Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaca sie brać z sobą napoje??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.08.2005 13:58

OK, OK dla jasności, ja biorę 2 zgrzewki mineralnej i kilka soków a nie cały bagaznik
cookie
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cookie » 23.08.2005 14:03

Eh, tez piłam Jamnicę i jak na mój gust to smakuje trochę jak mydliny. Jamnice kupiłam za nieco ponad 2 kuny 1,5l , są też wody za ponad 4 kuny i podejrzewam ze sa lepsze smakowo od Jamnicy, ale musze się zgodzić z Krakuscity, że chorwackie mineralki są trochę słonawe, ale to oczywiście rzecz gustu:)

Pzdr
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 23.08.2005 14:04

mama_Kapiszonka napisał(a):O gustach (także smakowych) chyba więc lepiej nie dyskutować ;-) A.

Ano właśnie. Jednym ten smak pasuje, innym mniej, a innym wcale. Niektórzy biorą wodę z Polski, inni przywożą do domu wodę z Chorwacji. Kwestia gustu. Wczoraj mąż kupił wodę mineralną, której wcześniej nie piliśmy. Spróbował i woła do mnie "chodź, spróbuj, smakuje zupełnie jak chorwacka woda". Woda wodzie nie równa. W Chorwacji pijaliśmy Jamnicę. Nie powiem, żeby nas zachwycała, ale pragnienie gasiła. Posmakowałam... rzeczywiście... taka miękka i mdława. Miłe wspomnienie. :lol: Obczytałam etykietę. Wyjątkowo duża zawartość wapnia. To może od tego... ta miękkość? Specjaliści pewnie wiedzą. :)
No... ale trochę odbiegłam od tematu... :wink:

A w temacie?... I tak każdy robi, jak chce. :D

Pozdrav
Jola
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 23.08.2005 14:31

cookie napisał(a):Eh, tez piłam Jamnicę i jak na mój gust to smakuje trochę jak mydliny. Jamnice kupiłam za nieco ponad 2 kuny 1,5l , są też wody za ponad 4 kuny i podejrzewam ze sa lepsze smakowo od Jamnicy, ale musze się zgodzić z Krakuscity, że chorwackie mineralki są trochę słonawe, ale to oczywiście rzecz gustu:)

Pzdr

Jak Jamnicę kupiłaś za 2 kuny to się nie dziwię że smakowała jak mydliny :wink: Cosik ci się pomyliło z cenami. NAwet w marketach ciężko kupic Jamnicę poniżej 5 kun.
PZDR
cookie
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cookie » 23.08.2005 14:42

Kupiłam Jamnicę w Makarskiej w Kerumie za troche ponad 2 kuny, a jak Ci się nie podoba to pojedź tam i sprawdź... zresztą co ja Ci się będę tłumaczyć!!! Jestem zdrowa na ciele i umyśle, i wiem ze Jamnice kupiłam za tyle ile napisałam... :twisted:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 23.08.2005 14:52

A ja się tam zapijam sokiem morelowym :) Mniamuśny jest :) Marki Lero.
I u nas takiego nie ma :(

Plumek
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.08.2005 15:05

cookie napisał(a):Kupiłam Jamnicę w Makarskiej w Kerumie za troche ponad 2 kuny, a jak Ci się nie podoba to pojedź tam i sprawdź... zresztą co ja Ci się będę tłumaczyć!!! Jestem zdrowa na ciele i umyśle, i wiem ze Jamnice kupiłam za tyle ile napisałam... :twisted:
może była podrobiona :)
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 23.08.2005 15:31

Tez bierzemy .... upychamy w kombiaka ale nie wode tylko soki frugo, jupiki dla dziecka, cole ..... starcza to przy intensywnych wycieczkach na 7 - 10 dni gdzies. I tak dokupujemy miejscowe napoje i dorabiamy soki z koncewntratow. Nie chodzi tu specjalnie o oszczednosc ( roznice nie sa takie jak np w Paryzu ) tylko o wygode ze nie begam co chwila do sklepu. Poza tym jak sie wozi lodowke to napoje z samochodu ma sie schlodzone ... wiec kwestia wygody glownie. Idzisz na wycieczce i masz w bagazniku zimna cole .... mniam ....
Woda mineralna mi w Cro mi nie smakuje ale jak wzielismy zgrzewke z Polski to zostala bo wszyscy wypijali soczki ....wiec teraz nie bierzemy :)
Generalnie .....robisz jak lubisz i nie przejmujesz sie zdaniem innych :))
Pozdrawiam Sasneczka
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 23.08.2005 16:15

Moim zdaniem chorwackie wody mineralne (Jana, Jamnica i Studena - takie kupowalam) nie roznia sie smakiem od polskich wod, a na dodatek nigdy nie wyczulam, zeby ktoras z nich byla slona - a tu tyle osob o tym pisze (?) Na campingu za kazda z nich placilam 5 kn. W supermarkertach byly troszke tansze. Najtansza woda, jaka raz udalo mi sie kupic, byla to woda z supermarketu "Plodine" - taka ich niezbyt firmowa (cos jak u nas "aro" w Makro). Kosztowala 2,50 kn i tez byla OK.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.08.2005 16:48

Mnie w Chorwacji najlepiej smakuje sarajevski kiseljak z BiH.
http://www.sarajevski-kiseljak.com/croatian/home.html
ale na pierwsze dni 1 lub 2 zgrzewki Piwniczanki odwiedza Cro. http://www.piwniczanka.com.pl/piwniczanka.htm
:papa:
cookie
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cookie » 23.08.2005 18:37

hehehe napoje napojami a mnie zastanowiła jedna sprawa jak byłam w Makarskiej, mianowicie: widziałam tam na wolności pawie, normalne regularne ptaki z pięknymi ogonami... czy to jest tam normalne... a może uciekły z jakiegoś zoo... w każdym razie sa bardzo krzykliwymi zwiarzaczkami :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2005 19:39

Jeśli macie ochotę to proponuję poczytanie tego tematu:
forum/viewtopic.php?t=3659&postdays=0&postorder=asc&start=0

W związku z tym, że kiedyś pracowałem w branży wody (a 50 % mojej rodziny nadal pracuje) podałem troszkę informacji w temacie j.w. Generalnie rzecz biorąc: o smaku wody decyduje m.in. jej skład. Jeśli jest dużo mg Na i dużo mg Cl w litrze...to na bank będzie słona... :lol:
Pozdrawiam
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 23.08.2005 19:54

slapol napisał(a): Jeśli jest dużo mg Na i dużo mg Cl w litrze...to na bank będzie słona... :lol:

:lol: :lol: :lol:
art 7
Odkrywca
opłaca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 23.08.2005 20:12

ja w przeciwieńństwie do was wode wioze z chorwacji i to własnie jamnice, bardzo mi smakuje a ponadto łatwo się nią zaspakaja pragnienie .ceny nie pamiętam ale chyba cos koło 6 kun za 1,5litra.a w konobie 20 kun za butelke szklana 1 litr

art
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 23.08.2005 20:19

O wodzie można w nieskończoność.... Tak jak o kobietach.... Mówią, że o gustach się nie "dysputuje", ale cóż szkodzi przedstawić własny punkt widzenia :roll:
Ja biorę polską w dużych ilościach, bo uwielbiam wody typu (jak ktoś już to napisał w innym wątku) "light" (czytaj: gazowaną nałęczowiankę) :D :D Biorę zawsze tyle, ile się zmieści do bagażnika (w tym roku 4 zgrzewki = 24 butelki 1,5 litrowe). Do tego jeszcze nałęczowiankę niegazowaną dla żony. Nie zawsze wystarcza, więc dokupuję na miejscu wodę o nazwie Radenska (lub Radewska - nazwa jest napisana stylizowanym lismem "ręcznym" i nie pamiętam jak "toto" się nazywa). Jest bardzo smaczna i przypomina wody polskie. Jamnica niestety bardzo mi nie smakuje (choć być może zmienię smak po ostatnim artykule we "Wprost" http://www.wprost.pl/ar/?O=80053, w którym fachowo wyjaśniają, że wody typu "light" w gorącym klimacie to za mało i należy pić te z dużą zawartością magnezu, wapnia i sodu, a więc słone).
A w ogóle to sobie myślę, że w każdym klimacie powinno się pić "miejscowe" wody, bo one w zależności od miejscowej temperatury i wilgotności najlepiej uzupełniają "wypocone" składniki.

W ostrym kryzysie mineralnym (kiedy mdleję z niedoboru chmielu :nice: ) ratujemy się karlowackim lub ożujskim :mrgreen: albo czerwonym winkiem. Zaznaczam, że polską wodę mineralną wozimy do cro nie ze względu na cenę, ale ze względów smakowych. Moim zdaniem ceny wody w dużych sklepach chorwackich są zbliżone do cen w Polsce, więc jeśli ktoś lubi Jamnicę, Radenską lub cokolwiek innego chorwackiego - to bez sensu jest wozić polską wodę do Cro.

ooloo :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne