Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

olympus c-480 camedia zoom

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewa69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa69 » 04.06.2007 12:16

Witam wszystkich czytających i mam pytanie: czy do aparatu olympus c-480 Camedia zoom (taka jest pełna nazwa) będzie pasowała karta o pojemności 1Gb? Aparat był kupowany jakieś trzy lata temu i w instrukcji napisali,że obsługuje karty do pojemności 560 Mb, ale może wtedy większych nie było. Planuję zakup karty na allegro (ze względu na cenę), ale chciałabym mieć pewność, że wszystko będzie dobrze chodzić. Liczę na pomoc i pozdrawiam. Acha, wieksza karta potrzebna oczywiście, aby fotografować Chorwację.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.06.2007 12:36

Wydaje mi się, że musisz tego doświadczyć empirycznie skoro napisali, że obsługuje taką, a nie inną kartę to większej może nie obsługiwać. Więc musisz znaleźć znajomego, który by taką kartę posiadał i włożyć ją do swojego apataru a przekonasz się, czy będzie pasowała. Poza tym mogłaś to napisać w wątku "Jakich firm aparaty mamy" i też by było dobrze ;)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 04.06.2007 13:24

http://forum.olympusclub.pl/

zapytaj tam, na pewno odpowiedza :D
ewa69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa69 » 04.06.2007 13:44

[quote="Leszek Skupin"][b][i][color=green]Wydaje mi się, że musisz tego doświadczyć empirycznie skoro napisali, że obsługuje taką, a nie inną kartę to większej może nie obsługiwać. Więc musisz znaleźć znajomego, który by taką kartę posiadał i włożyć ją do swojego apataru a przekonasz się, czy będzie pasowała. Poza tym mogłaś to napisać w wątku "Jakich firm aparaty mamy" i też by było dobrze ;)[/color][/i][/b][/quote]

Jakbym miała znajomego z taka kartą, to nie grzebałabym po forum...
obcasik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) obcasik » 04.06.2007 13:51

ewa69 napisał(a):Jakbym miała znajomego z taka kartą, to nie grzebałabym po forum...

Zawsze mozesz znaleźć na allegro sprzedawcę który jest najbliżej ciebie, podjechać i sprawdzic daną kartę. Jeśli będzie śmigać, wówczas zapłacisz za nią. Ot co... :wink:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 05.06.2007 13:02

Drogi Leszku,Ewa zadała pytanie a ty ją zwalasz z nóg,dziewczyna pisze dopiero trzeciego posta ty masz prawie tysiąc postów więcej,strona bardzo dobra na zadanie takiego pytania,pozdrowienia dla Ewy i Leszka.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2007 13:29

Jeśli nie masz pewności, że karta 1 Gb będzie działała, to czy nie lepiej kupić dwie 512? Pewnie wyjdzie niewiele drożej. Już tu dyskutowano na temat wyższości dwóch kart nad jedną.
Życzę udanych zdjęć.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.06.2007 14:09

mireks napisał(a):Drogi Leszku,Ewa zadała pytanie a ty ją zwalasz z nóg,dziewczyna pisze dopiero trzeciego posta ty masz prawie tysiąc postów więcej,strona bardzo dobra na zadanie takiego pytania,pozdrowienia dla Ewy i Leszka.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem nie miałem takiego zamiaru. Poprostu takie rozwiązanie nasunęło mi się do głowy :(. Może niezbyt szczęśliwe ale lepszy taki pomysł niż żaden :?

Również pozdrawiam :papa:
Leszek

P.S. Zgadzam się z wiechem. Lepsze dwie mniejsze niż jedna duża ;) Choćby z tego względu że szybciej coś można znaleźć :D
Ostatnio edytowano 05.06.2007 14:15 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
ewa69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa69 » 05.06.2007 14:14

Dzięki wszystkim za rady. Okazuje się jednak, że najlepsze są najprostsze rozwiązania. Poszłam dziś ze swoim aparatem do sklepu z akcesoriami i poprosiłam panią o sprawdzenie, czy do tego aparatu będzia pasowała karta 1 Gb. Pani załatwiła to z uśmiechem na twarzy, okazało się, że wszystko gra, ot - i po problemie. Pozdrawiam. (Kartę kupię oczywiście na allegro)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2007 16:04

ewa69 napisał(a):..... do tego aparatu będzia pasowała karta 1 Gb. ..... (Kartę kupię oczywiście na allegro)

Ja bym jednak ZDECYDOWANIE polecił dwie karty po 512 MB każda niz jedną 1 GB. Zawsze to jakas forma zabezpieczenia się "jakby co" - lepiej stracic cześc zdjęc niż wszystkie w razie "awarii" karty. Pozdrav :papa:
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 05.06.2007 19:44

Od awarii karty są programy do odzyskiwania utraconych fotek (jeżeli na skasowaną kartę nie zrobiliście nowych fotografii) np. SMARTRECOVERY ze stronu www.pcinspector.de
obcasik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) obcasik » 05.06.2007 23:39

Piotrek_B napisał(a):Ja bym jednak ZDECYDOWANIE polecił dwie karty po 512 MB każda niz jedną 1 GB. Zawsze to jakas forma zabezpieczenia się "jakby co" - lepiej stracic cześc zdjęc niż wszystkie w razie "awarii" karty. Pozdrav :papa:

I dlatego ja posiadam 2x2Gb i 1x1GB... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2007 06:20

Knicz Mirosław napisał(a):Od awarii karty są programy do odzyskiwania utraconych fotek ....

Ale nie od każdej awarii, szczególnie awarii mechanicznych, niestety......
:wink:

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone