Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaca sie brać z sobą napoje??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.08.2005 22:29

http://www.radenska.si/
radenska jest "miejscowa od sąsiadów" tzn. ze Słowenii
Galanda
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Galanda » 28.03.2006 13:15

qqryq napisał(a):A ja nigdy nie rozumiałem ludzi którzy biorą ze sobą zgrzewki wody. Przecież woda tam nie kosztuje 20-30 złotych za butelkę. Najwyżej zapłacisz trochę złoty więcej, na pewno od tego nie zubożejesz. A poza tym wyjazd to nie tylko piękne widoki, słońce i plaża - to także miejscowa kuchnia. Czy jadł ktoś kiedyś w Polsce salami śródziemnomorskie np. ?

Według mnie nie chodzi tu przede wszystkim o koszt ale o jej smak. Jedyne co mi w Chorwacji nie smakowało to właśnie woda mineralna.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 28.03.2006 13:27

Galanda napisał(a):Według mnie nie chodzi tu przede wszystkim o koszt ale o jej smak. Jedyne co mi w Chorwacji nie smakowało to właśnie woda mineralna.

Podpisuję się pod tym "obydwiema ręcami".
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 28.03.2006 13:56

W Chorwacji można pić spokojnie wodę z kranu.
Wałkluje ten temat niejeden przewdonik do bólu i jest to prawda.

Odkąd to do mnie dotarło ... wiozimy znacznie mniej :))
gogol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gogol » 28.03.2006 15:03

aneta_jacek napisał(a):W Chorwacji można pić spokojnie wodę z kranu.
Wałkluje ten temat niejeden przewdonik do bólu i jest to prawda.

Odkąd to do mnie dotarło ... wiozimy znacznie mniej :))

A ja polecam to rozważyć, bo jeżeli dzieciaki lubią słodkie napoje, to jednak warto zabrać duży zapas z Polski, bo przelicznik na sokach jest większy niż na piwie... Wodę najlepiej kupić już w Chorwacji ale w jakimś dużym markecie, można nawet w butlach 5 litrowych (najtaniej) - Byle nie była wysokozmineralizowana czyli słonawa. Najlepiej zapytać sprzedającego.
munia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) munia » 01.04.2006 15:49

też uważam, że wodę to albo przegotować kranówę albo zabrać mineralną z Polski. Lubię produkty słone, ale picie chorwackiej wody mineralnej wspominam z obrzydzeniem. Sprawdziliśmy z mężem kilka różnych wód, jedną z możliwszych wydawał się Studenac, ale i tak po dwóch dniach przeszliśmy na kranówę z sokami. Ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje, przecież niektórym forumowiczom i Jamnica smakuje.

pozdrawiam - Munia
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 01.04.2006 21:32

Wbrew pozorom jak można się dowiezieć na forum nic nie warto brać. Mnie się jednak wydaje , że większość jak nie wszystkie rzeczy warto brać bo Cro jest po prosu b.droga.Co nie znaczy, że ja biore wszystko.
Ale to tylko moje zdanie.
Ostatnio edytowano 04.04.2006 13:21 przez Adam,K, łącznie edytowano 1 raz
Adam,K
Cromaniak
Warto.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 01.04.2006 21:32

:twisted:
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 01.04.2006 22:35

Adam,K napisał(a):Wbrew pozorom jak można się dowiezieć na forum nic nie warto brać. Mnie się jednak wydaje , że większość jak nie wszystkie rzeczy warto brać bo Cro jest po prosu b.droga.

- ja zazwyczaj zabieram piwo, średnio 50 puszek. Wodę mineralną także, dwie zgrzewki po 6 butelek. Także jedna, dwie butle 5l. Po opróżnieniu świetne do zakupu winka z okolic Dingaca. Piwo chorwackie nie za bardzo mi "leży" - wolę nasze. Co do wody mineralnej - b. lubię słoną Jamnicę z wiśniową Maraską - super "złamany" smak.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.04.2006 09:57

who napisał(a):- ja zazwyczaj zabieram piwo, średnio 50 puszek.

