Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

opakowania na wymiar abs.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Monte Christo
Cromaniak
opakowania na wymiar abs.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 29.04.2013 22:44

Hej.
Czy ktos z Was zamawial na wymiar opakowania (skrzynki, pudelka itp) z abs-u lub innego materialu oczywiscie wszystko na wymiar do swojego auta ?
Chce zorganizowac bardziej przestrzen miedzy nadkolami a tylnym siedzeniem.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.04.2013 08:28

ABS jest kiepski, chyba, że gruby, ale wtedy idziesz w koszty, a też nie zagwarantuje ci,
że się nie rozpadnie po jednym, dwóch sezonach użytkowania.
Już lepiej zrobić to z cienkiego poliwęglanu łączonego mechanicznie.
W dodatku poliwęglan jest przezroczysty, więc będziesz widział co masz w środku.

Ale, tak ogólnie, to kiepska sprawa - dopasowanie tych wszystkich krzywizn
i przeniesienie tego na pudełka będzie cię kosztowało jak za zboże, a efekt i tak będzie taki sobie,
bo finalnie dostaniesz coś nie do końca spasowanego, obijającego się w czasie jazdy o siebie.

W dodatku upraszczanie kształtów spowoduje, że zabierzesz sobie więcej miejsca,
niż to całe przedsięwzięcie jest warte.

Osobiście preferuje pakowanie na dwa sposoby: walizki i koszyki wypełniające większość bagażnika,
natomiast luki wynikające z kształtu bagażnika wypełniam miękkimi torbami, siatkami z jedzeniem lub butami, kurtkami itp.
Kiedyś pomiędzy walizkami i pochylonymi siedzeniami wieszałem dodatkową siatkę, żeby wypełnić tę pustą, trójkątną przestrzeń, ale lepszy efekt daje bardziej pionowe ustawienie oparć tylnej kanapy.

Zamiast tych pudełek, to chyba lepiej kupić zestaw kilku mniejszych walizek i toreb podróżnych.

Pozdrawiam

PS jeżeli pudełka wstawisz luzem, to będą latały i się obijały o siebie, a jak je ze sobą powiążesz, to będziesz miał problem z wyjęciem ich zarówno na miejscu, jak i w momencie, gdy będziesz musiał dostać się do schowka w bagażniku.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 30.04.2013 10:07

Weldon dzieki, tez tak do tej pory pakowalem jak Ty:) Ale potrzeba matka wynalazku.
Chcialem zrobic cos na styl, wypełnienia szufladowego. boki takie dopasowane do kształtu, a srodek miedzy nimi juz duza szuflada i tak ze 4 pietra po 20 cm kazde.To oczywiscie od strony oparcia tylnej kanapy.
A od strony klapy to normalnie walizki.
Pomysl sie wzial z tego, ze zawsze mam problem z lodowka, ni piernika nie pasuje nigdzie :)
Ot pomysl, myslalem, ze juz ktos tak zrobil. Dlatego podpytam z czego lepiej.
ABS bo w miare tani.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.04.2013 10:42

Tani i kiepski :/

Zdarza mi się robić różnego rodzaju zabezpieczenia do samochodów, wypełnienia kratek, dodatkowe poliwęglanowe kształtki i wiem, że to nie takie proste, nawet z szablonami, ładnie wypełnić tę przestrzeń.

Zawsze zostawiamy trochę luzu, więc przy pudełkach będziesz miał podobnie. Kłopot ci się zrobi na miejscu, jak będziesz chciał to wyjąć - musi być skręcane i pewnie dodatkowo przymocowane gdzieś do karoserii, żeby zachować sztywność.

Z materiałów to tańsze byłoby PCV, ale tam też kiepsko ze sztywnością -poliwęglan dlatego, że byle co go nie połamie, ale to już koszt.
Wydaje mi się, że jeżeli już, to lepiej takie coś zrobić ze sklejki.

Do lodówki chcesz sięgać od środka, po opuszczeniu siedzenia? Może wystarczyłoby zrobić zwykłą skrzynkę i do niej schować lodówkę z pozostawieniem lekkiego luzu? Walizki nie dotykałyby bezpośrednio do urządzenia, a takie pudełko już łatwiej jest wyjąć, albo przymocować w bagażniku, nawet, jakby nie było dopasowane do zakoli.

Pozdrawiam

Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 02.05.2013 07:49

wiesz mam duzy bagaznik, a w nim mam w miejscu kola fabryczny eps- chyba (coś jak styropian, ale twardszy troszke). Tam mam klucze,pierdoly i nic sie nie wylamalo a jezdze juz jakis czas.
Tak sobie myslalem jesli tam jest tak super dopasowane wiec i wyzej tez mozna zrobic.
abs faktycznie kiepiski, ale eps chyba lepszy.
Po co to skrecac?? to ma być szybkie w montazu i demontazu i lekkie.wkladasz jedno na drugie i juz :) ew. przplecenie jakiejs gumy dla usztywnienia.
Zrobie fotkę bagażniki o odrysuje o co mi chodzi. Wtedy moze lepieje sie dogadamy.
Robisz takie na wymiar ??
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.05.2013 09:04

To zdaje się ABS. Polistyren.

Jak masz formę to wszystko jest łatwe i pasuje :D

Już nie robię - przebranżawiam się :)
I tak, żeby ładnie spasować, lepiej podjechać z samochodem bezpośrednio do wykonawcy.
Nieduża firma reklamowa zajmująca się produkcją POS i obudów do maszyn powinna ci to zrobić.

Nieduża, bo duża albo cię spławi, albo zażąda jak za zboże :D
No, chyba, że mają wolne moce produkcyjne, to na pewno gwarantują jakość wykonania, ale poszukałbym jednak kogoś od obudów.
Oni mają opanowane gięcie, łączenie i wszystkie dodatki do takiego przedsięwzięcia i raczej gwarantują dokładność wpasowania i kształtu - przy obudowach to bardzo wymagana opcja.

Pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone