Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ominięcie płatnego odcinka Banska B. - Zvolen

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 02.07.2008 09:37

Powiem tylko jeszcze że mam mapy 7.20 i tam dwupasmówka zaczyna się praktycznie w Banskiej.B a nie jak pokazuje ViaMichelin dopiero za. I jadąc 66 jedziemy lewym pasem (prawy pas wjazd na dwupasmówkę) i wjeżdżamy w miasto a tam już ulicą Sladkovicova wzdłuż płatnej. I mnej najwięcej w miejscu gdzie ViaMichelin pokazuje dwupasmówkę odbijamy w lewo dojeżdżając do drogi 69.
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 02.07.2008 09:50

Seavolv napisał(a):Powiem tylko jeszcze że mam mapy 7.20 i tam dwupasmówka zaczyna się praktycznie w Banskiej.B a nie jak pokazuje ViaMichelin dopiero za. I jadąc 66 jedziemy lewym pasem (prawy pas wjazd na dwupasmówkę) i wjeżdżamy w miasto a tam już ulicą Sladkovicova wzdłuż płatnej. I mnej najwięcej w miejscu gdzie ViaMichelin pokazuje dwupasmówkę odbijamy w lewo dojeżdżając do drogi 69.

Ja też mam 7.20 - gdy kazałem TT-owi ominąć drogi płatne nie pojechał w Sladkovicovą ale ok. 1200 metrów główną i na zjeździe 165 każe zjechać w prawo i przeciąć górą/dołem(?) dwupasmówkę i wjechać na Route 69.
Czy u Ciebie jest tak samo?
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 02.07.2008 10:10

Najlepiej wyznaczyć sobie tą trasę z Banskiej do Zvolena i włączyć prezentację i wtedy zorientujesz się czy prowadzi cie dołem/górą itp. Ale ogólnie miałem to samo TT nie uznaje jej jako płatnej, I tak jak napisałeś mam dokładnie to samo.
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 24.07.2008 11:53

Trzeba jeszcze pamiętać o odcinku omijającym Podzamok, bo jest to odcinek kilkukilometrowy drogi ekspresowej, na który też obowiązuje winieta. Według mnie nie warto oszczędzać na tej winiecie bo nie jest droga,a jak już ktoś szuka oszczędności to na atostradach zamiast jechać 160km/h niech pojedzie 120km/h, a będzie jeden bak paliwa do przodu (w jedną stronę).
misiek s
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiek s » 28.07.2008 10:16

Witam
Mam pytanie odnośnie ominięcia płatnych odcinków dróg na Słowacji.
Czy jadąc z Krakowa przez Chyżne do Budapesztu jest tylko do ominięcia jeden odcinek Bańska B. - Zvoleń czy jeszcze jakiś inny ?
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 28.07.2008 12:11

jak już wcześniej napisałem jest do ominięcia odcinek omijający Podzamok, jest to około 5-10 km do ominięcia.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 28.07.2008 14:15

Czy aby na pewno ten odcinek przy Podzamoku jest płatny? Wydaje mi się ze jest tam tablica, że jest niepłatny ale uciąć sobie nie dam ...
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 28.07.2008 16:20

sam_fischer napisał(a):A poza tym zwyczajnie wk...wia mnie fakt płacenia pepikom za parę kilometrów dwupasmówki...

Też jestem tego zdania. Chodzi o sam fakt, że za kilkanaście kilometrów trzeba zapłacić 300 koron. A komu z forumowiczów nie chodzi o pieniądze??? Jeśli tacy są to ja poproszę od dzisiaj po 10 zł od każdego napisanego przeze mnie posta. taki mój radosny postulat poprostu :lol: Podać numer konta???
A w dodatku łatwo się u nich pomylić i wjechać na autostradę bo w całej chyba Europie drogi krajowe oznaczone są zielonymi drogowskazami a autostrady niebieskimi a u nich jest odwrotnie stąd o pomyłkę nietrudno.
Oni (Czesi, Słowacy) to takie "cwane gapy"
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.07.2008 17:35

Wiła wianki napisał(a):
sam_fischer napisał(a):A poza tym zwyczajnie wk...wia mnie fakt płacenia pepikom za parę kilometrów dwupasmówki...

Też jestem tego zdania. Chodzi o sam fakt, że za kilkanaście kilometrów trzeba zapłacić 300 koron. A komu z forumowiczów nie chodzi o pieniądze??? Jeśli tacy są to ja poproszę od dzisiaj po 10 zł od każdego napisanego przeze mnie posta. taki mój radosny postulat poprostu :lol: Podać numer konta???
A w dodatku łatwo się u nich pomylić i wjechać na autostradę bo w całej chyba Europie drogi krajowe oznaczone są zielonymi drogowskazami a autostrady niebieskimi a u nich jest odwrotnie stąd o pomyłkę nietrudno.
Oni (Czesi, Słowacy) to takie "cwane gapy"

Ktoś tu chyba pomylił pojęcia... :) Winietkę nie kupuje sie na dany odcinek autostrady tylko na wszystkie drogi tego wymagające. To , że ktoś korzysta tylko z tak krótkiego odcinka to jego sprawa. Przecież przez okres obowiązywania może jeździć ile chce. Z tego punktu widzenia wychodzą Słowacy i Słoweńcy. Tylko , że my musimy im pozwolić robić w swoim kraju co nam sie podoba...
misiek s
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiek s » 28.07.2008 18:06

To jest chyba miejscowość Podzamcok między Zvoleniem a Krupiną ? Na Google Earth nie widać tam żadnej autostrady , no chyba że to jest droga szybkiego ruchu
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 28.07.2008 18:06

Lider16 napisał(a):Czy aby na pewno ten odcinek przy Podzamoku jest płatny? Wydaje mi się ze jest tam tablica, że jest niepłatny ale uciąć sobie nie dam ...

z tego co pamiętam jest tam tylko tablica "droga ekspresowa" więc obowiązuje na nią winieta, ale wydaje mi się że można ja bez problemu ominąć jadąc starą drogą.
misiek s
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiek s » 28.07.2008 18:17

edo napisał(a):
Lider16 napisał(a):Czy aby na pewno ten odcinek przy Podzamoku jest płatny? Wydaje mi się ze jest tam tablica, że jest niepłatny ale uciąć sobie nie dam ...

z tego co pamiętam jest tam tylko tablica "droga ekspresowa" więc obowiązuje na nią winieta, ale wydaje mi się że można ja bez problemu ominąć jadąc starą drogą.

Proszę o więcej szczegółów jak ominąć ten odcinek
miter
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miter » 29.07.2008 09:56

misiek s napisał(a):
edo napisał(a):

Proszę o więcej szczegółów jak ominąć ten odcinek

Nie ma potrzeby omijania tego odcinka, gdyż jest on bezpłatny ("bez uhrady"). Jeśli bardzo chcesz, wystarczy pojechać starą drogą- znaki na Oravsky Podzamok- przy okazji można zwiedzić piękny Zamek Orawski.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 29.07.2008 15:30

Sławomir Wocial napisał(a):Przecież przez okres obowiązywania może jeździć ile chce.

Sławek!
Po Słowacji to ja nie zamierzam jeździć sobie ot tak bo mam winetkę. Śłowacja jest dla mnie i wielu wielu innych TYLKO krajem tranzytowym w drodze do celu.

Sławomir Wocial napisał(a):Z tego punktu widzenia wychodzą Słowacy i Słoweńcy. Tylko , że my musimy im pozwolić robić w swoim kraju co nam sie podoba...

Ale nikt im tego nie broni 8O
Niech sobie robią co chcą a ja (i inni) mamy prawo robić tak jak nam jest wygodnie i racjonalnie.

Z poważaniem
...bez odbioru
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.07.2008 11:40

Jakoś nie słyszałem o winietkach dla tranzytowców i dla innych użytkowników. Każdy rząd wprowadza sobie to co uważa za stosowne i dobre dla swego kraju. Kupując winietkę masz prawo do swobodnego poruszania sie po drogach płatnych i z tego punktu widzenie wychodzi wprowadzający. A , że ktoś leci tranzytem to już jego sprawa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ominięcie płatnego odcinka Banska B. - Zvolen - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone