napisał(a) gratkorn » 01.02.2006 14:47
Na końcu Omisia - tam gdzie kończy się kamping Galeb - a zaczyna Ducze, jest szeroka piaszczysta plaża z tamaryszkami. Z tej plaży jest przejście kanełem burzowym pod Jadranką do domów - ja wybrałam dom w drugiej linii dlatego nie miałam problemów z hałasem. W strojach kąpielowych wychodziliśmy z apartamentu i szliśmy prosto na plażę, na której można było wypożyczyć łóżka. Knajpa na plaży była tańsza niż przy drodze!!!
Na kampingu (na który wszyscy legalnie wchodzą przez dziurę w ogrodzeniu) znajdują się prysznice na plaży (chociaż zasolenie w Omisiu jest dużo mniejsze niż np. w Makarskiej), my wogóle nie płukaliśmy się z soli, na kempie jest plac zabaw dla dzieci,trampoliny, korty tenisowe, boisko do siatki, do kosza, jest program animacyjny dla dzieci i aerobik dla dorosłych. Są też : 1 piwiarnia, 1 sklep, 1 restauracja, 4 - 5 sanitariatów, szkoła windesurfingu + wypożyczalnia - wszystko ogólnodostępne dla każdego - nikt nie pyta czy się jest z kampingu czy z "miasta"
Nasz czterolatek był zachwycony plażą piaszczystą chociaż kamienie to jego żywioł - ale niestety nie do opanowania - podczas pobytu i kąpieli w Makarskiej - musieliśmy się stamtąd zbierać bo maluch był tak zafascynowany rzucaniem kamieni do wody, że musieliśmy cały czas przy nim stać i uważać żeby nie uderzył kąpiących się ludzi.
Następny plus Omisia (jeśli chodzi o dzieci - bo dla dorosłych to raczej minus), to bardzo długo jest płytko i nawet te strachliwe maluchy mogą się bez ograniczenia taplać nie tylko 0,5 m od brzegu.
Zaraz przy kampingu jest piętrowy Studenac.
Generalnie Omiś to świetna baza wypadowa na wycieczki na północ i południe jak również fantastyczne miejsce dla maluchów, które lubią robić błotko
- tak jak mój misiek.
Dalszej części Ducze również nie polecam - pomijając fabrykę - to miasteczko na drodze - dosłownie !!!
Niestety nie mogę wstawić zdjęć bo nie mam cyfrowego aparatu, ale na konkretne życzenie podam adres apartamentu. Gospodarze to bardzo mili ludzie - ich sąsiedzi również - pojechaliśmy w ciemno (VI/05) i nie było żadnych problemów ze znalezieniem apartamentu.
Pozdrawiam M.onika