Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ON...ONA(str.28)... i ONA (str.32)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CROnikiCROpka
Cromaniak
Re: ON...

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 25.06.2013 09:20

Agapi może organizować wieczorki literackie :)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 25.06.2013 13:05

To nam Agapi nie odpocznie... ;)

Piekara-zapomnialas, ze moj Tomaszek w kuchni panuje ! :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.06.2013 15:23

Basiulinek napisał(a):Piekara-zapomnialas, ze moj Tomaszek w kuchni panuje ! :)

Jakżebym mogła zapomnieć, przecież jest na liście płac i to jej pierwszej :D
piekara114 napisał(a):
piekara114 napisał(a):• szef Kuchni – T. od Basiulinki
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 25.06.2013 20:34

czekor68 napisał(a):
No to jest szansa - wyjeżdżam z Mlini 9 - będę się za Tobą rozglądał ... :D :papa:

Ty zapewne w tych apartamentach z Vlahem biesiadujesz w pierwszy dzień nigdzie sie nie bedziemy wybierac poza plażą wiec się spotkamy :D :papa: :papa:

Tym razem nie u Vlaha :( Wyjazd wyszedł niespodziewanie, Vlaho nie ma wolnych miejsc :( Jadę "w ciemno" jak za starych dobrych czasów ... :D

piekara114 napisał(a):Pan M. stwierdził, że jak kilka dni poczekacie, to my ze 2 dni wcześniej wyjedziemy i możemy się u Vlaho spotkać :D Tylko skąd wziąć tyle urlopu :?:

Poczekać nie da rady :D Moi współpodróżnicy( sprawcy wyjazdu ) :D 11 lipca muszą być w pracy, a jedziemy jednym autem ... :D :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.06.2013 19:04

Trzeba w końcu jechać i zobaczyć tego Księcia….

W czasie pierwszego spaceru po NASZYM kompleksie postanawiamy, że następnego dnia jedziemy na wycieczkę. Kierunek: północ. Jest dobrze :D

Rano jak to rano. Szykujemy się i jedziemy. Zgodnie z sugestiami z forum wypatruję żółtą tabliczkę, aby nie ominąć wjazdu pod górkę. Już jest i i już jest niezbyt szeroka droga...
Obrazek

Niektórzy straszyli, że wyjazd mrozi krew w żyłach…. :roll: 8O Przyjemnie nie było, dla mnie za wąsko i co chwila jakaś stromizna z mojej strony. A ja już widzę jak staczamy się w dół wprost na Jadrankę, huk i nie możemy się wydostać z auta, bo pasy trzymają.
Ale na szczęście nikogo nie mijaliśmy, spaść nie spadliśmy i dało radę. Przejeżdżamy wioskę Bosankę (to ją Krzysiu ma ustawiona jako cel) i jesteśmy na szczycie. Tak, tak niektórzy pewnie się już domyślili, jesteśmy na szczycie Srđ – czyli w miejscu najpiękniejszej panoramy na Księcia. Parking darmowy, a raczej kilka miejsc.

I jak się Książę prezentuje? Rewelacyjnie :hearts:
Obrazek
Obrazek

Oglądamy i patrzymy na zbroję Księcia. A jest na co popatrzyć :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opowiadam synowi, że obejrzymy zbroję Księcia z bliska i wejdziemy na Basztę Minceta - nie wiedziałam, ze później moje opowieści i obietnica się na mnie zemszczą :lol: Ale tak to już jest, dzieci są bardzo pamiętliwe

I jeszcze część mieszkalna
Obrazek

Obrazek

W budynku górnej stacji kolejki są zdjęcia kolejki sprzed, tuż po wojnie i z okresu odbudowy. Ja zrobiłam dwa, akurat podjechała kolejka i grupa się spora wysypała i też te zdjęcia chciała oglądać :twisted:
Obrazek

Obrazek

Kolejka działa do północy, a bilety dla całej rodziny są dość kosztowne

Na szczycie znajduje się kawiarnia. Kawka i taki widok to rewelacyjne połączenie. Szkoda, że nie piję kawki, ale widok i tak jest ok.
Obrazek

Moi Panowie zmęczeni upałem (mimo, że jest dopiero po 10 jest już ponad 30 stopni) siadają pod krzyżem i czekają, aż popstrykam zdjęcia - bo ja pstrykacz jestem :D
Obrazek

Idę jeszcze zobaczyć do muzeum wojny. Chciałam tam wejść (wejście chyba 40 i 20kn, jeśli się nie mylę, a mogę się mylić) i obejrzeć wystawę. W kasie pytam się ile trwa oglądanie i otrzymuję informację, że minimum 40 min – rezygnuję. Mamy jeszcze plan na dziś, może następnym razem się uda.

Panowie już chłodzą auto, a na parkingu pojawiają się kolejny zwiedzający. I to jaki:
Obrazek

Wzgórze z dołu prezentuje się tak
Obrazek

Wsiadam do auta, bo jeszcze trochę kilometrów przed nami. Trzeba obejrzeć jeszcze dziś giermków mojego Królewicza
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 26.06.2013 20:30

Lepiej późno niz wcale, dlatego również melduję się :D .
Ehhh z bólem serca zauważyłem, że posada barmana jest już zarezerwowana ale może to i lepiej, bo cóż to za barman, który lubi skosztować tego lub owego :wink: .
Super relacja, przeczytana dzisiejszego wieczoru jednym tchem.

Pamiętam, że w drugiej połowie lat 80-tych byliśmy z rodzicami w kompleksie Kupari. Oczywiście i niestety jako plażowicze, a nie jako goście hotelowi, gdyż były to czasy, w których tego typu hotele oglądało się od wewnątrz tylko w serialach "Powrót do Edenu" albo w "Dynastii". Na wakacje oczywiście brało się radiomagnetofon Wilga, lornetkę rodem z NRD oraz walkmana Kajtek, bynajmniej nie po to, by umilić czas a raczej by spieniężyć :D .

Utkwiło mi w pamięci kilka rzeczy, po pierwsze dla chłopaka wyrwanego z komuny - może już nie tak głębokiej - Jugosławia zrobiła olbrzymie wrażenie, a kompleks Kupari spowodował, że buzia z wrażenia nie chciała się domknąć jeszcze przez jakiś czas. Oprócz tego - co najważniejsze :D - za hotelem Pelegrin w kierunku Dubrovnika była zlokalizowana chyba jakaś plaża naturystów, co dziwnym trafem również wryło się w moją pamięć ;-).

Nie przynudzam i nie zaśmięcam wspaniałej relacji.

Aaaaa i gdyby była jakaś ciepła posadka, która łączyłaby obowiązki barmana z możliwością degustacji w rozsądnych ilościach, to naturalnie jestem do dyspozycji od zaraz ;-).

P.S.
Zdjęcia Dubrovnika świetne :-)
Ostatnio edytowano 26.06.2013 20:32 przez luk006, łącznie edytowano 1 raz
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 26.06.2013 20:31

piekara ładny ten książę wygląda z góry :D
....chyba sobie go obejrzę 8 lipca ,jak plany się nie zmienią :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.06.2013 10:23

Do tej pory żałuję, że będąc tak blisko nie pojechałem na Srd.
To jest ten moment kiedy ten żal narasta...

:(

Pozdrawiam
Olisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 27.06.2013 10:44

Jacek S napisał(a):Do tej pory żałuję, że będąc tak blisko nie pojechałem na Srd.
To jest ten moment kiedy ten żal narasta...

:(
Pozdrawiam

ja też nie i żałuję, ale to zawsze jest dobry powód, żeby wrócić i odwiedzić Dubrovnik i wzgórze Srd. :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 27.06.2013 11:08

To już wiem gdzie pojechać w tym sezonie, żeby nie żałować ;-)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.06.2013 12:19

O tak, jeśli kiedykolwiek będziecie w okolicy koniecznie wjedźcie na górę Srd. Naprawdę warto. Niesamowite widoki, Dubrovnik nabiera innego wymiaru...a droga wcale nie jest taka straszna :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2013 12:37

Rzeczywiście super widok i WARTO. :D :D
Książę z tej perspektywy jest całkiem inny,widać jego ogrom i można odjąć go całościowo wzrokiem, czego nie ma z perspektywy ulic.
Moje zdjęcia też nie oddają w całości jak miasto pięknie komponuje się z wybrzeżem i okolicznymi wysepkami
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 27.06.2013 14:12

<Aaaaa i gdyby była jakaś ciepła posadka, która łączyłaby obowiązki barmana z możliwością degustacji w rozsądnych ilościach, to naturalnie jestem do dyspozycji od zaraz ;-).>

Złóż podanie o barmana w basenowym barze, jeśli ciebie ktoś posądzi o "podpijanie" to powiesz, że to fale w basenie :oczko_usmiech: :hut:

A mi marzy się etat "Hotelowego Instruktora sNurkowania"...

:papa:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 27.06.2013 20:50

luk006 napisał(a):Ehhh z bólem serca zauważyłem, że posada barmana jest już zarezerwowana ale może to i lepiej, bo cóż to za barman, który lubi skosztować tego lub owego :wink: .
...................
Aaaaa i gdyby była jakaś ciepła posadka, która łączyłaby obowiązki barmana z możliwością degustacji w rozsądnych ilościach, to naturalnie jestem do dyspozycji od zaraz ;-).

Spoko - posadą mogę się podzielić :D Pracujemy na zmiany: 12 godzin pracy/12 godzin degustacji :D
Może być :?: :D :papa:
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 27.06.2013 21:32

Dwa razy w Dubrovniku, a SRD nie zaliczony (był w planach w ubiegłym roku, ale z koleżanką pociągnęły nas uliczki, nasi panowie patrzyli na nas z politowaniem). Fakt, było gorąco, ale my musiałyśmy poczuć klimat wnętrza miasta. ONI: Chcecie to latajta... i statecznym krokiem po głównej ulicy posuwali. Widoki kapitalne, więc muszę zaliczyć!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

ON...ONA(str.28)... i ONA (str.32) - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies