napisał(a) kiikaaa » 19.07.2015 18:50
p_tt napisał(a):kiikaaa powiesz nam coś więcej o miejscowości Dugi Rat? Jakiej wielkości mieścina, jak jest ze sklepami, czy jest gdzie wieczorem wyjść? Są jakieś busy/ autobusy do Omiś?
Wg mnie to dosyć spokojna mała miejscowość, jest kilka knajpek (nie jadłam tam, więc nic nie polecę, a napoje wszędzie podobne ^^) w tym kilka przy samej plaży, jeśli chodzi o sklep/piekarnię - w odległości 500-600m od naszego domu można było znaleźć. W samym centrum widziałam kilka budek z pamiątkami, akcesoriami do pływania, kościół, pocztę, Konzum. Przy naszym domu była piękna plaża (żwirkowo-kamienista), zdarzało się, że nie było nikogo w promieniu 30-50m
, szczególnie rano. Popołudniami i w weekend było już trochę większe zaludnienie. (Na szczęście nie tak jak w Omisiu - tam nie było gdzie ręcznika rozłożyć, prawie jak nad Bałtykiem:) ) Jeśli ktoś ceni sobie spokój, znajdzie jakiś zakątek dla siebie. Byliśmy pierwszy raz w Chorwacji, więc troszkę podróżowaliśmy po wybrzeżu, ale swoim samochodem - dlatego też, jeśli chodzi o autobusy, to nie pomogę. Siedząc na plaży można było co jakiś czas zobaczyć pędzące autobusy (SPLIT-OMIS), ale szczegółów nie znam. Na przystankach nie było żadnych rozkładów (z ciekawości zerknęłam).