Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Omis-Nemira 2011 - case study

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.07.2011 19:16

Czekamy na dalszy ciąg 8)
artmal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artmal » 02.07.2011 05:47

ale N coś wcale niepodobna do el quapo :D :) :wink: :lol:
gosiulek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiulek » 02.07.2011 09:50

zasiadłam, wczytałam się i ...... cisza :roll:
czekam na ciąg dalszy :mrgreen:
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 02.07.2011 13:10

Może młoda śpi, albo rąbnęła staremu komputer 8)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 02.07.2011 13:18

Ja też już jestem, sama jakoś nie mam natchnienia aby zaczać realcję :(
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 02.07.2011 13:49

CinnamonGirl napisał(a):Ja też już jestem, sama jakoś nie mam natchnienia aby zaczać realcję :(

smutno Ci Cinnamon'ku :cry: ? Wakacje się chociaż udały? (sorki... głupie pytanie :oops: :wink: )
CROissanty
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROissanty » 02.07.2011 14:05

anielicanatka, co proponujesz? :lol:
mimik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mimik » 02.07.2011 17:21

To i ja poczytam bo zapowiada się wielce interesująco :D
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 02.07.2011 18:27

CinnamonGirl napisał(a):Ja też już jestem, sama jakoś nie mam natchnienia aby zaczać realcję :(

O nie... Cynamonowa - nie rób mi tego! :) a ja tak na nią czekam - jako, że hvarska :)

... na ciąg dalszy tej relacji też oczywiście czekam :lol:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 04.07.2011 08:02

Ciągu dalszego...ciąg dalszy..,
Czyli..."kasa płynie niczym rzeka, nieustannie..."

Nie wiem, czy Szanowni Czytelnicy zdajecie sobie sprawę, ale owa relacja jest tzw. "prologiem"; w dalszym ciągu siedzę w PL i obserwuje pięknie polskie lato, spływające deszczem po szybie.

Ale, ale...jak na prolog przystało należałoby napisać słów kilka o przygotowaniach i całej tej magicznej otoczce związanej z planowaniem i - co tu ukrywać - oczekiwaniem urlopu.

Zatem przygotowania do wyjazdu do czeskiej Pragi czas zacząć. Nie to nie pomyłka, zanim skosztujemy chorwackiego Karlovacko, pod koniec lipca upijać - przepraszam upajać :lol: - się będziemy Złotym Bażantem, mam nadzieję z widokiem na Most Karola.
Skąd ta Praga - zapytacie. A ja odpowiem - Z Group'ona. :wink: Żal było nie wykupić.
O tym jak było i czy Group'on nas nie orżnął, napiszę pod koniec lipca.

Wracając do meritum, znaczy się do sedna, nurtu główniego, itd., itp...padło pytanie - skąd inąd trafne i potrzebne - jakim autem jedziemy do HR? Odpowiedź byłaby prosta i jedyna z możliwych - największym oczywiście - gdyby nie drobny fakt, iż oba auta którymi dysponujemy to Opel Astra III kombi.
Różnice? - zapytacie. Kosmetyczne ja odpowiem:
- czarna/srebrna (punkt dla srebrnej, mniej się nagrzewa),
- 125km/110km (punkt dla czarnej, mocniejsza co przy komplecie i box'ie ma znaczenie)
- ksenon/H7 (kolejny punkt dla czarnej, oświetlenie istotna sprawa)
- szyby zwykłe/szyby przyciemnianie (punkt dla srebrnej, przyjemniej jest widzieć i nie być widzianym)
- 2xgniazdko 12v/4xgniazdko 12v (punktuje srebrna, ale tylko dlatego że lubię majsterkować i dołożyłem 2 szt., w końcu do czegoś trzeba podpiąć CB i navi)

...i wiele mniejszych różnic, które w żaden sposób nie wyłaniają zwycięzcy.

Na dzień dzisiejszy Pragę "robimy" czarną, a dalej...się zobaczy.

Pod znakiem zapytania stoi skład 2 części naszego zespołu - tego który ma podróżować Fusionem. O i A spodziewają się Wojtka, a RO pomimo początkowego entuzjazmu, coś kręcą nosami. O i A z E poczynili już spore inwestycje wyjazdowe i widzę, że pomimo ciąży są zdecydowani. Prawdopodobnie pojedzie tylko tata O :?

A jeżeli o inwestycjach mowa, wrócimy do tekstu Liroy'a z podtytułu tego odcinka i listę kolejnych zakupów. Dodam, że nie lubie płacić za marketing i markę, zatem zakupy są raczej z tych dobrze zaplanowanych i przemyślanych, a nie będących efektem "owczego pędu" za Maxi-Cosi, czy innym Maclarenem. Marek, nie podaję żeby nie wywołać niepotrzebnej dyskusji - bardziej sprytni dojdą do nich sami.
- fotelik
Obrazek

- wózek
Obrazek

- łóżeczko turystyczne
Obrazek

- siatka na drobiazgi między fotele (o niebo ładniejsza niż ta na zdjęciu)
Obrazek

W kolejce czekają:
- organizer na fotel - wiadomo, buteleczki z herbatkami, wilgotne chusteczki, jakaś "awaryjna pielucha" muszą być pod ręką
- lodówka - tu kwestia pozostaje otwarta.
- nowe akumulatorki do aparatu

"To do":
- odebrać zamówione paszporty - tak nawiasem mówiąc paszport ze zdjęciem dla 6miesięcznego malucha to chyba jakiś debil wymyślił.
- zamówić EKUZy
- wybrać ubezpieczenie Assistance i medyczne

Nie chcąc tracić Waszego cennego czasu :wink: od razu zapowiadam, że kolejny odcinek powstanie jak przygotowania postąpią kilka kroków i wyklaruje się sytuacja z O i A oraz RO. Sama relacja, też raczej będzie z tych innych: będzie to, czego bardzo mi brakuje w relacjach na cro.pl - a więc zdjęć "z drogi".
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 04.07.2011 08:47

El_quapo
Witaj.
Widzę,że jak zwykle doposażasz i podnosisz...
Czekam także na c.d.
Pozdowienia dla RO i dla Was.
PZDR.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 05.08.2011 12:11

4. Praha, Prague, Praga - czyli: "Granice wytrzymałości" (aka. Vertical limit) i "Zmęczenie materiału" (aka. Pushing Tin) w jednym

Z pełną premedytacją do relacji chorwackiej dorzucam w gratisie wycieczkę do czeskiej stolicy. Wycieczka jest bowiem ostatnim epizodem przed wyjazdem do HR a.d. 2011. Stanowi test granicy wytrzymałości ludzkiej :wink: i wytrzymałości maszyny, które w trasie po PL łączą się w jedność jak kompani niedoli.

Pewnego piątkowego ranka, pakujemy zatem czarną, tatową asterkę, której dzień wcześniej założyliśmy plecak na plecki (to box), zainstalowaliśmy fotel prezesa (to fotelik Nelki) i powiesiliśmy firanki w oknach (to osłony p.słoneczne). Do HR będziemy zatem śmigać moim sreberkiem.

Pakowanie poszło b.dobrze, ale należy pamiętać że 4 dni w Pradze, to nie 2tyg. w HR. Pocieszam się tylko, że do HR zabierzemy ciuchy "letnie", które zajmują mniej miejsca, a wózek dla Neli będzie spacerówką-parasolką, a nie jak w przypadku Pragi jej dużą wersją, na dużych kołach.

Wyjazd planowany z Wwy na godzinę 04:00 dochodzi do skutku z 35min. opóźnieniem, co w przypadku jazdy z 7mcznym bąkiem uważam za sukces.

Jakie mamy opcje trasy? Cóż w zasadzie żadne, wobec czego na pierwszy ogień idzie rozbebeszona "Gierkówka" aż do Piotrkowa, a potem się zobaczy...Pierwszy odpoczynek przypadł na stację przed Cz-wą. Niestety z racji lejącego od Piotrkowa deszczu, 14*C i braku na stacji czołowego producenta paliw przewijaka, przerwę musieliśmy powtórzyć w McD w Częstochowie, co mocno zaniżyło średnią prędkość. Wybraliśmy opcję Cz-wa, Opole, Nysa, Kłodzko, Kuudowa-Nahod, H.Kralove, Praga. O tym jak kiepski był to wybór przekonalismy się już za Cz-wą. Droga wąska, wyboista, jakieś szczątkowe obwodnice przez większe miasteczka i deszcz...ciągle i bez przerwy deszcz.

Dzidź spisywał się nad wyraz dzielnie, nam za to puszczały nerwy, bo 22lata po transformacji jesteśmy w czarnej d00pie jeżeli chodzi o drogi, kulturę kierowców na drodze i w eterze. ODcinek od Opola do Kłodzka to poligon i ser szwajcarski w jednym. O dziwo stan dróg po przekroczeniu granicy nie uległ diametralnej poprawie i jeszcze ok 20km po Czechach tłukliśmy się po marnych nawierzchniach. Nelka, która do tej pory zachowywała się dzielnie, zaczęła trochę marudzić, więc porzuciliśmy myśl doturlania się do Pragi bocznymi drogami i wpadliśmy na autostradę. 90km zleciało jak z bicza strzelił i pomyśleć że gdyby u nas były chociaż S-ki to cała trasa zajęłaby nam 8h a nie 12h.

Do Kłodzka dotarliśmy ok. 12:40, co daje nam 438km w 8h, czyli ok.54km/h średnia z 2 krótkimi postojami. Dramat!

wstaje dzień nad rozbebeszoną "Gierkówką"

Obrazek

zatwardzenie na "Gierkówce"
Obrazek
Obrazek[/img]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 05.08.2011 12:22

el_guapo napisał(a):... jakim autem jedziemy do HR?

Czyli mając jedno auto, mieliśmy jeden kłopot mniej :lol:

pzdr :wink:
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 05.08.2011 16:03

Czekam na relację z niecierpliwością---Wyjeżdżamy ok. 20-22 sierpień. Właśnie nie wiemy dokąd--Do tej pory myąlałem o Podacy k.Gradać,ale żona mówi że za daleko do "centara". I usłyszałem o Nemirze/2-3km promenadą do Omiś,a plaże wyglądają zachęcająco. Jak nie zdążysz z relac. to poproszę o zdjątka na privat
MichałK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichałK » 05.08.2011 19:33

leoligot napisał(a):Czekam na relację z niecierpliwością---Wyjeżdżamy ok. 20-22 sierpień. Właśnie nie wiemy dokąd--Do tej pory myąlałem o Podacy k.Gradać,ale żona mówi że za daleko do "centara". I usłyszałem o Nemirze/2-3km promenadą do Omiś,a plaże wyglądają zachęcająco. Jak nie zdążysz z relac. to poproszę o zdjątka na privat

super wybór - Nemira mnie zachwyciła
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Omis-Nemira 2011 - case study - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone