Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"opieka" nad 15 latka czy potrzebne jakies upowazn

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jakabzdura
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakabzdura » 30.08.2011 20:24

mam takie pytanie w poniedzialek wyjezdzamy na Pag( wycieczka z biura autokarem) Mamy po 23 lata i jedzie z nami 15 letnia siostrzenica kolegi. Opieke bedzie nad nia sprawowal kolega ktory jest oczywiscie bratem jej mamy ale czy potrzebne mu jest jakies prawne pozwolenie ? nie wiem samemu napisane oswiadczenie ? bede jakies problemy z tym i czy ktos mial taki problem ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.08.2011 06:50

Ja znalazłem tylko to - może się przyda :wink:
forum/viewtopic.php?p=521226
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 31.08.2011 07:18

lepiej weź takie oświadczenie.Musi być odpowiednio skonstruowane i poświadczone przez notariusza.Notariusze mają wzory.Wiele to nie kosztuje a masz komfort psychiczny,że w razie np.choroby dziecka unikniesz niepotrzebnych ,być moze klopotliwych wyjasnień.Kilka razy brałam moją bratanicę(też nastolatkę) i zawsze miałam to oświadczenie.Na granicach( w tym nie unijnych) nikogo nie obchodzilo obce dziecko(w sensie nazwiska) w podróży.

W linku podanym przez Jacka jest nawet mój post z wzorem oswiadczenia

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone