kibic hr napisał(a):Będziemy w lipcu w Baska Voda i z pewnością odwiedzimy Omis- to będzie nasz pierwszy raz w Chorwacji i już nie mogę się doczekać by to o czym czytam i co oglądam skonfrontować z rzeczywistością. Przy okazji Darku gdzie parkowaliście podczas wyprawy na Punta Rata w Breli.
Damian78 napisał(a):piekara114 napisał(a):A napisz jak wejść na ten góry zamek?
Bo w Omisiu byłam na tym dolnym, a jak zdecydujemy się na Brelę w 2014 to Omis odwiedzimy ponownie to i górny zamek by się zdobyło.
Idąc w górę rzeki od mostu po stronie starego miasta przechodzimy przez krótki tunel za którym jest parking. Kierujemy się w głąb parkingu, gdzie zaczyna się szlak przy drzewach i krzakach, na jakiejś rozwalonej budzie jest strzałka wskazująca szlak na zamek. Samo wejście na szlak jest zasłonięte bujna roślinnością i trzeba go poszukać, ja trafiłem przez przypadek na szlak zostawiając pewnego dnia samochód na parkingu. Podejście jest strome, lepiej w popołudniowych godzinach się wybrać by upał nie dawał się we znaki. By nie schodzić tą sama drogą idziemy szlakiem na południe, wzdłuż grzbietu góry na którym jest zamek i po około 200m schodzimy w prawo w dół, zakosami schodzimy w kierunku zabudowań miasta. Szlak kończy się za budynkiem straży pożarnej, w pobliżu portu i wyjścia ze starego miasta.
ur-arek napisał(a):Ja także przyłączę się do podziękowań za relację. Mam tylko pytanie - nie działają mi na pierwszych dwóch stronach "Obrazki". Kolejne odpalają się jako linki...ale też bez zdjęć. Czy pozostali czytelnicy też tak mają?
Wybieramy się za ....18 dni...a z pochwał wynika, że coś mnie minęło!
mervik napisał(a):ur-arek napisał(a):Ja także przyłączę się do podziękowań za relację. Mam tylko pytanie - nie działają mi na pierwszych dwóch stronach "Obrazki". Kolejne odpalają się jako linki...ale też bez zdjęć. Czy pozostali czytelnicy też tak mają?
Wybieramy się za ....18 dni...a z pochwał wynika, że coś mnie minęło!
...coś obrazki zniknęły
Powrót do Nasze relacje z podróży