Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Omis i okolica - co warto zobaczyć

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Omis

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2012 20:52

Ok .ale jesteś za bardzo szczegółowy , rok temu pojechaliśmy z żoną i dziećmi na Hvar i co 2 km stał dziadek lub babcia przy domu ze swoimi wyrobami , parę z nich zwiedziliśmy i wiem jak robią rakiję od a do z .Rakija ma 40 procent , alkohol na "łyżeczce" spala się powyżej 60 stopni , wiem bo roblem bimber ,rakije robią z winogron lub z fig także żadna mi nowość , Co jak co ale na ALKOHOLU sie znam.
Użytkownik usunięty
Re: jedno jest pewne , u nich jest non stop kolejkaOmis

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2012 21:03

I jeszcze jedno , na początku alei w Omisiu , za rzeką rakiję sprzedają dwie starsze kobitki , wszystkie rodzaje , gruszkowe , figowe itp .Własna produkcja ( widzieliśmy ze szwagrem na własne usta ) pierwsza liga , jadę w piątek 10.08 , wpiszę na forum dokładny adres , u nich jest non stop kolejka , w innych "butikach " z alkoholem pusto .
polecam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.08.2012 22:58

SENIOR, diabeł tkwi w szczegółach. Nie kwestionowałem, że się nie znasz na chorwackich trunkach. Wielu czyta ten wątek i nie każdy wie, że są różne smaki, zapachy i rzecz jasna jak wszędzie różna jakość (chrzczone) i co do jakości, to jak na rakiję 40% to troszkę wydaje mi się mało. Swoją drogą, jak sprawdzasz procenty? Rakija od gospodarza do którego jeździłem zawsze cała się spalała, więc musiała mieć sporo więcej niż 40%.
Tomasz.mos
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.mos » 06.08.2012 07:45

WItam serdecznie,

Dziekuje wam wszystkim za odpowiedzi.
Cieszy mnie że połączenia autobusowe są tak częte i w kilka miejsc mozna dojechać. :D

Pamiętacie może jakie ceny były w restauracjach , w barach za wynajem sprzętu wodnego w tym sezonie.
Chcemy z żona wynając małą łudkę i popłynąć sami na Barać myślicie że to dobry pomysł. :?:

Wiadomości o Proszkach i Rakiji równiez bardzo przydatne. :D

Pozdrawiam.
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 06.08.2012 08:16

SENIOR napisał(a):I jeszcze jedno , na początku alei w Omisiu , za rzeką rakiję sprzedają dwie starsze kobitki , wszystkie rodzaje , gruszkowe , figowe itp .Własna produkcja ( widzieliśmy ze szwagrem na własne usta ) pierwsza liga , jadę w piątek 10.08 , wpiszę na forum dokładny adres , u nich jest non stop kolejka , w innych "butikach " z alkoholem pusto .
polecam

SENIOR od 12.08 jesteśmy w Lokvie Rogoznicy, będę miała wifi, rzuć namiar na tę rakiję jak sprawdzisz adres w Omisiu :mrgreen:
Pozdrawiam i udanego urlopu :papa:
Grochiczko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grochiczko » 08.08.2012 00:19

SENIOR napisał(a):I jeszcze jedno , na początku alei w Omisiu , za rzeką rakiję sprzedają dwie starsze kobitki , wszystkie rodzaje , gruszkowe , figowe itp .Własna produkcja ( widzieliśmy ze szwagrem na własne usta ) pierwsza liga , jadę w piątek 10.08 , wpiszę na forum dokładny adres , u nich jest non stop kolejka , w innych "butikach " z alkoholem pusto .
polecam

W takim razie z niecierpliwością czekam na namiary na "dwie starsze kobitki" :)
Tomasz.mos
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.mos » 08.08.2012 07:11

Grochiczko napisał(a):
polecam

Witam serdecznie,

Ja również czekam na namiary na dwie Babinki :o
jeżeli będzie to możliwe to poprosze o ceny jakie są obecnie w Omis
jedziemy z żona 30 sierpnia i jestem ciekaw jak sa w tym roku ceny.
Z góry dziękuję za te informacjie,
dzięki nim będe wiedział ile EUR zabrać ze sobą

Pozdrawiam i miłego urlopu życzę. :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2012 21:16

Grochiczko napisał(a):
polecam

noooooooono , już was lubię , ze względu na mój profil pracy muszę zabrać laptop a do Chorwacji , na pewno napiszę o co kaman . jadę jutro z Częstochowy około 16.00 , jak tylko przyjadę to spiszę dokładny adres i , no co , łączmy swoje wątroby . Ale jest tak , w Omisiu przechodzisz przez pasy , za mostem w głąb kamienic i już prawie jesteś.Jest tam super dlatego , że kobitki dają do spróbowania różne rodzaje Rakiji .... i co , kupujesz wszystko bo zarąbany jesteś na maxa , dlatego lubię te kobitki , a gadane maję zajeb .... , znają "wszystkie" języki , oczywiście po rakiji .
Grochiczko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grochiczko » 10.08.2012 19:33

Tylko nie wspominaj, że w późniejszym terminie przyjedzie klientela bo jeszcze ceny podniosą ;P
Grochiczko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grochiczko » 13.08.2012 16:41

Udało się coś ustalić ? :):)
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 13.08.2012 20:50

Jesteśmy już w Lokvie, więc również przyłączam się do prośby o namiar :lol: :mrgreen: :papa:
szpaqu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpaqu » 16.08.2012 08:54

Ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Jestem właśnie w Omis i rozglądam się za jakąś fajną knajpką z owocami morza ale nic nie widzę, w każdej obok krewetek, muli i innych pyszności widnieją kotlety, pizze i kebaby.
Czy to taki charakter kuchni czy źle szukam ? Może ktoś był i może coś polecić ?

P.S. ceny krewetek na bazarze rybnym kształtują się od 100 Kn za b.małe do 300 Kn za średnie - "trochę" więcej niż przewidywałem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2012 08:58

W tych uliczkach na starówce od groma jest tych knajpek...pamiętam, że byłem tam w restauracji, gdzie były same owoce morza ale nie oszukujmy się - w każdej restauracji starają się urozmaicić menu bo wówczas nie będą mieli ruchu...nie każdy lubi robale i wyobraź sobie sytuację, że Ty chcesz kalmary a żona robali nie lubi - ta akurat knajpa z samymi robalami nie wchodzi w rachubę :wink:
szpaqu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpaqu » 16.08.2012 10:06

a powiedz jeszcze czy wchodziliście, wjeżdżaliście na ten zamek na szczycie góry jeżeli tak czy warto i którędy ?
asiula75
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiula75 » 16.08.2012 10:39

Co do rakiji. To stoi Pan przed pocztą od strony rzeczki na straganie i zaprasza obok na wyśmienitą gruszkówkę, wiśniówkę i rakiję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Omis i okolica - co warto zobaczyć - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone