Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opieka medyczna w Chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piter198
Podróżnik
Opieka medyczna w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter198 » 12.05.2011 22:21

Witam!!Czy orientuje sie ktoś jak wygląda opieka medyczna w cro?? Chodzi o to ze żona jest w ciąży w 3 mies. a wyjazd planujemy na poczatek czerwca {to bedzie juz 4} i chcemy byc pewni ze jakby wystąpiły jakies dolegliwości związane ze stanem ''błogosławionym ""to czy można tam liczyc na dobrą opieke medyczną??z góry dziękuje i pozdrawiam cromaniaków! :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.05.2011 22:38

Z mojego doświadczenia powiem Ci że możesz liczyć na zdecydowanie lepszą niż w Polsce. Pozostaje kwestia czy NFZ pokrywa ewentualne koszty leczenia kobiet chorych na dziecko, bo popieprzone ubezpieczalnie swego czasu traktowały ciążę jak chorobę i odmawiały ubezpieczenia KL.
Bozena Kljaković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 12.05.2011 23:01

Wskazane jest posiadanie ubezpieczenia w razie choroby lub nieszczęśliwego wypadku (NW) oraz ubezpieczenia komunikacyjnego autocasco (AC). Przy ubezpieczeniach podróżnych zaleca się rozszerzenie polisy o klauzulę dotyczącą pokrycia kosztów ewentualnego transportu medycznego do kraju.
Bezpłatna (lub odpłatna w wysokości symbolicznej) opieka medyczna przysługuje turystom z RP w ograniczonym zakresie
- tylko w nagłej sytuacji, jako pierwsza niezbędna pomoc (wypadek, zasłabnięcie, przeziębienie itp.). Chcąc skorzystać z bezpłatnej pomocy, należy okazać polski paszport oraz potwierdzić ubezpieczenie. W Chorwacji, nie będącej w UE, nie są honorowane karty EKUZ ani formularze serii E-100. Standardowa prywatna wizyta lekarska kosztuje od 20 do 30 EUR. Koszt doby w szpitalu wynosi ok. 50 EUR (bez kosztów operacji oraz leków). Apteki czynne są w godz. 8-19 w dni robocze oraz do godz. 14 w soboty; w większych miastach dyżurne apteki czynne są całą dobę.
Szpitale i kliniki znajdują się we wszystkich większych miastach, zaś w mniejszych miejscowościach pierwszą pomoc można otrzymać w przychodniach, przy których działają pogotowia ratunkowe czynne 24 h na dobę.
Polska jest w gronie państw, które podpisały z Chorwacją umowę o ubezpieczeniu zdrowotnym (w 1956 r.), stąd Polscy turyści przyjmowani są w państwowych instytucjach medycznych na terenie Republiki Chorwackiej za okazaniem paszportu i mają prawo do bezpłatnej opieki medycznej w razie nagłych wypadków. We wszelkich pozostałych sytuacjach konieczne jest dodatkowe ubezpieczenie od kosztów leczenia, inaczej będziecie Państwo zmuszeni pokryć wysokie koszty leczenia z własnej kieszeni.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 13.05.2011 08:39

ja bym wykupił osobne ubezpieczenie podruzy (koszt na 2 tygodnie dla jednej osoby 30 zł) ale z jasnym zaznaczenie że obejmuje sprawy "ciążowe"
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 13.05.2011 13:12

Wyjeżdżamy w czerwcu do Czarnogóry a póżniej na tydzień do Chorwacji,jestem świeżo po operacji więc zastanawiam się nad wykupieniem ubezpieczenia w razie nieprzewidzianych okoliczności może moglibyście podpowiedzieć gdzie z takim fantem się zgłosić?.
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 13.05.2011 14:09

WItam.
Polisa (ogólne warunki) powinna zawierać zapis, czy i ile wizyt związanych z ciążą pokrywa. Moga być też limity kwotowe. Podam przykład jednego Towarzystwa - pokrywa wizyty związane z ciążą i porodem nie później niż do 32 tygodnia ciąży i nie więcej niż do równowartości 1500 euro.
Jesli chodzi o osby starsze i przewlekłe schorzenia, to mozna je włączyć, ale należy spodziewać się zwyżki. Proszę kazać sobie pokazać odpowiednie zapisy w warunkach ubezpieczenia.
piter198
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter198 » 14.05.2011 20:53

kolwga ''Z'' musi odwiedzic któres z toważystw ubezpieczeniowych np.alianz pzu
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 15.05.2011 10:06

piter198 napisał(a):kolwga ''Z'' musi odwiedzic któres z toważystw ubezpieczeniowych np.alianz pzu

Aviva też ma fajne ceny za podróżne ubezpieczenie.
Chociaż Alliance chyba jest najlepsze
Kesi_34
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kesi_34 » 15.05.2011 10:59

Hej,
Ja polecam Hestię sama całą moja rodzinkę ubezpieczylam juz bo w czerwcu jedziemy do Cro, koszt dorośli 32 zł, dziecko do 12 lat 22 zł. Jak zaznaczysz że żona jest w ciązy to ta opłata może być nieco wyższa, ale lepiej sie ubezpieczyc. Moja koleżanka, miała taki przypadek, że mąż naglę się mocno rozchorował i przyjechała po niego do Chorwacji karetka z Polski. Dobrze że byli ubezpieczeni (włąsnie w tej Hestii).
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 15.05.2011 11:24

[quote="Bozena Kljaković"] za okazaniem paszportu i mają prawo do bezpłatnej opieki medycznej
Czy okazanie dowodu osobistego działa tak samo?
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 15.05.2011 11:33

Ferster no chyba jak bedzie zagrozone Twoje zycie to i tak Ci pomoga, ale jeśli skrecisz kostke to mogą psioczyć, bo o ile chętnie wpuszczajac turystów w okresie wakacyjnym na dowód (jest na to nawet porozumienie miedzy strona Polska i Chorwacka) to jak chodzi o leczenie podstawowym dokumentem uprawniajacym do skorzystania z bezplatnej opieki jest paszport (o ubezpieczeniu nie slyszalem bo co z ksiazeczka polska mam jechac do cro??). A jak chodzi o dodatkowe ubezpieczenie ....to rok temu kupowałem i teraz też kupie ... w zeszłym roku 20 zl w warcie płaciłem i kazdemu polecam ubezpieczyc samochód i siebie bo człowiek pewniej się czuje jadąc.
krzysn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysn » 15.05.2011 12:27

W 2009 będąc w Igrane poślizgnąłem się pod prysznicem na plaży i na 7 szwów załatwiłem sobie głowę. Karetka z Makarskiej 15 minut. Szyli mnie bez znieczulenia.Była Niedziela .Na dyżurze w izbie przyjęć ci sami co do mnie wieżli karetką. 2 godziny i kazali mi dzwonić po transport . Po interwencji na telefon zgłoszeń w Allianz( wykupiłem jak co roku) całkowita zmiana postępowania ( zastrzyk przeciwtężcowy, prześwietlenie , kontrola po trzech dniach). Dlatego warto kupić dodatkowe ubezpieczenie. Ogólnie opieka przyzwoita ale szpital i izba przyjęć w Makarskiej lata 70-80 u nas. Pozdrawiam
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 15.05.2011 17:22

Dziękuję,wykupię i będę miał z grzywki.
darkold
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darkold » 16.05.2011 00:45

Co prawda nie był to przypadek ciążowy, ale z tamtejszą służbą zdrowia miałem do czynienia. Odniosłem kontuzję kolana i udałem się na pogotowie gdzie lekarz pierwszego kontaktu mnie zbadał, postawił diagnozę i wystawił skierowanie do ortopedy (w tym samym ośrodku) gdyby jego była nie trafna. Musiałem zostawić 100 euro w zastaw do momentu okazania paszportu. Gdy nazajutrz to uczyniłem oddali mi pieniądze. Ortopeda też byłby za darmo. Od nich się dowiedziałem, że Polska ma w tym temacie jakieś porozumienie. Sytuacja miała miejsce w lipcu 2010. Co do porównania z naszą służbą zdrowia to wyglądało bardzo podobnie. Ktoś porównał, że jak u nas w latach 80-tych. Nie wiem jak to odebrać, bo moja przychodnia z tamtych lat może być wzorem dla tej obecnej :papa:
gosciak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciak » 17.05.2011 19:42

Cześc wszystkim, byłem w Chorwacji w sierpniu 2010 i dziecko zachorowało, pojechaliśmy do szpitala do Sibenika, udzielono nam wszelkiej pomocy od pediatry do urologa, zrobili usg itp. nie zapłaciłem ani kuny ;) ponieważ miałem paszport, zdziwiłem się jak Pani w aptece powiedziała że leki też bym miał za darmo ale nie miała gdzie skserowac recepty ! to mi się podoba, ubezpieczenia a NFZ nie miałem, pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC