Jak na osiem dni to "FULL WYPAS".Jeżeli nastawiona jesteś głównie na zwiedzanie to plan jest do wykonania.
Moje plany zazwyczaj ewoluują w trakcie i wychodzi zupełnie inaczej niż zakładałem.
pozdrawiam
miłego wypoczynku
Langkami napisał(a):Sporo tu było pisane na temat Omis itd. W skrócie miejsce wypadowe na zwiedzanie naprawdę doskonałe, same położenia tego miasta-miasteczka jest wręcz bajeczne. Jednak jeśli wybierasz się tam z rodziną i myślicie też o wypoczynku to niestety plaże i czystość wody w tym miejscu pozostawia wiele do życzenia. Jedyna radość z tego że już w niedalekich okolicach po sąsiedzku zaczniesz odkrywać to co w Dalmacji jest najlepszego. Koniecznie odwiedź Brelę i spacer po jej wspaniałej promenadzie mmmmmmmm to przysłowiowa wisienka na torcie. Dalej Makarska i te inne sprawy. Wycieczki statkiem na wyspy jest tego całe mnóstwo wiec o takie rzeczy się nie martw. Co do ruin i wierzy nad Omisiem i starego miasta to wszystko dasz radę zobaczyć w czasie jednego popołudnia.
Najgorsze, że im więcej czytam tym trudniej mi się zdecydować co wybrać, żeby nacieszyć oczy i odpocząć. Wybieramy się tylko na 8 dni do Chorwacji i nie ma możliwość, żeby wszystko zobaczyć, co budzi mój niedosyt. Jest tyle pięknych miejsc w samym sercu Dalmacji, że szkoda po prostu je pominąć.
Myślałam, żeby wybrać:
1. Jeziora Plitwickie
2. Split - Pałac Dioklecjana
3. Omis, rafting (ruiny, twierdza)
4. Sveti Jure - Biokovo, Makarska wieczorem
5. Park Narodowy Krka, Szybenik albo Trogir (Tutaj mam dylemat, które miasto wybrać, które jest bardziej atrakcyjne?)
6. Dubrownik (Może ktoś wie ile kosztuje przejazd autobusem z Omisu?)
7. Makarska (lub Brać-Bol, Havar, Biszevo. Ale wyspy sobie chyba odpuszczę, bo i tak nie ma możliwości, żeby zobaczyć wszystko)
8. Brela (Wcześniej był Omis, lub rejs po Parku Narodowym Kornati, ale po zobaczeniu zdjęć Breli stwierdziłam, że to chyba jednak będzie lepsza alternatywa).
Niestety nie zobaczę Imotski, a szkoda bo bardzo chciałam i wielu innych przepięknych miejsc. Nie do końca jestem przekonana czy dokonałam dobrego wyboru? Może coś pominęłam...?
Viniu napisał(a):Z Omisia polecam wyprawę autem do Konoby Kremenko w Svinisce... wjazd należy do bardziej ekstremalnych ale warto. Tylko trzeba wcześniej telefonicznie zarezerwować miejsce, bo ot tak z ulicy nie wpuszczają...
consett0805 napisał(a):...Dubrovnik to grzech być już tak blisko i nie zobaczyć, ale no waśnie ale. To zostawił bym sobie na następny raz z rezerwacja apartamentu bliżej tej perełki. Bo Dubrownik to nie na jeden dzień go trzeba powąchać za dnia i w nocy, wierz mi na słowo ciasne ciemne uliczki dają nie zapomniane wrażenie.
I tu na Twoim miejscu zamienił bym Dubrownik np na Trogir dostaniesz w pigułce to co czeka cie w Dubrowniku.
Dla osłody i odpoczynku zafunduj sobie jednak wypad na jedną z wysp jest to całodniowa wycieczka połączona z poczęstunkiem i niejednokrotnie z dużą ilością % jest czas na plażowanie i zwiedzenia. Osobiście polecam wypad na Złoty Róg (na ten temat poczytaj sobie)
To tyle
pasażer napisał(a):Z Omisza do Dubrovnika daleko nie jest. (przypominam o Zielonej Karcie na przejazd przez BiH)
consett0805 napisał(a):Ambitny plan, ale nadal nie wiemy czy to urlop rodzinny czy też Ty z kimś nastawieni jesteście na realizacje tego planu?
pasażer napisał(a):Jeziora Plitvickie w drodze do lub z Chorwacji. Inne zwiedzanie bym ograniczył do części na południe od Omisza (Mostar, Dubrovnik, Ston, do Korculi z fish-picniciem).
KRKA, Split, Trogir i jego okolice zobaczyć ewentualnie przy pobycie w Rogoznicy tudzież Primosten.
Potter napisał(a):Bardzo proszę o kontakt użytkownika consett0805
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pasażer napisał(a):consett0805 napisał(a):Wow
nooo...
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne