Witam wszystkich chętnych do poczytania mojej relacji z tegorocznego wyjazdu do Chorwacji. Miejsce docelowe to Omiš. Termin od 7 do 15 czerwca 2014. Wczasy zostały wykupione już w grudniu zeszłego roku i od tego czasu zaczęło się nasze oczekiwanie na wyjazd. Zaczęłam szukać w internecie informacji na temat Omiš-u, ale nie jest tego zbyt wiele. Jakieś filmiki na You Tube, trochę informacji od cromaników na forum. Trafiłam na relację cromaniaka Damian78 o tytule "Omis 2013 - pierwszy raz w Chorwacji", z której wiele się dowiedziałam i pooglądałam trochę zdjęć z tej miejscowości. Ale wydaje mi się, że jak na razie Omiš nie cieszy się zbyt dużą popularnością.
Założenia były takie, żeby w tym roku poleniuchować na plaży, bowiem zeszły rok obfitował w dużą ilość wycieczek i wydawało nam się, że za bardzo to nie odpoczęliśmy. Ale plany planami, a życie pisze swój scenariusz, tak więc i tym razem wyszło jak zawsze, czyli dużo zwiedzania i aktywnego wypoczynku okraszonego plażowaniem. No ale cóż począć, kiedy się to kocha. Jak poleżę na plaży pięć minut, to już jest sukces. Zaraz wstaję, idę popływać, spaceruję, zbieram "skarby" na plaży, itp. Podziwiam ludzi, którzy potrafią godzinami się wylegiwać na słoneczku, przewracać z boku na bok i czerpać z tego prawdziwą przyjemność. Ale każdy ma inny charakter i podejście do życia. Każdemu co innego sprawia przyjemność. I dobrze, bo gdyby wszyscy byli tacy sami, to świat byłby zapewne bardzo nudny. Fajnie, jeśli nasi partnerzy są chociaż trochę do nas podobni w upodobaniach, wtedy można wiele rzeczy przeżywać wspólnie i pozostają potem wspaniałe wspomnienia. Tak jest w moim przypadku, bowiem mój mąż także nie przepada za plażowaniem, a za zwiedzaniem jak najbardziej.
Wracając do tematu przedstawię Wam plan naszego zwiedzania, żebyście byli zorientowani, czego się w tej relacji spodziewać.
1. Jeziora Plitwickie
2. Droga i przyjazd do Omiš-u
3. Omiš - spacerek do Konzumu
4. Omiš - plażowanie
5. Omiš - wejście na Twierdzę Mirabella
6. Rejs po Cetinie i Radmanove Mlinice
7. Hit wyjazdu - ZipLine - na udział w którym się odważyłam i z którego jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona. Wrażenia niesamowite.
8. Split - wzgórze Marjan
9. Split - Dzwonnica Sv. Duje
10. Split - zwiedzanie tam, gdzie nas nogi poniosły
11. Split - Westybul i występ Klapy
12. Split - Plaża Bačvice
13. Jedziemy do Makarskiej
14. Jeden dzień w Makarskiej
15. Omiš - wspinaczka na twierdzę Starigrad
16. Omiš Stare Miasto
17. Piaszczysta plaża w Omišu
Pomiędzy tymi głównymi punktami relacji postaram się poopisywać nasze spacerki po Omiš-u a
*Mewy
*Omiš - z dala od centrum
*Zachód słońca w Omišu
*Omiš w pięknych okolicznościach przyrody
*Ostatni wieczór w Omišu
Na końcu opiszę najmniej przyjemną część urlopu, czyli powrót z wakacji
Jednocześnie proszę o cierpliwość, bowiem moja relacja, podobnie jak ta z zeszłego roku, zobrazowana będzie filmikami, a ich obróbka jest jednak czasochłonna. Postaram się jednak zrobić filmiki w miarę szybko, bo czytałam na forum, że wielu z forumowiczów wybiera się w tym roku do Omiš-u i może moja relacja byłaby dla nich przydatna.