malwinkaTa1 napisał(a):Drodzy Forumowicze,
w tym roku po raz pierwszy wyruszam z rodziną do Chorwacji. Wybraliśmy miejscowość Omis. Mam kilka pytań, być może ktoś będzie umiał mi odpowiedzieć, bo był
Przede wszystkim czy w miasteczku są popularne w Europie markety typu Lidl, Aldi, Netto ?
Jakiej wielkości jest miasteczko - do jakiego miasta w Polsce można by porównać?
Czy w miasteczku jest kilka plaż (wejść do morza) jak nad Bałtykiem i czy jest tłoczno?
Jak wygląda sytuacja z obiadami? Jaki jest średni koszt obiadu w restauracji ? Czy ceny są porównywalne do cen nad Bałtykiem?
Może polecacie jakieś miejsca szczególnie? Co warto zobaczyć? Czytałam o kolejce linowej - warto ??
Będę wdzięczna za każdy wpis
malwinkaTa1 napisał(a):A jak jest na plaży? czy jest ona kamienista ? kupować buty do wody ?:)
Tomasz32 napisał(a):Omiś jest piękny:-) ... Plaże są albo publiczna albo przy drodze ale tam jest strasznie wąsko i szybko robi się głęboko więc dla dzieci nie polecam, albo kawałek dalej są już takie fajne kameralne zatoczki w zależności kto co lubi...my wolimy te kameralne a jest ich tam sporo a najlepsza za hotelem Brzet w kierunku Stanici.
doctor77 napisał(a):Tomasz32 napisał(a):Omiś jest piękny:-) ... Plaże są albo publiczna albo przy drodze ale tam jest strasznie wąsko i szybko robi się głęboko więc dla dzieci nie polecam, albo kawałek dalej są już takie fajne kameralne zatoczki w zależności kto co lubi...my wolimy te kameralne a jest ich tam sporo a najlepsza za hotelem Brzet w kierunku Stanici.
Czy dobrze rozumiem, że chodzi o plażę przy Ośrodku Brzet ? właściwie chyba 4 razy byliśmy w Omis i w tym roku ponownie tam jedziemy, zawsze jeździmy na plaże pod ośrodkiem Brzet i jak do tej pory uważaliśmy ją za najładniejszą na Chorwacji może nie byliśmy w bardzo wielu innych miejscach ale wszystkie inne plaże w odwiedzonych miejscowościach nie były tak piękne jak ta, nie mówiąc już o okolicach Puli czy też Novigradu gdzie po prostu przeżyliśmy szok szukając czegoś co można nazwać plażą.
Czy też może kawałek dalej jest jakaś ładniejsza lub też są gdzieś za winklem urokliwe zatoczki ?
doctor77 napisał(a):Tomasz32 napisał(a):Omiś jest piękny:-) ... Plaże są albo publiczna albo przy drodze ale tam jest strasznie wąsko i szybko robi się głęboko więc dla dzieci nie polecam, albo kawałek dalej są już takie fajne kameralne zatoczki w zależności kto co lubi...my wolimy te kameralne a jest ich tam sporo a najlepsza za hotelem Brzet w kierunku Stanici.
Czy dobrze rozumiem, że chodzi o plażę przy Ośrodku Brzet ? właściwie chyba 4 razy byliśmy w Omis i w tym roku ponownie tam jedziemy, zawsze jeździmy na plaże pod ośrodkiem Brzet i jak do tej pory uważaliśmy ją za najładniejszą na Chorwacji może nie byliśmy w bardzo wielu innych miejscach ale wszystkie inne plaże w odwiedzonych miejscowościach nie były tak piękne jak ta, nie mówiąc już o okolicach Puli czy też Novigradu gdzie po prostu przeżyliśmy szok szukając czegoś co można nazwać plażą.
Czy też może kawałek dalej jest jakaś ładniejsza lub też są gdzieś za winklem urokliwe zatoczki ?
doctor77 napisał(a):Hmm mam nadzieję, że nie wyjdę na natręta ale czy chodzi o podejście ulicą Brzet bo chyba tak się ona nazywa w stronę Stanici czy po prostu jadąc z Omisu nie zjeżdżamy w dół w stronę morza a jedziemy kawałek dalej tak się składa, że 3 lata temu nagrałem filmik jak dojechać na plaże na którą uczęszczamy od paru lat, dla niecierpliwych od około 4:50 minuty dojedziemy do zjazdu w dół o którym wspomniałem i czy właśnie go mamy minąć i pojechać kawałek dalej czy też stąd gdzie zaparkowałem podejść przed siebie kawałek przed siebie ?
https://www.youtube.com/watch?v=Rbfgvro-YmU