maroncin napisał(a):Witam. Wybieramy sie we czworke do Omis, prosił bym o odpowiedz na pare pytan.
Witaj. My z ekipą 05.09 wybieramy się z Lublina w okolice Omisia.
maroncin napisał(a): Jak najlepiej dojechac z Lublina do Omis? jak wyglada cena autostrad.(ponieważ wybieramy sie po raz pierwszy i nie mam pojęcia ile moze kosztowac przejazd)
Ja pojadę na Rzeszów, potem przez Ożenną na Bardejów, Słowacja z ominięciem autostrad, potem Węgry z winietą i Chorwacja z autostradami. Całość kosztów szacuję na jakieś 1 500 zł w obydwie strony.
maroncin napisał(a): Jakie pieniadze ze soba zabrac? zł, euro, kuny? czy moze płacic karta(bank WBK, jezeli to ma znaczenie)
Jeśli chodzi o pieniądze to biorę 200 kun na start, Euro do zapłaty za kwaterę za całą resztę będę płacił kartą. Jeśli chodzi o Twój bank najlepiej zadzwoń na infolinię, dowiesz się się wszystkiego jak przewalutowują i jaką biorą prowizję.
maroncin napisał(a):Co warto zwiedzic w okolicach Omis i w samym miescie?
Omiś to super miejsce, starówka ma niepowtarzalny klimat, w okolicy Split, Trogir, trochę dalej Dubornik, Bol, Mostar, park narodowy Krka. Jest co oglądać.
maroncin napisał(a):I oczywiscie ceny, czy sa duzo wyzsze niz ceny w Polsce?
Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam. Marcin
Ceny,zależy o co pytasz. Mięso, sery, wędliny, ryby sporo droższe niż w Polsce. Ale ogólnie nie ma tragedii. Jakiś czas temu wakacje spędziłem nad Bałtykiem i nie powiem żebym wydał jakoś mniej. Poza kosztami dojazdu oczywiście.