Czesi doszli już do etapu łażenia ze swoim piwkiem na plażę, na wieczorny spacer po deptaku - już nie piją go tylko w cieniu swojego apartamna... Dobrze, że nie rozumieją, co Chorwaci do siebie mówią, widząc takiego delikwenta... Oto - dlaczego wolą gościć Węgrów, Niemców czy Skandynawów (w końcu importowane piwo można kupić w sklepie). Swoją drogą za równowartość 50 puszek piwa, wolałabym jakąś inna atrakcję (np. dzień nurkowania). Ale za piwem to ja nie przepadam... Co innego czekolada! Jak ja przeżyję bez Buławek, Michałków i Mieszanki Krakowskiej z "Wawelu"? ;)
cerber
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerber » 02.04.2006 10:58

Adam,K napisał(a):Wbrew pozorom jak można się dowiezieć na forum nic nie warto brać. Mnie się jednak wydaje , że większość jak nie wszystkie rzeczy warto brać bo Cro jest po prosu b.droga.

Każdy ma własny pomysł na to jak spędzić wakacje w Cro./co zabrać, gdzie jeść, gdzie pić itd./.
Dla jednych drogo, dla innych tanio.
Są też tacy, którzy bez względu na wszystko muszą jechać na wakacje do Cro.

Pozdrawiam wszystkich uzależnionych!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2006 16:43

Ubiegłego roku piwka do HR zabrałem chyba ze 30, ale jednemu gospodarzowi dałem 4, drugiemu - innemu (po tygodniu) następne 4, za pomoc w znalezieniu noclegu na drugi tydzień przyniosłem facetowi też 4 (wogóle się tego nie spodziewał). Nastepny 4- pak dałem Chorwatom, którzy mi pomogli szukać apartmanów na miejscu - w Orebicu....Oczywiście w zamian otrzymaliśmy domową rakiję... :lol: , ale uprzejmości zostały.....po 10 dniach ktoś macha na nasz widok...i życzy udanego dnia... :lol: ....my życzymy tego samego....i na pewno nikt nie powie, że Polacy to sknery i samoluby...i tak trzymajmy....nas tam lubią po prostu....
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 02.04.2006 21:02

Plumek napisał(a):
who napisał(a):- ja zazwyczaj zabieram piwo, średnio 50 puszek.

Czesi doszli już do etapu łażenia ze swoim piwkiem na plażę [ciach]

- spokojnie, a kto powiedział, że ja kolejnych 50 flaszek Karlowacza nie kupuję? hę? ;-) A tak całkiem serio, należę raczej do tych, którzy nie mogą się powstrzymać i bulą raczej spore kwoty za rachunki za wieczorną "nasiadówkę" w knajpce, circa 400-600Kn. Więc jeszcze raz - spoko - krzywdy Chorwatom nie robię. Małży jednorazowo, zawsze ze 4-5kg u Ante Maskarica z Małego Stonu. Itd, itp. :-) Ale Żywiec, zimny Żywiec jest silniejszy ode mnie ;-)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 02.04.2006 21:34

Plumek napisał(a):Jak ja przeżyję bez Buławek, Michałków i Mieszanki Krakowskiej z "Wawelu"? ;)

To już każdy wie co ma przywieźć jak przyjedzie w odwiedziny do Ciebie. :)
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 02.04.2006 21:43

krakuscity napisał(a):
Plumek napisał(a):Jak ja przeżyję bez Buławek, Michałków i Mieszanki Krakowskiej z "Wawelu"? ;)

To już każdy wie co ma przywieźć jak przyjedzie w odwiedziny do Ciebie. :)

Aniu, ja Ci czekoladki dowiozę we wrześniu w lodówce :)) - żeby się nie roztopiły :))
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne