Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Omis i okolica - co warto zobaczyć

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2012 12:15

DZIĘKI ZA IFO. POKLIKAM SOBIE . TAK WYSZŁO ,ŻE MOI ZNAJOMI TAM JAM JADĄ ( DWIE RODZINY) I MUSZĘ TAM GDZIEŚ SIĘ WBIĆ , RAZEM WESELEJ NO I WĄTROBĘ MOŻNA PRZEĆWICZYĆ :D
winetu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) winetu » 27.07.2012 12:41

Langkami napisał(a):5. Park Narodowy Krka, Szybenik albo Trogir (Tutaj mam dylemat, które miasto wybrać, które jest bardziej atrakcyjne?)

IMO Trogir jest takim bardziej sztandarowym przedstawicielem. Takim z tych "must see". Jest trochę lansu, wypasionych, kosmicznych jachtów, do tego z listy UNESCO. Szybenik IMO z tego powodu jest mniej wypucowany i taki bardziej swojski (choć miasto większe). Generalnie co byście nie wybrali to będziecie zadowoleni. Próbowałem trochę porównać te miasta tutaj:

forum/viewtopic.php?t=29900&postdays=0&postorder=asc&start=30
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 27.07.2012 12:59

SENIOR napisał(a):DZIĘKI ZA IFO. POKLIKAM SOBIE . TAK WYSZŁO ,ŻE MOI ZNAJOMI TAM JAM JADĄ ( DWIE RODZINY) I MUSZĘ TAM GDZIEŚ SIĘ WBIĆ , RAZEM WESELEJ NO I WĄTROBĘ MOŻNA PRZEĆWICZYĆ :D

Ja bym omiskiej na Ciovo nie zamienił ale w kupie siła :wink:

Wyłącz "Caps Lock", bo krzyczysz :!: :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2012 05:20

Soory z capslokiem , nie wiedziałem . Ale powiem Ci ,że chyba jak zwykle masz rację z riwierą Omiską , jak trochę ochłonąłem z żoną to popatrzeliśmy na you tubie na Slatine i oprócz dużej plaży nic tam nie ma.To nie dla nas , odwiedzimy znajomych ze dwa razy gdzieś po drodze i tyle.Trzymamy się planów które były ustalone wcześniej , wszystkiego po trochu , musimy zaliczyć Medjugorie i coś tam jeszcze , a na Ciovo to wysuszymy się na plaży .pozdrawiamy
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 29.07.2012 08:18

Każdy decyduje sam gdzie i z kim. To Twoje wakacje, Ty za nie płacisz.
Są zwolennicy Ciovo i miłośnicy takich widoków :roll: :wink:
Pozdrav
Tomasz.mos
Podróżnik
Omis

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.mos » 03.08.2012 14:28

Witam wszystkich serdecznie :D ,

Mam pytanie do osób, które przebywają lub ostatnio odpoczywaly w Omisz-u
Wybieram się tam z żona na 14 od 30 sierpnia
Chciałbym zapytać o ceny w miescie te w restauracjach i miejscowych sklepikach :?: ,
Jakich banków są tam oddziały :?: ponieważ chce wymienić euro za kuny.
Jakie są wasz wrażenia z tego miejsca :?:
Czy ktoś z was miał wykupiny pobyt w Hotelu Brzet niedaleko Omisz-u :?: tam będziemy przebywac

Będe wdzięczny za wasze odpowiedzi :lol: .

Pozdrawiam
Tomasz.mos
Podróżnik
Omis

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.mos » 03.08.2012 15:17

Witam ponownie,

Przyponiało mi się jeszcze jedno warzne dla nas pytanie,
odnośnie autobusów w Omis czy ktoś poruszał sie Chrwackim PKS-em między miejscowościami np dp Splitu do Trogiru, Makarskiej.
My lecimy samolotem i chcemy poruszac się po chorwacji za pomoca autobusów a do blizszym miejsc roweroem w w promieniiu do 10 km pieszo

Pozdrawiam.
pasażer
Cromaniak
Re: Omis

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.08.2012 18:37

Tomasz.mos napisał(a):Mam pytanie do osób, które przebywają lub ostatnio odpoczywaly w Omisz-u ...

Qźwa, nie łapie się :evil:
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 03.08.2012 19:15

Tomasz.mos napisał(a):Witam ponownie,

odnośnie autobusów w Omis czy ktoś poruszał sie Chrwackim PKS-em między miejscowościami np dp Splitu do Trogiru, Makarskiej.
My lecimy samolotem i chcemy poruszac się po chorwacji za pomoca autobusów a do blizszym miejsc roweroem w w promieniiu do 10 km pieszo

Pozdrawiam.

Nie ma problemu z transportem - autobusy klimatyzowane - do Splitu praktycznie co godzinę a nawet częściej (busy), przystanek jest koło straży, portu i przy wyjeździe z miasta koło kampingu jest dworzec autobusowy (jeżeli dobrze pamiętam). Rozkład naklejony na wiacie w kierunku Makarska, ale lepiej sprawdzić na stronie Promet-u http://www.promet-split. Jadac 60 -tką ze Splitu do Nemiry można spotkać tajnych kanarów chorwackich :D
Grochiczko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grochiczko » 04.08.2012 00:44

Może gdzieś już padło to pytanie, jednak zaryzykuje. Podpowie ktoś, gdzie w Omiś można dostać prawdziwą rakiję i prosek ? A nie coś a'la...
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 04.08.2012 08:18

Grochiczko napisał(a):Może gdzieś już padło to pytanie, jednak zaryzykuje. Podpowie ktoś, gdzie w Omiś można dostać prawdziwą rakiję i prosek ? A nie coś a'la...

W którejś z uliczek starego miasta był sklepik z dość dobrymi trunkami. Wchodzi się w podwórko i punkt mieści się jakby w piwnicy. Trzeba patrzeć na szyldy. Rakiję i winko rozlewają na miejscu. Kupiliśmy tam tylko prosek i całkiem niezły 8) O dobrą rakiję trzeba zapytać gospodarza (powtórzę się - na targu to tylko ładne wazoniki) lub panie straganiarki kilka km od Omisza > klik :wink: hmmm... po takiej reklamie, w tym roku dziewczynom może brakować już ognistej wody :roll: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2012 17:31

Grochiczko napisał(a):Może gdzieś już padło to pytanie, jednak zaryzykuje. Podpowie ktoś, gdzie w Omiś można dostać prawdziwą rakiję i prosek ? A nie coś a'la...

wszędzie za rzeką między uliczkami jest kilka sklepików ,
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2012 17:35

Tomasz.mos napisał(a):Witam ponownie,

Pozdrawiam.

Miałem okazję raz jechać Omisz Split , 10 kun od osoby , busu pierwsza liga nie te z naszej zakopianki , 25 letnie "mercedesy"
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.08.2012 08:25

pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.08.2012 08:38

SENIOR napisał(a):

wszędzie za rzeką między uliczkami jest kilka sklepików ,

O to chodzi aby rakija nie była "jak wszędzie". Próbowałem z targowiska (wylałem do zlewu), ze sklepików, od przydrożnych straganiarzy, jednak najlepsza zawsze pochodziła od gospodarza, który sprowadzał ją od kolegi mającego pole winogron pod BiH w okolicach Imotski. Delikatnie wyczuwalny zapach winogron lub fig (rakija od smokava). Spala się na łyżeczce do końca :wink:
Mimo, iż w tym roku do niego nie jadę, to zamówienie zostało złożone :roll: :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Omis i okolica - co warto zobaczyć - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone