna do picia :) Aczkolwiek ja nie potrafie sie napic wody z kranu zrobiłem to w Polsce no i niesmakowała mi i z tego co pamiętam skończyło sie to dla mnie nie najlepiej:P dlatego ja tam tego nie ryzykuje :P przegotowaną moge pić :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.04.2006 20:33

Woda pitna

Woda bieżąca na wyspach Cres i Lošinj nadaje się do spożycia. Zalecamy jednak kupowanie wody mineralnej, szczególnie dla dzieci.

to wiadomość z Losinja :wink: dorośli tak ,dzieci nie :D
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 09.04.2006 21:56

tommek12345 napisał(a):Mam pytanko czy opłaca się brać z sobą napoje do Chorwacji (wode , soki) bo jedni piszą, że woda jest tam strasznie droga, inni że ceny podobne jak w Polsce. Mi to różnicy nie zrobi bo jade autokarem i dodatkową torbę ze zgrzewką soków i mineralki mogę wziąść. Pozdrawiam

W zasadzie do Chorwacji opłaca się wziąć wszystko, co tylko jest się w stanie zabrać. Zwłaszcza w sezonie.
Wodę mineralną też.

Pozdr
yeans
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeans » 10.04.2006 15:04

darrou napisał(a):
tommek12345 napisał(a):Mam pytanko czy opłaca się brać z sobą napoje do Chorwacji (wode , soki) bo jedni piszą, że woda jest tam strasznie droga, inni że ceny podobne jak w Polsce. Mi to różnicy nie zrobi bo jade autokarem i dodatkową torbę ze zgrzewką soków i mineralki mogę wziąść. Pozdrawiam

W zasadzie do Chorwacji opłaca się wziąć wszystko, co tylko jest się w stanie zabrać. Zwłaszcza w sezonie.
Wodę mineralną też.

Pozdr

Nawet winogrona i brzoskwinie w hipermarketach w Polsce są tańsze od podobnych owoców w rejonach turystycznych Chorwacji... ale smaku już nie da się porównać... w głębi kraju w pobliżu dużych miast czasem podstawowe owoce są o połowę tańsze w stosunku do rejonów nadmorskich.

I na pewno nie opłaca się wozić do Chorwacji rakiji... chyba że kupioną w Bułgarii :wink:
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 10.04.2006 15:23

Zabrać z Polski może nie, ale w SLO to bym kupił. Jednak w CRO napoje są b. drogie ( Pepsi, Fanta ) Najtańszy i dobry do picia jest Studenak - taka ichnia woda gazowana

:wink:
oz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) oz » 04.05.2006 12:56

Czy mleko dla malucha warto brać z kraju
(w kartonie) ? Jakie są ceny tegoż produktu na miejscu i czy jest "dobre" ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.05.2006 14:03

W Chorwacji mleko jest dobre np. firmy Dukat
http://hrana.com/probiotika/caplus.htm
http://www.dukat.hr/bono-frm.html
Jeden litr mleka kosztuje od 6 do 8 kun w zależności od sklepu.
Jest to ok. 1 euro, a więc może warto wziąć jak "mleczarnia" :wink: dla malucha już nie wydaje :lol:
Pozdrawia.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.05.2006 10:22

my wode pijemy raczej z tych tanszych - w carrefoure za 0,49 (produkcja Ustronianka) a soki sa przyzwoite w Lidlu - zdaje sie za okolo 1,59 jablkowy w kartoniku

w naszym przypoadku taniej wyszlo zabrac z soba

w 2005 roku mielismy 4 zgrzewki wody oraz paletke (chyba 12 sztuk) sokow

niewiele zostalo :lol:
Piotrys
Globtroter
napoje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrys » 16.05.2006 17:09

Warto zabrać ze sobą dzbanek z filtrem Brita. Dzbanek kosztuje kilkanascie złotych, filtr około 20 zł. Filtr wystarczy na kilka tygodni, dzbanek służy nam już 3 sezon. Lejesz wode z kranu, filtruje się, dodajesz tabletkę "Pluszzz" i napój gotowy. Mineralna pewnie zdrowsza, ale te kilka tygodni na takim piciu idzie przeżyć. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: napoje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.05.2006 17:25

Piotrys napisał(a):Warto zabrać ze sobą dzbanek z filtrem Brita. Dzbanek kosztuje kilkanascie złotych, filtr około 20 zł. Filtr wystarczy na kilka tygodni, dzbanek służy nam już 3 sezon. Lejesz wode z kranu, filtruje się, dodajesz tabletkę "Pluszzz" i napój gotowy. Mineralna pewnie zdrowsza, ale te kilka tygodni na takim piciu idzie przeżyć. :D

Woda z kranu jest zdatna do picia na terenie całej Chorwacji.
Żadnego dzbanka z filtrem nie trzeba. :lool:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.05.2006 17:45

Janusz Bajcer napisał(a):Woda z kranu jest zdatna do picia na terenie całej Chorwacji.

u nas podobno tez aczkolwiek nie u wszystkich swoich znajomych odwazylbym sie to uczynic :lol:
Piotrys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrys » 16.05.2006 20:50

Janusz Bajcer napisał(a):
Piotrys napisał(a):Warto zabrać ze sobą dzbanek z filtrem Brita. Dzbanek kosztuje kilkanascie złotych, filtr około 20 zł. Filtr wystarczy na kilka tygodni, dzbanek służy nam już 3 sezon. Lejesz wode z kranu, filtruje się, dodajesz tabletkę "Pluszzz" i napój gotowy. Mineralna pewnie zdrowsza, ale te kilka tygodni na takim piciu idzie przeżyć. :D

Woda z kranu jest zdatna do picia na terenie całej Chorwacji.

W Polsce też jest zdatna, a pijesz w domu wodę bezpośrednio z kranu?
Sorry, ale wolę zostawic wszelakie osady we filtrze niż w nerkach. Jednak twoje nerki- twoja sprawa :smo:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.05.2006 21:35

W Polsce oczywiście nie piję wody prosto z kranu, w Chorwacji piłem i zyję :lol:
Mnie nie poszkodziła, ale są ludzie którym może poszkodzić, zależy od organizmu. A więc dla tych filtr jednak potrzebny. :oops:
Pozdrawiam
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 17.05.2006 19:09

Tak dla ścisłości w nerkach nie odkładają się żadne osady. Ww przez Ciebie wydalane są po drugiej stronie.
Piotrys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrys » 17.05.2006 22:06

karol 11 napisał(a):Tak dla ścisłości w nerkach nie odkładają się żadne osady. Ww przez Ciebie wydalane są po drugiej stronie.

Nie jestem lekarzem, nie cierpię na dolegliwości nerek i nie upieram się przy tym, że filtrowanie wody przed tym chroni, nieśmiało jednak napomknę o możliwości odkładania się w nerkach złogów mineralnych prowadzących do kamicy nerkowej, co nie jeste wcale taką rzadką przypadłością :cry: Niewykluczone jednak, że popijanie wody dużą ilością dobrego piwa w stopniu dostetecznym przed tym chroni :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne