Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Omiš - aktualności 2023

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak
Re: Omiś - aktualności 2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 31.07.2015 16:27

syla73 napisał(a):chciałabym spytać tych co byli lub są w omisu lub okolicach np .Duce, czy mozna jeszcze coś znaleźć jadąc w ciemno? planujemy jechać koło 10 sierpnia, w sumie to mam namiary na 2 apartamenty w Duce ale wiadomo tanio nie jest i dlatego pytam doświadczonych cromaniaków, i jeszcze odnośnie Duce czy droga przebiegająca przez miejscowość jest bardzo uciążliwa dla idących na plażę ? szukałam też w omisu ale nic nie znalazłam przez internet :(

Naprawdę chcecie parzyć sobie stopy jakąś czerwoną ziemią w Duce i mieć wszystko tym czymś ubrudzone? Proponuję zjechać z autostrady w Sestanovac. Poszukać kwatery w Pisaku. Na wieczorne spacery Brela w odległości 10km. Berli nie proponuję, bo dużo droższe kwatery.
W Pisaku trzeba liczyć schody na plażę ale zupełnie inny widok, woda... a Omis jest "fajny" ale tylko na zakupy!
Pisak będzie po drodze, zawsze zdążycie do Duce pojechać. Wiosek pomiędzy Omiszem a Pisakiem nie proponuję, bo tam już ciężko o kwaterę "w ciemno" będzie, niemniej można zapytać jeszcze w agencji Alujevic agencja-alujevic-prosba-o-aktualny-namiar-t26274.html lub zatrzymać się w Marusici, Mimice, Medici i zejść do kilku domów poniżej Jardanki. Może miejscowi sami wam coś znajdą.
pozdrav
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.07.2015 20:18

Rafal G-ce napisał(a):Mając do wyboru, oczywiście wybrałbym apartament po stronie morza.

Bardzo mało tam takich.
duce-omis-prosze-o-opinie-t21581.html
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 31.07.2015 22:07

pasażer napisał(a): Omis jest "fajny" ale tylko na zakupy!

A był wieczorem w starej części miasta? Spacerował przy zachodzie słońca po portowym wybrzeżu? Wszedł na Mirabelę wieczorem lub Forticę za dnia? Z raftingu korzystał? Z knajp nad Cetiną? Skoro się głosi taką opinię to wierzę, że tak było.. ;)

A skoro tak to czekam na przykład lepszej alternatywy, dla osób które niekoniecznie chcą spędzać czas na jakiejś pustelni.. ;)
syla73
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) syla73 » 31.07.2015 22:22

pasażer napisał(a):
syla73 napisał(a):chciałabym spytać tych co byli lub są w omisu lub okolicach np .Duce, czy mozna jeszcze coś znaleźć jadąc w ciemno? planujemy jechać koło 10 sierpnia, w sumie to mam namiary na 2 apartamenty w Duce ale wiadomo tanio nie jest i dlatego pytam doświadczonych cromaniaków, i jeszcze odnośnie Duce czy droga przebiegająca przez miejscowość jest bardzo uciążliwa dla idących na plażę ? szukałam też w omisu ale nic nie znalazłam przez internet :(

Naprawdę chcecie parzyć sobie stopy jakąś czerwoną ziemią w Duce i mieć wszystko tym czymś ubrudzone? Proponuję zjechać z autostrady w Sestanovac. Poszukać kwatery w Pisaku. Na wieczorne spacery Brela w odległości 10km. Berli nie proponuję, bo dużo droższe kwatery.
W Pisaku trzeba liczyć schody na plażę ale zupełnie inny widok, woda... a Omis jest "fajny" ale tylko na zakupy!
Pisak będzie po drodze, zawsze zdążycie do Duce pojechać. Wiosek pomiędzy Omiszem a Pisakiem nie proponuję, bo tam już ciężko o kwaterę "w ciemno" będzie, niemniej można zapytać jeszcze w agencji Alujevic agencja-alujevic-prosba-o-aktualny-namiar-t26274.html lub zatrzymać się w Marusici, Mimice, Medici i zejść do kilku domów poniżej Jardanki. Może miejscowi sami wam coś znajdą.
pozdrav

wybrałam duce ze względu na dziecko 3,5 letnie, a wiem że tam długo płycizna, w zeszłym roku byliśmy na Rabie w lopar i dla małych dzieci jak najbardziej odpowiednie plaża i woda, a że nie lubie 2 razy w to samo miejsce szukam czegoś podobnego, Duce pod względem lokalizacji tez wydaje mi się ciekaw bo blisko do Omisa, gdzie większość cromaniaków poleca... nie wiem jak wyglądaja plaże w Pisaku, czy jest łagodne zejsćie? nie musi być piasek ale też nie może bys że 3 metry od brzegu będzie głęboko :?
Majdan72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majdan72 » 01.08.2015 05:30

razpol napisał(a):
pasażer napisał(a): Omis jest "fajny" ale tylko na zakupy!

A był wieczorem w starej części miasta? Spacerował przy zachodzie słońca po portowym wybrzeżu? Wszedł na Mirabelę wieczorem lub Forticę za dnia? Z raftingu korzystał? Z knajp nad Cetiną? Skoro się głosi taką opinię to wierzę, że tak było.. ;)

A skoro tak to czekam na przykład lepszej alternatywy, dla osób które niekoniecznie chcą spędzać czas na jakiejś pustelni.. ;)

Byłem w Duče dwa razy z rzędu i chętnie tam jeszcze kiedyś wrócę. Omiš jest rewelacyjny (nie tylko na zakupy...) . Rafting, kanioning, Mirabela, Fortica, Staro Selo itd, itp
Pozdrav
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.08.2015 12:44

razpol napisał(a):A był wieczorem w starej części miasta? Spacerował przy zachodzie słońca po portowym wybrzeżu?

Romantyczny kolega bardzo :wink:

razpol napisał(a): Wszedł na Mirabelę wieczorem lub Forticę za dnia? Z raftingu korzystał? Z knajp nad Cetiną? Skoro się głosi taką opinię to wierzę, że tak było.. ;)

W telewizji śniadaniowej pokazywali :wink:

razpol napisał(a):A skoro tak to czekam na przykład lepszej alternatywy, dla osób które niekoniecznie chcą spędzać czas na jakiejś pustelni.. ;)

Trudniej poszukać fajnej "pustelni" niźli miasteczka typu Omisz. Ok. pokuszę się o porównanie - Trpanj. Z tym, że woda w Trpanj cieplejsza (brak ujścia rzeki). Targ rybny jest, plaża podobnie kamienista, klimat starych zabudowań jest, port jest. Ze względu na słońce Trpanj bym wybrał w mies. VI/VII. Z Trpanj blisko do U.Divna - 10km (lepsza plaża dla dzieci) lub wypady do Duby P. (plaża z otoczakami mniejszymi i większymi).
Do podziwiania widoków - Samostan. Do wskrabania się - sv.Ilija.
pozdrav
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.08.2015 13:05

syla73 napisał(a):wybrałam duce ze względu na dziecko 3,5 letnie, a wiem że tam długo płycizna, w zeszłym roku byliśmy na Rabie w lopar i dla małych dzieci jak najbardziej odpowiednie plaża i woda, a że nie lubie 2 razy w to samo miejsce szukam czegoś podobnego, Duce pod względem lokalizacji tez wydaje mi się ciekaw bo blisko do Omisa, gdzie większość cromaniaków poleca... nie wiem jak wyglądaja plaże w Pisaku, czy jest łagodne zejsćie? nie musi być piasek ale też nie może bys że 3 metry od brzegu będzie głęboko :?

13 km od Omisza, 2km przed Pisakiem
Załączniki:
IMG_6369.jpg
IMG_6385.jpg
IMG_6394.jpg
IMG_6396.jpg
syla73
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) syla73 » 01.08.2015 15:56

zdjęcia rewelacja, przemyślę to jeszcze...
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.08.2015 16:58

syla73 napisał(a):zdjęcia rewelacja, przemyślę to jeszcze...

To nie zdjęcia są rewelacyjne, a widok (z niektórych domów centralny) na Biokovo!
Załączniki:
P8010060.jpg
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.08.2015 17:21

razpol napisał(a):Wszedł na Mirabelę wieczorem ...

Godzina wykonania zdjęć z twierdzy 18:20 - liczy się już jako wieczór? :oczko_usmiech:
Załączniki:
2009_0720(086).jpg
2009_0720(110).jpg
2009_0720(114).jpg
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.08.2015 17:31

Aby nie przynudzać, jeszcze jeden - dla niezdecydowanych - ważny wtręt. Co do pór dnia. Na riwierze omiskiej słońce szybciej chowa się za zbocze - zacienione plaże, robi się chłodno. Na makarskiej obserwujemy zachód słońca praktycznie do końca.

lipcowa fotka z godziny 19.30

pozdrav
Załączniki:
IMG_5618.jpg
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 03.08.2015 07:28

Byłem po parę razy i w Omisu, i w Trpanj i na Divnej i w Dubie więc mam porównanie tego wszystkiego i nie tylko - stąd moje wcześniejsze pytania. ;)
Akurat w O. targ rybny jest, podobnie jak plaże piaszczyste i kamieniste - co kto woli, starych zabudowań i klimatu nawet nie ma co porównywać.
Tak czy owak uważam, że można tam porobić coś więcej niż tylko zakupy (a właściwie najwięcej w całej okolicy) - a z tego stwierdzenia wzięły się moje wątpliwości.. Pytanie jaki sens ma wprowadzanie ludzi w błąd?
Pozdrav :)
zuzaga
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuzaga » 03.08.2015 10:30

Byłem w Omiś i np. W Baśka Voda i jeśli chodzi o tłumy to dopiero właśnie w Baśce była masakra. Ludzie praktycznie leżeli wszędzie, przy kiblu, obok kibla. To co tam sie działo około 20 lipca to dopiero masakra, Omiś to uwierz mi pod względem wczasowiczów to pikuś.[/quote]

Zgadzam się w 100%. My noclegi mieliśmy w Stanici ale pojechaliśmy sobie raz na plażę zarówno do Omisia jak i do Baśki. W Omisiu wydawało mi się że jest bardzo dużo ludzi na plaży w porównaniu do naszej w Stanici, ale jak pojechaliśmy do Baśki to dopiero zobaczyłam co to są tłumy na plaży :D Ludź na ludziu :lol:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.08.2015 10:36

razpol nie będziemy się chyba licytować :wink: Sens ma pokazać inne zakątki i że nie trzeba się bać bardziej skalistych / stromych brzegów, nawet z dziećmi.
Plaża w Omiszu, a tym bardziej w Duce mnie nie przekonuje, a na plaży spędza się większość czasu. Plaże wybieram te mniejsze, kameralne z otoczakami (nie brudzą, niepotrzebne buty). Im dalej od Omisza, tym więcej widać morza. W samym Omiszu czuł bym się jak nad jeziorem. Dom kilka km od większej mieściny dla mnie/dla nas to optymalne rozwiązanie.
Nie zaprzeczam, że Omisz ma mało do zaoferowania - w końcu na omiskiej byliśmy nie raz i na pewno do Omisza znów wrócę, na zakupy :wink: Z atrakcji to rafting dla mnie był nr 1. Nie próbowałem jeszcze z ZipLine.

pozdrav
Załączniki:
259a44o.jpg
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 03.08.2015 13:50

zuzaga napisał(a):Byłem w Omiś i np. W Baśka Voda i jeśli chodzi o tłumy to dopiero właśnie w Baśce była masakra. Ludzie praktycznie leżeli wszędzie, przy kiblu, obok kibla. To co tam sie działo około 20 lipca to dopiero masakra, Omiś to uwierz mi pod względem wczasowiczów to pikuś.

Zgadzam się w 100%. My noclegi mieliśmy w Stanici ale pojechaliśmy sobie raz na plażę zarówno do Omisia jak i do Baśki. W Omisiu wydawało mi się że jest bardzo dużo ludzi na plaży w porównaniu do naszej w Stanici, ale jak pojechaliśmy do Baśki to dopiero zobaczyłam co to są tłumy na plaży :D Ludź na ludziu :lol:[/quote]

To widze ze w Stanici noclegowalismy w tym samym czasie. My tam bylismy od 12 do 24.07. A Wy?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne