Re: ON...ONA(str.28)...
napisał(a) piekara114 » 10.03.2014 22:19
Oglądamy małe dzieła sztuki -gondole i gondolierów, patrzymy na Canal Grande, ale pora ruszyć się dalej - idziemy w lewo...
Tłum ludzi (przez małą przestrzeń) jest jeszcze większy. Naszym celem jest
Most westchnień (Ponte dei Sospiri) łączący Pałac Dożów z nowymi więzieniami poza Kanałem. Przez most prowadzono skazańców do cel, gdzie mieli odsiedzieć swój wyrok. Jest to jeden z najbardziej znanych mostów w całej Wenecji.
Ilość turystów i ogromy upał nie zachęcają do dalszego spaceru, nie takie miałam założenie, ale cóż... Zawracamy na Piazzettę.
Piazzetta to przestrzeń pomiędzy Pałacem Dożów, gmachem Liberii i bokiem Bazyliki. Wielkie monolitowe kolumny tuż nad samym zalewem zostały przywiezione w XII w. z Lewantu. Są one zwieńczone symbolizującymi miasto posągami św. Teodora i św. Marka. Piazzetta od najdawniejszych czasów była miejscem uroczystości państwowych, w których brali udział wszyscy Wenecjanie. Tu żegnano i witano floty, organizowano wielkie manifestacje, zabawy karnawałowe, a także egzekucje publiczne. Te ostatnie odbywały się na specjalnym podwyższeniu ustawianym między dwiema kolumnami. Po powstaniu Liberii Piazzetta przybrała charakter monumentalny, bo zniknęły liczne tu poprzednio stragany, sklepiki mięsne i piekarnie.Marek jest, ale Teodor na zdjęcie się nie załapał
Dla mnie najważniejszy na Piazzetta budynkiem jest Pałac Dożów, a za raz po nim wieża:
Campanila to 96-metrowa budowla, która stoi w miejscu gdzie Plac łączy się z Piazzettą. Za pomocą windy można udać się na jej szczyt by obejrzeć panoramę miasta i Plac z góry. Na górnym balkonie widać tłum ludzi, na schodach do wejścia widać tłum ludzi, przed schodami także tłum ludzi. Przyjemność wyjazdu kosztuje 8 euro.
Campanila została wzniesiona w IX w i początkowo była latarnią morską i wieżą obronną. Wieża była kilkakrotnie podwyższana, aż w końcu przekształcono ją w dzwonnicę. Campanila zbudowana jest z cegły, ozdobiona wyprofilowanymi oknami, z otwartą dzwonnicą i wysoką kopułą zwieńczoną złocistym aniołem.W 1912 roku wieża runęła i odbudowano ją w tymże roku dokładnie taką samą. Campanila mieści 5 dzwonów św. Marka: największy wybijał godziny początku i końca pracy, najmniejszy było słychać, kiedy ogłaszano wyrok śmierci, dzwon Pregadi wzywał senatorów do Pałacu Dożów.Wyjazd na szczyt zostawiam na później. Najpierw w planach jest wejście do Bazyliki...