Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Omis i okolica - co warto zobaczyć

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 03.07.2012 07:16

Jak na osiem dni to "FULL WYPAS".Jeżeli nastawiona jesteś głównie na zwiedzanie to plan jest do wykonania.
Moje plany zazwyczaj ewoluują w trakcie i wychodzi zupełnie inaczej niż zakładałem.

pozdrawiam
miłego wypoczynku
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.07.2012 09:25

Langkami, Jeziora Plitvickie w drodze do lub z Chorwacji. Inne zwiedzanie bym ograniczył do części na południe od Omisza (Mostar, Dubrovnik, Ston, do Korculi z fish-picniciem).
KRKA, Split, Trogir i jego okolice zobaczyć ewentualnie przy pobycie w Rogoznicy tudzież Primosten.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.07.2012 09:31

Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 03.07.2012 11:25

Z Omisia polecam wyprawę autem do Konoby Kremenko w Svinisce... wjazd należy do bardziej ekstremalnych ale warto. Tylko trzeba wcześniej telefonicznie zarezerwować miejsce, bo ot tak z ulicy nie wpuszczają...
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 03.07.2012 11:33

Langkami napisał(a):
Sporo tu było pisane na temat Omis itd. W skrócie miejsce wypadowe na zwiedzanie naprawdę doskonałe, same położenia tego miasta-miasteczka jest wręcz bajeczne. Jednak jeśli wybierasz się tam z rodziną i myślicie też o wypoczynku to niestety plaże i czystość wody w tym miejscu pozostawia wiele do życzenia. Jedyna radość z tego że już w niedalekich okolicach po sąsiedzku zaczniesz odkrywać to co w Dalmacji jest najlepszego. Koniecznie odwiedź Brelę i spacer po jej wspaniałej promenadzie mmmmmmmm to przysłowiowa wisienka na torcie. Dalej Makarska i te inne sprawy. Wycieczki statkiem na wyspy jest tego całe mnóstwo wiec o takie rzeczy się nie martw. Co do ruin i wierzy nad Omisiem i starego miasta to wszystko dasz radę zobaczyć w czasie jednego popołudnia.

Najgorsze, że im więcej czytam tym trudniej mi się zdecydować co wybrać, żeby nacieszyć oczy i odpocząć. Wybieramy się tylko na 8 dni do Chorwacji i nie ma możliwość, żeby wszystko zobaczyć, co budzi mój niedosyt. Jest tyle pięknych miejsc w samym sercu Dalmacji, że szkoda po prostu je pominąć.
Myślałam, żeby wybrać:
1. Jeziora Plitwickie
2. Split - Pałac Dioklecjana
3. Omis, rafting (ruiny, twierdza)
4. Sveti Jure - Biokovo, Makarska wieczorem
5. Park Narodowy Krka, Szybenik albo Trogir (Tutaj mam dylemat, które miasto wybrać, które jest bardziej atrakcyjne?)
6. Dubrownik (Może ktoś wie ile kosztuje przejazd autobusem z Omisu?)
7. Makarska (lub Brać-Bol, Havar, Biszevo. Ale wyspy sobie chyba odpuszczę, bo i tak nie ma możliwości, żeby zobaczyć wszystko)
8. Brela (Wcześniej był Omis, lub rejs po Parku Narodowym Kornati, ale po zobaczeniu zdjęć Breli stwierdziłam, że to chyba jednak będzie lepsza alternatywa).
Niestety nie zobaczę Imotski, a szkoda bo bardzo chciałam i wielu innych przepięknych miejsc. Nie do końca jestem przekonana czy dokonałam dobrego wyboru? Może coś pominęłam...?

Ambitny plan, ale nadal nie wiemy czy to urlop rodzinny czy też Ty z kimś nastawieni jesteście na realizacje tego planu? Ok Brela jak najbardziej to nie podlega dyskusji zacznij od dzielnicy Jakirusa to pierwsza głęboko na dole od strony Omisia tam zaczyna sie wijąca i chyba jak do tej pory najpiękniejsza promenada jaką miałem okazje spacerować możesz nią dojść do Baska Voda blisko 10km masz na zapierające dech zatoczki , widoki, knajpki gwarne centrum itd. Tam powąchasz i zobaczysz prawdziwą Dalmację. Co ważne w dzielnicy Jakirusa przy samym początku promenady jest zacieniony parking, gdzie można zostawić auto o ile pamiętam na cały dzień około 20-30 kun. Nie jestem pewien po prostu tam mieszkałem więc auto miałem pod apartamentem.
Jeziora Plitvickie tu też nie podlega dyskusji to zwiedza się w drodze na lub z wakacji, a jeśli lubisz-lubicie długie spacery sugeruje spędzenie tam całego dnia czyli z noclegiem gdzieś na odcinku 20km przed lub za parkiem (znajdziesz go bez problemu).
Omiś masz na miejscu wiec dla tego skrawka starego miasta i najbliższej okolicy wygospodarujesz czas na miejscu.
Makaraska to tez prawie punkt obowiązkowy (ale zaznaczam w sezonie jest tam gwarno, ale i tez znaleźć można spokój) za miastem w kierunku Dubrownika jest jedna z bajeczna plaża.
Dubrovnik to grzech być już tak blisko i nie zobaczyć, ale no waśnie ale. To zostawił bym sobie na następny raz z rezerwacja apartamentu bliżej tej perełki. Bo Dubrownik to nie na jeden dzień go trzeba powąchać za dnia i w nocy, wierz mi na słowo ciasne ciemne uliczki dają nie zapomniane wrażenie.
I tu na Twoim miejscu zamienił bym Dubrownik np na Trogir dostaniesz w pigułce to co czeka cie w Dubrowniku.
Dla osłody i odpoczynku zafunduj sobie jednak wypad na jedną z wysp jest to całodniowa wycieczka połączona z poczęstunkiem i niejednokrotnie z dużą ilością % jest czas na plażowanie i zwiedzenia. Osobiście polecam wypad na Złoty Róg (na ten temat poczytaj sobie)
To tyle
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.07.2012 13:55

Viniu napisał(a):Z Omisia polecam wyprawę autem do Konoby Kremenko w Svinisce... wjazd należy do bardziej ekstremalnych ale warto. Tylko trzeba wcześniej telefonicznie zarezerwować miejsce, bo ot tak z ulicy nie wpuszczają...

...hen wysoko,wysoko pod samiuskim niebem :roll:

plus obowiązkowy film:
http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ma ... ina/165563
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.07.2012 14:17

consett0805 napisał(a):...Dubrovnik to grzech być już tak blisko i nie zobaczyć, ale no waśnie ale. To zostawił bym sobie na następny raz z rezerwacja apartamentu bliżej tej perełki. Bo Dubrownik to nie na jeden dzień go trzeba powąchać za dnia i w nocy, wierz mi na słowo ciasne ciemne uliczki dają nie zapomniane wrażenie.
I tu na Twoim miejscu zamienił bym Dubrownik np na Trogir dostaniesz w pigułce to co czeka cie w Dubrowniku.
Dla osłody i odpoczynku zafunduj sobie jednak wypad na jedną z wysp jest to całodniowa wycieczka połączona z poczęstunkiem i niejednokrotnie z dużą ilością % jest czas na plażowanie i zwiedzenia. Osobiście polecam wypad na Złoty Róg (na ten temat poczytaj sobie)
To tyle

Z Omisza do Dubrovnika daleko nie jest. (przypominam o Zielonej Karcie na przejazd przez BiH) Można wyruszyć około 7.00-8.00 rano i czasu na zwiedzanie wystarczy. Przed zachodem słońca wejść na mury aby zobaczyć efekt pomarańczowych dachów, a przed wieczorem wjechać obowiązkowo na górę SRD 8O

Wycieczkę do Bol (Złty róg) i do Jelsy zamieniłbym na picnic z lodami w Splitskiej :oczko_usmiech:

parking w Dubrovniku

:arrow: Fish Picnic - Skąd najlepiej na Rivierze Makarskiej :wink:
Langkami
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Langkami » 03.07.2012 22:44

pasażer napisał(a):Z Omisza do Dubrovnika daleko nie jest. (przypominam o Zielonej Karcie na przejazd przez BiH)

Dzięki, akurat to umknęło mojej uwadze.

consett0805 napisał(a):Ambitny plan, ale nadal nie wiemy czy to urlop rodzinny czy też Ty z kimś nastawieni jesteście na realizacje tego planu?

To wyjazd ze znajomymi. Na razie to bardziej pomysły na ciekawe spędzenie czasu, a co wyjdzie okaże się pewnie na miejscu. Bo wszystkie plany podlegają weryfikacji w rzeczywistości. Lubimy aktywnie spędzać czas, ale też chcielibyśmy odpocząć. Ja uwielbiam planować, nie lubię mieć poczucia straconego czasu. :wink:

pasażer napisał(a):Jeziora Plitvickie w drodze do lub z Chorwacji. Inne zwiedzanie bym ograniczył do części na południe od Omisza (Mostar, Dubrovnik, Ston, do Korculi z fish-picniciem).
KRKA, Split, Trogir i jego okolice zobaczyć ewentualnie przy pobycie w Rogoznicy tudzież Primosten.

Jeziora Plitwickie planuje właśnie zobaczyć w drodze do Omisu. Część południową niestety mogę ograniczyć tylko do zobaczenia Dubrownika w przeciągu jednego dnia ze względu na odległość z Omisu w tamte rejony. Nie ma sensu jeździć codziennie aż tak daleko szczególnie, że bardzo dużo ładnych rzeczy do zwiedzenia/zobaczenia jest bliżej. Także Mostar, Ston, Krokula innym razem. Trogir i Primosten chciałabym zobaczyć. Ale mogę wybrać tylko jedno miasto przy pobycie w Krka tego samego dnia Szybenik albo Trogir (i tutaj właśnie nie wiem, które miasto wybrać?) Primosten z tego co widzę po zdjęciach, też jest na prawdę bardzo ładną miejscowością. Ten filmik ze Splitskiej jest super, przepiękne widoki! Już się nie mogę doczekać wyjazdu do Chorwacji. Rafting jak i Brela plus spacer promenadą do Baska Voda bezapelacyjnie wybierzemy. :D A Dubrownik chcemy ze względu na to, że uchodzi za "perłę Adriatyku" i chcielibyśmy zweryfikować te informacje przekonując się na własnej skórze. :P Nie sądziłam, że aż tak drogie są te parkingi.

Ostatnio znalazłam informacje w przewodniku "Pascala", że do twierdzy Starigard Fortica prowadzą drogowskazy z centrum - dojście (a częściowo także dojazd samochodem) ulicą Vangrad i dalej ul. Put Borka.

Z Breli turyści zmotoryzowani mogą się wybrać na wycieczkę do miejscowości Zadvarje przy drodze nr 39, wspinającej się serpentynami na zbocza masywu Biokovo. W Zadvarje można zobaczyć wodospad Gubavica na rzece Cetina. Prowadzi do niego dróżka z miejscowości (ok. 500 m; trzeba skręcić w lewo przy drogowskazie). Wracając na wybrzeże, warto się zatrzymać przy punkcie widokowym (vidokovać) koło ostrego zakrętu (stoi na nim kapliczka z dużym białym krzyżem). Swietnie widać stąd m. in. dolinę rzeki Cetiny.

A w Omisie kościół farny przy Trgu sv. Mihovila, Świętego Ducha (crkva sv. Duha), Świętego Piotra (crkvica sv. Petra) w przysiółku Priko na prawym brzegu Cetiny, muzeum, baszta Fosal. Tutaj można zobaczyć zdjęcia miasteczka - http://worldbook.pl/album/476/Omi%C5%A1 ... rat%C3%B3w
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.07.2012 13:11

Bardzo proszę o kontakt użytkownika consett0805
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 04.07.2012 13:28

Potter napisał(a):Bardzo proszę o kontakt użytkownika consett0805
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Tak? Napisałem na ten adres.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 04.07.2012 18:28

Langkami, jeżeli będziecie w Plitvicach to szkoda czasu na KRKA ("dupy nie urywa"). Dzień zleci (pobyt krótki macie) a przy tym cena biletu nie mała. Powyżej 100kn! Po JP Krka tylko rozczaruje.. Po KRKA zdążycie zjeść lody w Trogirze (znalezienie parkingu plus korki trochę czasu zmarnują) i trzeba będzie wracać - autostradą lub magistralą na której przed Omiszem zastaniecie korki. Rejon Trogiru przy pobycie w Omiszu bym darował szczególnie, że piękniejsze wybrzeże pod sv Jure.
dzień:
1. odpoczynek na miejscu
2. fish-picnic na Brac z Omisza
3. Sv Jure i popołudnie w Makarskiej
4. wcześnie rano wyjazd do Dubrovnika aby po drodze zjeść owoce morza w Kapetanova Kuća w Ston
5. odpoczynek do południa w Omiszu i zakup biletów na rafitng dnia następnego NESTOS przy Cetinie...
popołudniu na obiad - pekę w konobie GALINAC nad Brelą i wieczór w Baska Voda - Brela
6. rafting
7. zakwasy po spływie :wink:
(na przykład)

Ps. Nie zapomnijcie spróbować burka :idea:
Pamiątki tańsze w BV lub na targu w Makarskiej, a aklohol kupować u miejscowych a nie w sklepie. . . . trunki u straganiarzy można kupić jak komuś zależy na ładnym wazoniku. . . .
Tak wygląda targ w Omiszu > klik.

Aby się nie odwodnić poczytaj o płynach wymienionych w temacie > Celina? Stanici? Omis? prosze o rade. :roll: :oczko_usmiech:

Z browarów Ożujsko, a najlepiej ciemnego Tomislava, natomiast dla pań lemoniady tj. Piva Radler - Ožujsko limun i jabuka, Karlovačko limun, Pan limun, Union limun, grejp i naranča, Favorit limeta i grejp, te Osječko limun. :wink:

Ps2. Omiš > Omisz.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 04.07.2012 22:51

Wow :D
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.07.2012 09:21

consett0805 napisał(a):Wow :D

nooo... 8) :wink:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 05.07.2012 11:57

pasażer napisał(a):
consett0805 napisał(a):Wow :D

nooo... 8) :wink:

Pięknie, ale nie zapominaj że to są ich wakacje. Taki plan dla kogoś kto jedzie pierwszy raz za duże wyzwanie. Mają mało czasu i w zasadzie to co w koło komina, z małym wyjątkiem starczy. Posmakują, powąchają i daje głowę że będą chcieli wrócić i sprawdzić więcej. 8)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.07.2012 14:38

consett0805, to żaden ambitny plan, którym notabene nie trzeba się sugerować. W swoim mieli więcej. Odradziłem daleką i dla mnie bezsensowną wyprawę do KRKA Szybenika i do Splitu aby właśnie skupili się na wybrzeżu pomiędzy Omiszem a Makarską (tak chcieli), gdyż jak wiadomo w samym Omiszu plaża niezbyt komfortowa (woda zimna przez wpadającą Cetinę plus parkujące statki - zapach spalin) i gdybym sam widział tylko Omisz to drugi raz Chorwacji bym nie wybrał.
Sami z okolic Omisza jeździliśmy na wieczory do Baska Voda. Rafting mają na miejscu i fish-picniki również z Omisza choć sam pływałem na picnici z Makarskiej. Ciężko było rano wstać ale mimo wszystko było warto, szczególnie popłynąć na Korculę, do której autem z Omisza na jeden dzień bym się nie wybrał.
Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Omis i okolica - co warto zobaczyć - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone