Chyba nie ma takiego tematu a nawet jeśli gdzieś ktoś napisał to straciło się w gąszczu postów.
Ze względu na zaawansowane budowy i zmieniające non stop przepisy u naszych sąsiadów ciężko czasem zorientować się która droga podlega opłacie a która nie. Jadąc np autostradą A1 w stronę HR możemy bez strachu wjechać do Rep. Czeskiej bez winiety,
aż do końca Ostravy możemy poruszać się bez winiety, możemy ją spokojnie zakupić na stacji benzynowej już na Czeskiej stronie.
Natomiast jadąc przez Cieszyn jeśli chcemy kierować się na Słowację to: obwodnica Cieszyna nie podlega winiecie, jest co prawda oznaczona jako droga expresowa ale nie ma żadnych innych tabliczek informujących o opłatach.
Ale kierując się w stronę Ćadcy - Mosty u Jablunkowa sąsiedzi Czesi wybudowali nową drogę expresową którą oznaczyli dodatkowo literką "M" co znaczy wg tego co się doczytałem MYTO czyli podlega opłacie/winiecie.
O ile jadąc od strony polski dość łatwo ją ominąć o tyle trudniej jest z drugiej strony, przy powrocie, trzeba odpowiednio wcześnie za granicą Słowacji zjechać na boczne drogi bo inaczej niechcący wpadniemy na drogę płatną.
Także jadąc na Zwardoń i dalej na Ćadcę wpadamy na granicy od razu na drogę płatną, sprawdziłem na słowackich stronach, jest ona objęta opłatą, jest to nowa droga expresowa, można ominąć starą drogą, ale jeśli jedziemy do HR to i tak musimy wykupić winietę, w tym przypadku musimy kupić ją już na granicy.
Znajomy Słowak mówił, że nawet bez winiety nic się nie stanie jeśli wykupimy ją do północy tego dnia, czy to prawda, nie wiem.
Proszę o komentarze jeśli coś żle napisałem